„Îmi doresc ca copiii mei să rămână în Moldova” – Trei istorii despre cum poți face ceea ce-ți place cu adevărat în satele noastre
Telegram

Inițierea unei afaceri în satul de baștină, crearea locurilor de muncă pentru consăteni și condițiilor pentru o viață confortabilă familiei tale – așa un vis pare utopic în condițiile migrației masive și situației economice instabile. În Moldova, însă, sunt oameni, care aduc la realitate asemenea visuri. NM povestește despre viața a trei eroi din satele raionului Anenii-Noi, cărora le-au reușit multe.

Din Italia în Varnița

În 2018, satul Varnița s-a pomenit cu un club de fitness. De la început, potrivit lui Dmitrii Vicol, deținătorul acestuia și trainer, sătenii erau un pic timizi să-l frecventeze – le era frică de „ce-o să creadă lumea”. Astăzi, sala de fitness este vizitată regulat de 45 de oameni, care au procurat abonamente, care costă 200 de lei pe lună.

În așa mod, eu primesc circa 4-5 mii de lei venit curat. Acesta e egal cu salariul mediu din Moldova pentru 8 ore pe zi, iar eu acești bani îi fac în 2-3 – ore pe zi”, a menționat tânărul antreprenor.

El nu deodată s-a apucat de afaceri. Absolvind școala din s. Varnița, Dmitrii a plecat în Italia. „Soarta regiunii noastre e munca peste hotare”, a menționat el. În Italia, datorită suportului unui cunoscut italian, Dmitrii a putut achita studiile în Academia de Educație Fizică și Sport. După absolvire, el s-a întors acasă. Apropo, din cei 28 de elevi din clasa lui, doar patru au rămas să locuiască în Moldova.

La întoarcere, el a predat judo în Școala de Luptă din Bender, localitatea apropiată de Varnița. Mai apoi, el a predat judo în Varnița. Cu timpul, i-a venit ideea să deschidă un club sportiv. „Aveam o cafenea micuță, deschisă din banii câștigați în Italia. Am vândut-o și am investit banii în această sală sportivă. Cu ajutorul propriilor investiții, dar și cu un grant obținut din partea Grupului de Acțiune Locală «Serpentina Nistrului», am putut deschide această sală”, – a povestit Dmitrii Vicol.

Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Serpentina Nistrului” este unul dintre cele 32 de grupuri, create sau în proces de creare din diverse regiuni ale Moldovei în cadrul instrumentului european LEADER pentru dezvoltarea locală rurală. GAL-ul este un parteneriat dintre reprezentanții a trei sectoare – business, civic și APL-uri. Adică, în acest grup sunt afaceriștii locali, activiștii, reprezentanții organizațiilor obștești și inițiativelor locale, precum și primarii, lucrătorii bibliotecilor, școlilor, muzeelor. E de menționat că acest parteneriat trebuie să includă cel puțin trei unități teritoriale-administrative, cu o populație totală de cel puțin 10 mii de locuitori.

După crearea acestui GAL, pe teritoriul său reprezentativ a fost anunțat un apel de granturi mici.

Anume datorită cestui tip de grant, Dmitrii Vicol a deschis fitness-clubul său. „Mi-a reușit să primesc o co-finanțare de 35 de mii de lei. Această sumă mi-a permis să procur echipamentul ce lipsea și să purced la muncă”, a spus el. Propriile investiții ale antreprenorului au fost de circa 40 de mii de lei.

Potrivit lui, investițiile deja s-au răscumpărat. Dmitrii are planuri mari – să mărească numărul de antrenori, căci la moment doar el antrenează vizitatorii sălii și să invite la muncă oamenii din sat, care au absolvit Universitatea de Educație Fizică și Sport, și, de asemenea, să deschidă un cabinet de masaj.

Plănuiesc să dezvolt și judoul, dar sunt nevoie de investiții și la acest capitol – procurarea noilor covoare-tatami, reparația sălii”, a menționat antreprenorul.

Dmitrii va spera și mai departe la suportul GAL-ului. Dar nu atât financiar, cât la capitolul consultanță și instruiri: „Fiind membru al GAL-ului, anul trecut am frecventat cursuri de instruire în Portugalia și am aflat mai multe despre management. Mi-aș dori să obțin mai multe cunoștințe în sfera managementului afacerilor.

