Teens of Transnistria – proiect fotografic despre tinerii din țara inexistentă, de la germana Julia Autz
Telegram

Cum e să crești într-o țară ignorată de tot restul lumii? La această întrebare a răspuns fotografa germană Julia Autz printr-o serie de fotografii documentare ce redau viața tinerilor și adolescenților din Transnistria.

02_JuliaAutz_Transnistrien

 

Julia Autz a petrecut două luni în această țară, în special în capitală, Tiraspol. A vizitat, de asemenea, orașul Bender și câteva sate mici, încercând să capteze prin intermediul aparatului său foto atmosfera locului, atât în perioada sărbătorilor festive, cât și în viața de zi de cu zi.

„Există o masivă influență din partea Rusiei în domeniul politic, economic și social. Fără contribuția Rusiei, țara nu ar fi capabilă să supraviețuiască”, relatează observațiile sale Julia Autz. „În martie 2014, în timpul crizei din Ucraina și anexarea Crimeei, guvernul transnistrian a dorit să devină parte componentă a Federației Ruse. În contrast cu acest lucru, Moldova a depus eforturi pentru a adera la Uniunea Europeană. Paralela cu Ucraina este evidentă. În perioada petrecută în această regiune am cunoscut o mulțime de oameni care m-au introdus în activitățile lor zilnice, într-o țară fără națiune, fără istorie sau un viitor prevăzut”, afirmă Julia.

08_JuliaAutz_Transnistrien

 

Fotografa menționează că o parte mare a populației este foarte sceptică atunci când întâlnesc o persoană străină, cu o cameră de fotografiat în mână, devenind chiar paranoici uneori. Totuși, anume tinerii au fost cei care au intrat deschiși în dialog cu Autz, curioși să descopere lumea diferită din care vine ea.

„Generația tânără a fost interesată de persoana mea. Erau curioși să descopere ce fac în țara lor, căci nu sunt mulți străini în Transnistria și majoritatea oamenilor de acolo nu au vizitat vreodată Europa de Vest. Astfel, au fost foarte entuziasmați și dornici să petreacă timpul cu mine”, își amintește Julia.

15_JuliaAutz_Transnistrien

 

Autz a fotografiat tinerii pe plaje și în parcuri, locurile unde se relaxează cel mai des în zilele lungi de vară. Punctează, de asemenea, asupra faptului că în perioada caldă a anului majoritatea petrec timpul în aer liber, în curți sau pe acoperișuri, însă pe timp de iarnă tinerii afirmă că Tiraspolul devine plictisitor, rece și depresiv.

Pentru mulți tineri un subiect de îngrijorare reprezintă viitorul lor în această țară, deoarece există lipsa locurilor de muncă, situația economică instabilă, studii universitare nerecunoscute peste hotare.

36_JuliaAutz_Transnistrien

 

Toate aceste insecurități și probleme se evidențiază în fotografiile captate de Julia Autz, pe care le puteți urmări mai jos:

Foto: Julia Autz

Traducere text: Eugenia Tataru, sursă text: calvertjournal.com/Anastasiia Fedorova

Telegram