28 августа 2024

Noutăți în programul Prima Casă Plus: noile prevederi au intrat în vigoare

Vești bune pentru cei interesați să achiziționeze o locuință prin Programul de stat „Prima casă”. Noile reglementări, care au trezit un val deosebit de atenție când au fost prima dată menționate, au intrat în vigoare. Modificările programului sunt menite să faciliteze accesul la finanțare pentru cetățeni, dar și să mărească transparența proceselor din domeniul imobiliar.

Și iată că la scurt timp după ce au fost prezentate publicului larg, noile reglementări sunt oficiale! Mai exact, vorbim de Legea nr. 218 din 31 iulie 2024, publicată în Monitorul Oficial la 5 august. Aceasta introduce o serie de modificări semnificative în cadrul programului „Prima casă Plus”, despre care vom vorbi în acest articol.

Una dintre cele mai importante schimbări (și probabil cea care a trezit cel mai mult entuziasm) este eliminarea cerinței ca solicitantul să fie angajat în Republica Moldova. Astfel, programul devine accesibil și pentru liber profesioniști, avocați, mediatori, artiști, taximetriști, dar și pentru persoanele din diaspora – acum oricine din aceste categorii poate alege din gama de apartamente de vânzare.

De asemenea, valoarea maximă a locuințelor achiziționate prin Program a fost majorată de la 1 milion la 2,5 milioane de lei, iar perioada maximă de rambursare a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani. Astfel, creditele ipotecare ar trebui să fie mai ușor de încadrat în cheltuielile unei tinere familii, iar rambursarea acestuia să fie mai confortabilă.

Cotele de garantare a creditelor ipotecare au fost, de asemenea, ajustate. Pentru locuințele situate în afara municipiului Chișinău, precum și pentru cele din clădiri cu statut de monument, cota de garantare va fi de 70% din soldul creditului ipotecar. Cei care au colaborat deja cu o agenție imobiliară înțeleg că cele mai multe oferte sunt din casele vechi. Ei bine, de acum în municipiul Chișinău, locuințele date în exploatare cu mai puțin de 10 ani în urmă vor beneficia de o cotă de 65%, iar cele cu o vechime mai mare de 10 ani – de 50%.

Happy parents making rooftop above daughter’s head after moving into their new home.

În plus, noile reglementări permit beneficiarilor să-și schimbe banca creditoare prin refinanțare, dacă apar condiții mai favorabile. Persoanele care dețin locuințe cu o suprafață locuibilă de până la 50 m² și doresc să cumpere o locuință mai mare vor putea aplica din nou la Program.

Comisionul de garantare, care acoperă cheltuielile de administrare ale Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a fost redus de la 0,5% la 0,4%, ceea ce reduce costurile pentru beneficiarii Programului.

Procesul de aplicare a fost simplificat prin eliminarea cerinței de a prezenta certificate emise de ASP privind locuințele deținute și eliminarea prevederii conform căreia locuințele trebuiau ipotecate în favoarea statului, eliminând astfel necesitatea contractelor trilaterale de ipotecă.

Este de subliniat că reglementările privind refinanțarea creditelor se aplică și beneficiarilor care au contractat credite ipotecare înainte de intrarea în vigoare a noilor modificări. Mărimea redusă a comisionului de garantare se va aplica noilor beneficiari din data intrării în vigoare a legii, iar pentru cei care au contractat credite anterior, modificarea se va reflecta în luna următoare.

Prin aceste măsuri, autoritățile urmăresc să faciliteze accesul la locuințe pentru cel puțin 2000 de familii anual, dintre care cel puțin 30% vor fi cetățeni reveniți în țară. Totodată, se preconizează o creștere cu cel puțin 50% a cotei locuințelor achiziționate în afara municipiului Chișinău față de perioada precedentă. Visezi la un imobil în Chișinău? Nu pierde momentul! Iar dacă ai nevoie de ajutor, RE/MAX este gata să te ajute.

Подписывайся