Cum să crești, prin entuziasm, campioni

Acum câțiva ani, un băștinaș al s. Varnița a devenit campion al României la caiac-canoe printre juniori. Dar a obținut el aceste performanțe nu datorită, ci în pofida condițiilor de dezvoltare a acestui sport în satul lui,

Maestrul în sport pe caiac și fondatorul școlii sportive de caiac-canoe pentru juniori Mihai Chitaica a povestit că a deschis școala acum câțiva ani din banii proprii. El este deținătorul unei companii de prelucrare a lemnului. Deschiderea unei școli sportive pe malul Nistrului a fost un vis din adolescența lui Mihai – el se ocupa de acest sport în copilărie în Bender, pentru că în Varnița nu era așa o școală.

Bărcile de canoe pentru școală au fost procurate de însuși Mihai Chitaica, întrucât Comitetul Național Olimpic din Moldova și Federația de Caiac-Canoe a Republicii Moldova, unde dumnealui s-a adresat, i-au refuzat să-l sprijine. De asemenea, el a cerut angajarea part-time pentru încă un trainer, dar funcționarii sportivi din țară nu l-au ajutat nici în această situație. În schimb, Federația Română de Kaiac Canoe a dăruit clubului șapte bărci.

Mulțumită grantului din partea „Serpentinei Nistrului”, Mihai Chitaica a achiziționat un motor pentru una dintre bărci – acum, e mai sigur și mai econom orice antrenament. Alte tipuri de motor consumau de două ori mai mult combustibil.

Acum, în școala sportivă sunt antrenați un grup din 25 de copii. Aceștia sunt copiii din Varnița și satul vecin Gura Bîcului. Mihai Chitaica merge, din inițiativă proprie, în sat să-i aducă pe copii la antrenamente. Elevii lui participă în fiecare an în competițiile naționale și internaționale. Dumnealui organizează competiții anuale în Varnița, unde participă circa 150 de copii.

Planurile lui Mihai sunt de a îmbunătăți condițiile pentru antrenamente și de a găsi un nou antrenor. El deja nu se mai descurcă cu numărul mare de copii, care doresc să învețe să vâslească un canoe.

Brânză tradițională

Satul Telița e un sat tipic moldovenesc – tinerilor le surâde ideea să se mute în Capitală sau peste hotare în căutarea noilor perspective. Familia Macram, dimpotrivă, nu plănuiește să părăsească satul. În 2018, Hajarja Macram și soția lui au deschis propria linie de producere a brânzei tradiționale moldovenești.

Tradițiilor s-au alăturat tehnologiile actuale – ferma este în întregime întreținută de bateriile solare. Primele investiții ale cuplului în echiparea fermei și producere a fost de circa 60 de mii de euro – au fost nevoiți să ia credit la bancă. „Doar trasarea țevilor de apă a costat circa 10 mii de euro”, a menționat fermierul.

Datorită GAL-ului „Serpentina Nistrului”, familia Macram a primit o co-finanțare de 35 de mii de lei, prin care a reușit să procure echipament pentru ambalarea prin vacuum pentru brânză. Astfel, ei vor putea vinde produsele nu doar la piață, dar și în magazine.

Acum, nu mai e nevoie de mers la piață, că avem o bază de clienți – oamenii ne vizitează ca să-și ia marfa”, cu mândrie spune Hajarja.

***

LEADER (un acronim în limba franceză, care înseamnă „Legături între acțiunile de dezvoltare a economiei rurale”) este o inițiativă europeană. E o metodă și un instrument de program pentru susținerea măsurilor de dezvoltare locală rurală, ce presupune regândirea sarcinilor pentru teritoriul rural și crearea noilor locuri de muncă.

Abordarea LEADER a fost implementată în țările-membre din UE încă în 1991. Datorită eficienței și popularității sale în comunitățile rurale, abordarea LEADER și până în ziua de azi este în cerere în țările din UE și funcționează în mii de regiuni rurale.

Acest material a fost creat de NewsMaker pentru promovarea rezultatelor abordării LEADER în Republica Moldova.

Mai multe despre abordarea LEADER găsiți pe Locals.md aici.
Despre traseele GAL-urilor din sudul Moldovei găsiți aici și aici.

Telegram