Soluții IT pentru sănătate la HealthTech Hackathon: Află principalele provocări din medicină
Telegram

Soluții IT pentru sănătate la HealthTech Hackathon: Află principalele provocări din medicină

Studiezi sau activezi în domeniul IT și îți dorești să folosești abilitățile tale pentru a face schimbări benefice întregii societăți? Atunci participă la HealthTech Hackathon! Vino în perioada 25-27 iunie 2021 și contribuie la digitalizarea medicinei din țara noastră! Alături de medici și biologi, vei afla necesitățile domeniului în perioada pandemică și vei dezvolta soluții practice și inovatoare pentru eficientizarea serviciilor medicale în contextul noii realități.

Evenimentul este parte componentă a „Verticalei Medtech 2021” – un program amplu menit să sporească oportunitățile sectorului TIC, promovarea educației digitale în sectorul medical, susținerea inovațiilor și a serviciilor de sănătate tehnologizate. HealthTech Hackathon este organizat de către Startup Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia în cadrul proiectului Tekwill, în parteneriat cu FreshBlood.

Iată câteva provocări pentru care poți dezvolta soluții digitale în cadrul hackathon-ului:

  1. Colectarea datelor din viața reală

Modul tradițional de stocare și gestionare a datelor pe suport de hârtie poate duce la diagnosticare greșită, tratament necorespunzător sau compromiterea securității acestora. De aceea, o soluție viabilă este crearea unei baze de date digitale comune care să stocheze toate datele medicale ale pacienților. Aceasta permite transferul complet de date, elimină nesiguranța, menține confidențialitatea și integritatea informațiilor.

  1. Conștientizarea consumului de alimente în afecțiuni cronice

Alimentația este esențială pentru sănătatea umană. Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi duce la tensiune arterială crescută, nivel ridicat de colesterol, obezitate etc. Utilizarea instrumentelor digitale și a dispozitivelor mobile îi ajută pe oameni să înțeleagă și să urmărească starea de sănătate în raport cu calitatea alimentației. Următoarele tendințe de personalizare sunt în baza profilului genetic, metabolismului și factorilor de risc, prin aplicarea tehnicilor de Inteligență Artificială (AI) și Machine Learning (ML).

  1. Îmbunătățirea respectării planul de management al bolii

Programele de gestionare ale bolilor sunt planuri structurate de tratament care au scopul de a ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine bolile cronice și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Tehnologiile digitale încurajează practicile zilnice sănătoase pentru persoanele cu boli cronice. Astfel, pot fi create instrumente digitale care să educe pacienții cu privire la managementul bolii, să încurajeze gestionarea propriilor factori de risc, să interpreteze rezultatele testelor, să ia medicamente în mod regulat etc.

  1. Reducerea dificultăților de gestionare a bolilor cronice

Peste 85% din decesele „premature” din întreaga lume, datorate bolilor netransmisibile, apar în țările cu venituri mici și medii. Afecțiunile grave sunt o povară economică pentru aceste țări, crescând cheltuielile lor de asistență medicală. Problemele majore includ limitări cu acoperire universală de sănătate, reglementări, finanțare, distribuția forței de muncă din domeniul sănătății și disponibilitatea datelor de sănătate. De aceea, instrumentele digitale de monitorizare și asistență la distanță pot reduce numărul deceselor, cauzate de boli cronice.

  1. Menținerea sănătății mentale

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulburările mentale se numără printre principalele provocări de sănătate publică din regiunea europeană a OMS, afectând aproximativ 25% din populație în fiecare an. De asemenea, pandemia a declanșat o nevoie mai mare de asistență pentru sănătatea mintală, ceea ce a sporit decalajul dintre cerere și ofertă. Astfel, soluțiile inteligente sunt extrem de necesare în menținerea și îmbunătățirea sănătății mentale, pentru creșterea productivității și recuperarea economică post-COVID-19.

  1. Asigurarea sănătății în era lucrului remote

Asistența medicală a fost asociată întotdeauna cu consultațiile fizice, însă pandemia și munca remote continuă să țină oamenii la distanță. De aceea, accesul serviciilor medicale digitale și consultațiile virtuale sunt o necesitate de ultimă oră. Astfel, cele mai la îndemână soluții tehnologice sunt aplicațiile mobile și telemedicina, care aduc serviciile medicale pe dispozitive portabile și telefoane inteligente.

  1. Tratarea afecțiunilor respiratorii

Rezultatele pentru pacienții cu boli respiratorii cronice rămân scăzute în pofida dezvoltării unor terapii noi. În mare parte, acest fapt reflectă că aderența la terapie este redusă și medicii nu au metode exacte pentru a evalua problema. Tehnologiile digitale pot să depășească aceste bariere. De exemplu, analiza algoritmică a unor cantități mari de informații colectate, privind starea de sănătate și utilizarea tratamentului, împreună cu alte informații relevante pentru boli, precum datele de mediu, pot fi utilizate pentru a ghida intervențiile personalizate.

Aceste provocări te pot ajuta să găsești soluții digitale necesare și eficiente pentru sistemul medical din Republica Moldova. La HealthTech Hackathon ideile tale inovatoare vor fi supuse expertizei mentorilor din sistemul medical de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și din sectorul privat. De asemenea, vei cunoaște specialiști de peste hotare de la care vei afla mai multe despre tendințele HealthTech internaționale. Mai mult, evenimentul îți va oferi oportunități de atragere a resurselor financiare, dar și un premiu de până la 5 mii de dolari pentru a-ți implementa soluția.

Înscrie-te la HealthTech Hackathon AICI!

Mai multe detalii despre eveniment află pe Facebook și pe healthtechmoldova.digital.

Telegram