Eroi din desene animate pe o nouă pictură murală în Chișinău de la #UnArtOraș
Telegram

O pictură murală de peste 100 de metri a fost creată pe unul dintre pereții stadionului Dinamo din Chișinău, la inițiativa echipei #UnArtOraș.

Peretele pe care a fost pictat muralul se află pe strada S.Lazo, mărginit de străzile București și Șciusev.

Pe parcursul a 10 zile, artistul Dmitrii Potapov, alături de Traian Chivrigă și Alexandru Nichitin, ajutați de prieteni au lucrat pentru a dărui Chișinăului acest perete pe care sunt reprezentate personaje din povești și desene animate. Protagonistul lucrării este Guliver, uriașul care a ocupat o mare parte a muralului.

Tânărul Traian Chivrigă este coordonatorul proiectului #UnArtOraș, care s-a implicat nemijlocit și în crearea acestui mural.

traian chivriga„Au fost 10 zile de nebunie totală, trei oameni ajutați de prieteni au încercat să facă dintr-un perete gri ceva drăguț, cu o istorie aparte, care să placă copiilor. Noi am ales să îl reprezentăm pe Guliver acaparat de desene animate moderne, astfel să arătăm că modernul acaparează trecutul și noi trebuie să acceptăm schimbările, chiar dacă uneori nu ne place și este greu. Este un manifest față de tot ce se întâmplă în oraș. Trebuie să lăsăm în spate trecutul și să mergem doar înainte.

Muralul este pictat în stil neo-tradiționalism german din anii 70, căci noi acum suntem la nivelul acestei perioade din Berlin în privința artei urbane. Am ales să reprezentăm desene animate, pentru că sunt foarte mulții copii aici. Această lucrare a fost creată pentru oameni și noi tare vrem ca alții să facă același lucru, măcar o dată în an. Am obținut susținere financiară de la partenerii noștri care au salutat ideea de a face ceva bun pentru oraș.

Lucrarea face parte din proiectul #UnArtOraș. Am început cu seria de picturi expuse pe panourile publicitare din oraș și vom continua primăvara cu artă modernă. Totuși, ne-am gândit să trecem la pereți, pentru a face ceva care să rămână. Vor fi 25 de lucrări create până la sfârșitul anului 2017, 25 – pentru că Republica Moldova are 25 de ani de independență. Picturile vor apărea în sectoarele Râșcani, Centru, Botanica, Buiucani.

Trecătorii au fost încântați trecând pe aici. Ne-am adus apă, înghețată, cafea, au făcut poze, chiar și trei nunți au fost filmate aici”, a relatat Traian Chivrigă, coordonator de proiect.

Chișinăul a primit în dar o nouă atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Iată cum arată noul mural pictat pe peretele stadionului Dinamo din centrul capitalei:

graffiti un art oras dinamo (5)

graffiti un art oras dinamo (24)

graffiti un art oras dinamo (38)

graffiti un art oras dinamo (4)

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram