LOCAL ARTIST: Andrei Railean
Telegram

Artistul pe care îl descoperim de această dată este Andrei Railean – pasionat de grafică, artă digitală, publicitate și film. Andrei face ilustrații care transmit un mesaj și are aspirații mari în domeniul artei.

razdelitel punktir

 

andrei railean (1)

„Salutare tuturor! Nu voi vorbi mult despre mine, ci despre principiile pe care le-am dezvoltat în lumea artelor plastice, în special în ilustrație și design.

Ce este un design bun, la general vorbind? Nu știu. La sigur că există o sumedenie de informație pe internet și în cărți despre “ingredientele” unui design. E ceva asemănător cu muzica. Un cântec îți place, altul nu. E complicat să lămurești de ce. Interesant e faptul, că toate au la bază compoziție, idee, ritm, culoare. La fel și filmele, designul de interior, designul vestimentar, cerul, copacii, omul. Deci, totuși simțim vizual și auditiv ce e frumos și urât, plăcut și neplăcut. Ceva ne atrage și ceva ne distanțează.

Pentru mine, un design bun trebuie, în primul rând, să răspundă la întrebări. De asemenea, fiecare obiect din compoziție trebuie sa fie motivat și “la locul lui”, în funcție de proporția unuia față de altul, de culoare, de stil etc. Uneori mă implic chiar prea mult în detalii și am dubii în privința LINIUȚEI CEEA CARE MA ENERVEAZĂ ȘI CARE NU STĂ LA LOCUL EI!…

La fel de importantă este și ideea. Înainte de a începe lucrul, mereu mă informez dacă undeva prin lume nu s-a mai rătăcit ceva asemănător. Și da, am avut o idee de un film în care personajul principal apare în diferite vârste(roluri interpretate de obicei de actori diferiți), unde rolul de copil, adolescent, matur, bătrân să-l joace același actor. Producerea unui asemenea film ar lua mult timp. Peste undeva 3 luni, după ce am ținut ideea în minte, a ieșit filmul “Boyhood”, care a fost nominalizat la Oscar după mai multe criterii. Ce știți voi despre materializarea ideilor? 🙂 Ei bine, după asta, mă gândesc cum trebuie să reprezint ideea. Fie prin ilustrație, fotografie, film, publicitate etc. Principiile de mai sus se pot ramifica continuu.

Cum am ajuns la toate acestea? Nu știu. Fiecare își antrenează simțul și percepția frumosului cum poate. O bună parte din cunoștințe le-am acumulat la colegiu și la Academia de Arte (AMTAP) din Chișinău, unde am studiat grafica. De aici vine și pasiunea pentru detalii și muncă. În rest, e conceptul de – comunică, analizează, creează, crește. Ideile le poți găsi oriunde, principalul e să le poți da un sens și o șansă la viață.

Sunt pentru frumusețe și originalitate. Aș vrea să fac tot ce ține de artă, în special artă digitală și web design, de asemenea, publicitate și film. Mă mir cum lumea avansează rapid. Avem talente, însă nu comunicăm, nu motivăm, nu ne implicăm. Doresc ca persoanele cu pasiune mare pentru ceea ce fac și care cred în ceea ce fac (mă refer la idei obiective și pozitive), să se unească și să-și realizeze visele.

Tragem concluzii și distribuim mai departe. :)”

razdelitel punktir

Mai jos puteți citi și o analiză a lucrărilor din partea lui Andrei Railean:

andrei railean (1)

andrei railean (2) andrei railean (2) andrei railean (3)

andrei railean (4)

„Campfire stories. Ideea: copiii (în tabere spre ex.) povestesc istorioare strașnice despre monștri unul altuia. Am decis să inversez această situație.”

 

andrei railean (7)

„Ține de conceptul “zi-noapte”. O poți cuprinde și dormi pe ea. Am reprezentat un urs drăguț. Ziua ursul este negru pe alb și duce soarele, iar noaptea – alb pe negru și are în mâini luna. Urs negru – există. Urs alb – există. În funcție de cum întorci perna, observăm urările: “să ai o zi frumoasă” și “să ai o noapte bună”. Concluzie: ursul, stilul de desen animat (nu e foto spre ex.), elementele mici, toate sunt gândite și motivate. Plus – stilul de hașură personalizat.”

andrei railean (8)

andrei railean (9)

„Pentru cei îndrăgostiți”

 

andrei railean (5)

„Și pentru cei care sunt singuri”

andrei railean (10)

„Campanie împotriva defrișării pădurilor: Am pornit de la sloganul “Nu Distrugeți Capodopera Naturii”. Mi-a venit ideea să reprezint Mona Lisa (Capodopera) întruchipată în “Mama Naturii” care este distrusă. Erau posibile și alte variante de reprezentare, însă m-am oprit la stilul de desen animat.”

 

andrei railean 1

andrei railean (12)

„Mărimea literelor, dinamica lor, grosimea, culoarea, toate sunt planificate și poziționate.”

andrei railean (13)

„Campanie împotriva fumatului lângă terenurile de joacă. Mi-a luat mult timp pentru a amplasa “macaroanele” astea de mâini și de picioare, pentru a arăta că copiii au crescut din hăinuțele sale. În fine, ideea e destul de clară – copiii au îmbătrânit din cauza fumului de țigară. Păi, și de ce sunt așa veseli și se joacă mai departe? Pentru că sunt prea mici să înțeleagă, în comparație cu maturii…”

12722125_1669469756638418_96246354_n

Lucrările sale pot fi urmărite aici și pe Facebook.

Telegram