Totalizarea proiectului „Construim punți, depășim bariere” Târgul Național al inițiativelor locale a adunat organizațiile non-guvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului
Telegram

Pe 7 și 8 noiembrie 2019, Fundația Est-Europeană a desfășurat Târgul Național al inițiativelor locale în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere”. Târgul Național a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului, beneficiari ai proiectului, dar și oaspeți din partea organizațiilor internaționale și ai ambasadelor din Republica Moldova.

Noi am zis că vrem să lucrăm pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pe malul stâng și am dezvoltat aici pe partea dreaptă mai multe proiecte interesante. De exemplu „Fondul pentru tineri” activează în 10 raioane din Republica Moldova. Ne-am gândit că este bine ca proiectele de genul acesta să le transferăm și pe partea stângă a râului Nistru.”, povestește Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene.

Sunt nespus de bucuros, să fiu alături de beneficiarii proiectului și să văd rezultatele frumoase ale muncii lor. Colaborarea și cooperarea între organizațiile de pe ambele maluri ale Nistrului aduc roade frumoase și putem vedea astăzi rezultatul eforturilor comune, felicitări tuturor.” Fabien Schaeffer, Manager de proiecte, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova

Proiectul „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului” este implementat în perioada 2017-2019 de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Scopul proiectului este de a promova parteneriate durabile și de a crește capacitățile actorilor societății civile prin crearea unor platforme comune de cooperare și prin implementarea proiectelor tematice de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru noi, pentru Suedia, este foarte important să susținem toți locuitorii Republicii Moldova, indiferent dacă locuiesc pe partea dreaptă sau stângă a Nistrului. Este foarte important pentru noi să-i ajutăm pe cetățenii Republicii Moldova să se dezvolte și să-și găsească viitorul în Republica Moldova.”, explică Adam Amberg, consilier la Ambasada Suediei din Republica Moldova.

Târgul a oferit oportunitatea beneficiarilor de a împărtăși experiența din proiectele realizate și de a discuta despre modelele de cooperare între actorii societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în domenii precum: dezvoltarea comunității, prestarea serviciilor sociale, protecția consumatorilor, implicarea tinerilor, antreprenoriatului social și respectarea drepturilor omului.

Proiectul a permis tinerilor să-și susțină ideile, iar grupul de inițiativă care au participat la concursul de granturi mici să realizeze proiecte grandioase, grație cărora s-a îmbunătățit viața în orașe și sate. De exemplu, în trei sate au fost proiecte pentru confecționarea costumelor pentru circ, iar în orașe proiecte pentru crearea sălilor de escaladă.”, povestește Galina Burlaca, beneficiară și coordonatoare de proiect din stânga Nistrului.

Un alt proiect beneficiar al programului este și cel dedicat persoanelor stomatizate din regiunea Transnistreană. „Noi am avut un program interesant, care a fost dedicat dezvoltării serviciilor de stomaterapie pe malul stâng al Nistrului. Este o problemă mai mult medicală, fiindcă nu toată lumea cunoaște ce înseamnă să fii pacient stomizat – este o problemă și socială și medicală.”, relatează Natalia Carafizi, coordonatoarea proiectului.

Evenimentul a fost realizat de Fundația Est-Europeană,  cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul Proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Telegram