„Improvizații în A(L)B” de la artista Valeria Barbas, la expoziția sa personală de pictură
Telegram

Artista Valeria Barbas și-a vernisat joi, 25 ianuarie, expoziția personală de pictură, intitulată „Improvizații în A(L)B”, în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.

Valeria este o artistă multilaterală, fiind pictoriță, compozitoare și solistă. Publicul a putut admira peste 50 de tablouri culese din patrimoniul său personal din anul 2000 și până acum.

Este laureată a mai multe concursuri de pictură şi muzică. În 2015 Valeria Barbas a obţinut Premiul Uniunii Compozitorilor şi Premiul II la expoziţia Eminesciana, decernat de Uniunea Artiştilor Plastici, este un artist multimedia, explorând diverse practici de artă contemporană precum intervenţii în spaţiul public, performance, proiecte foto/video, debutul în calitate de regizor cu filmul Claxymfonie- la Festivalul de film documentar Cronograf (2015).
circle (1)

„Multe din tablourile expuse astăzi fac parte din colecții private, sau păstrate pe pereții Uniunii Compozitorilor, altele – acasă, câteva – prin diverse sedii și galerii. În așa fel le-am adunat pe toate aici, pentru a face și un bilanț. Se pot observa seriile de lucrări „Frontiere”, „9 priviri asupra Lunii” și a treia serie Arhetipale. Sunt diverse direcții: peisaje, lucrări-stări, lucrări conceptuale, serii, frontiere, pe care urmează în continuare să le combin, să le prelungesc și să le extind. La “Eminesciana” din 2015 am expus pictura “Transnistria” și pe atunci știam că trebuie să pictez și tabloul pe subiectul 7 aprilie, astfel a apărut lucrarea recentă „Frontiere. 7A”, care poate fi văzut acum la expoziție”, relatează artista.

De asemenea, Valeria a bucurat invitații cu un moment muzical unic, improvizând cu Ruslan Ciotu (chitară) şi Alexandru Petriuc (chitară bas) piese jazz, ethno, pop şi piese de autor. Ne-a destăinuit că are în plan să se dezvolte în continuare în domeniul muzical, filmând la moment un videoclip.

Oaspeții evenimentului au fost cei care au plecat acasă cu un amalgam de impresii, emoții, hrană culturală și spirituală.
circle

„Mi-au plăcut picturile Valeriei, în special unele ce se referă la urbanism, pe care eu le percep ca modern art, unde pictura se combină cu ceea ce vedem în fiecare zi în stradă, precum sunt inscripțiile pe garduri sau pe pereți. Privind unul dintre tablouri, am recunoscut câteva elemente din el văzute în oraș, pe drum spre expoziție, ceea ce a fost hazliu. Îmi plac, de asemenea, felul în care ea încrustează în picturi lucrurile tradiționale, ca arborele genealogic, broderii, ceea ce îmi pare călduros și mai aproape de inimă”, s-a exprimat Natalia.

 

 

Iată câteva dintre momentele captate la vernisaj:

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram