Curiozități despre Grupul de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”
Telegram

Lunca Prutului de Jos este o bijuterie a Sudului – oameni binevoitori, priveliști minunate și curiozități nenumărate. Spre exemplu, ai știut că Lacul Beleu poate fi sursa ta de descoperiri zilnice în materie plante, păsări și alte vietăți unice din țara noastră? Sau că Rezervația „Prutul de Jos” a fost inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco?

Astăzi, însă, îți povestim despre LPdJ în calitate de GAL – Grup de Acțiune Locală creat în cadrul abordării LEADER, un instrument european de dezvoltare rurală locală, ce eficientizează modul în care satele și comunitățile lor lucrează întru prosperitate. Vorbim de LPdJ drept unul dintre traseele turistice, prin care vei descoperi Moldova rurală.

#1. În GAL-ul „Lunca Prutului de Jos” se află extrema de sud a țării

E vorba despre satul Giurgiulești, unde a fost implementat proiectul „Poarta Horelor” – o scenă minunată, unde se vor petrece cele mai frumoase și interesante evenimente din regiune. Această scenă-perete a fost transformat, datorită suportului GAL-ului, într-un element reprezentativ, adunând diverse elemente tradiționale de sud. Tot aici vei avea ocazia să înveți pașii celei mai energice și visătoare hore din Moldova – hora de Cahul.

#2. Sunt făcute descoperiri arheologice de zile mari

Potrivit Rodicăi Cucereanu, primarul satului Crihana veche, în GAL-ul „Lunca Prutului de Jos” sunt descoperite vestigii prețioase, chiar unicale în spațiul românesc. Aceste exponate le poți explora în Muzeul Satului, unicul muzeu de arheologie din sudul Moldovei, condițiile căruia au fost îmbunătățite și datorită co-finanțării din partea GAL-ului.

#3. Tradițiile vechi sunt reînviate

Inclusiv, prin utilizarea tehnologiilor moderne, care au fost achiziționate în urma apelului de proiecte a „Luncii Prutului de Jos”. Membrul GAL-ului Dumitru Zaporojan a deschis o afacere proprie, prin care valorifică meșteșugul popular de producere și confecționare a articolelor din piele de oaie, folosind ornamente specifice microregiunii.

#4. Aici găsești cele mai bune dulciuri din sud

Cofetăria „Casa Dulce” e mica Franță de Colibași. Ana Cucu, deținătoarea acesteia, te va servi cu dulciuri nemaipomenite și pesmeți ca la sud. Din partea GAL-ului, Ana a obținut finanțate să achiziționeze tehnică mai performantă pentru locul său de muncă, care a ușurat considerabil modul de lucru în „Casa Dulce”.

#5. Iile sunt la putere

Un atelier deja existent în GAL a fost dotat cu echipamentul-lipsă pentru a putea continua cu ardoare confecționarea costumelor populare caracteristice sudului – în mare parte, având roș și negru în ornamentele lor.

GAL-ul a sprijinit diverse inițiative – în educație, mediu și, bineînțeles, în infrastructura turistică. Potențialul ultimului este nemărginit, dat fiind faptul că în regiune sunt prezente Lacurile Beleu și Manta, Colinele de Aur din Văleni, iar localitățile sale sunt amplasate de-a lungul Prutului. Toate astea par o oportunitate minunată de a descoperi sudul Moldovei.

____
Acest articol a fost creat pentru a promova rezultatele din urma implementării abordării LEADER în Republica Moldova. Amintim că la moment, în Moldova sunt 32 de GAL-uri create și în proces de creare, iar în 2018 au fost co-finanțate circa 160 de proiecte în diverse domenii din regiunile rurale ale țării.

Telegram