Local Artist: художник Dorin Calcavura о своем творчестве, вдохновленном молдавской реальностью
Local Artist: художник Dorin Calcavura о своем творчестве, вдохновленном молдавской реальностью
В новом Local Artist рассказываем о художнике, чьи работы отражают молдавский бытовой колорит: начиная со смеси языков, заканчивая специфическими вещами из детства, которые поймет только тот, кто жил в Молдове. Свои ответы Дорин просил не переводить на русский, и вопросы не преводить на румынский.
Расскажи о себе: как тебя зовут, сколько лет, откуда ты и чем занимаешься?
Mă numesc Dorin Calcavura și am 21 de ani. Am trăit în Chișinău (peste gard de piața «Locomotiv») apoi în Hrușova, Criuleni. Sunt student la specialitatea «Design Industrial». Creez în diferite medii: picturi, animație, sculpturi, ilustrații, afirmații.
Как давно ты занимаешься творчеством и когда появился к этому интерес?
Eu de mic desenam doodles și îmi placea să fac postere la școală. Nu am educație artistică. Tata m-a învățat Photoshopul și am început să fac colaje. Îmi placea să privesc filme și să studiez viața regizorilor. Să privesc videouri despre cum se produce arta. Cum e descrisă și clasificată.
Aveam multe concepte în cap dar nu aveam skilluri pentru a le face. Și am început să învăț pe YouTube aplicații. În 2023 am început să fac artă și să postez pe instagram.
Când îmi materializez ideile mă simt liber.
В каком стиле твои работы и что ты изображаешь?
Nu am un stil specific. Îmi place să experimentez cu medii și materiale noi. Lucrările mele sunt mai mult unite de motivele despre care îmi place să vorbesc și sunt importante pentru mine.
Чем ты вдохновляешься?
Scene ce le văd când mă plimb, dialoguri random, Biblia, filme, muzică, copilăria mea, podcasturi, lucruri ce le observ în cultura noastră și îmi par amuzante. Am observat că cele mai bune lucrări ce le-am făcut sunt condiționate de iubire iar cele ce ajung să le arhivez – de emoții negative. Cred că artiștii sunt responsabili de ceea ce crează, pentru că din mulțimea de concepte ce le avem în cap noi decidem pe care să le materializăm sau nu.
Și trebuie să fim atenți la ce consumăm, pentru că influențează modul în care producem artă.
У тебя уже были выставки? Или может подумываешь о том, чтобы провести?
Aș vrea să am expoziții dar uneori îmi pare că lucrările ce le fac acum pot trezi emoții la un număr destul de mic de oameni pentru că vorbesc despre lucruri prea specifice. În viitor cred că voi face lucrări mai accesibile. Sau nu.
Можешь назвать какую-то значимую, любимую или важную работу/может серию или целый проект?
Câțiva ani în urmă erau populare video-slideshow-uri cu estetica dreamcore/ liminal space/ kidcore /traumacore. Imagini ce trezeau emoții de nostalgie persoanelor ce au copilărit în anii 2000 în Statele Unite și alte țări ce erau atunci mai dezvoltate. Dar în Moldova acei ani arătau diferit. Și eu voiam să creez un astfel de video-slideshow ce îmi va aminti de copilăria mea și va include lucruri specifice ce eu le vedeam când veneam în sat la rude.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Am generat singur imaginile în Stable Diffusion pentru a controla mai bine procesul și astfel imaginile arată mai «dreamy». Dacă scrii în prompt «Moldova Childhood 2000» sau alte cuvinte generale, inteligența artificială generează imagini la fel de generale. Deasemenea când generezi poți include cuvinte pentru «negative promt», lucruri ce NU ai dori să le vezi în imagini.
«La început a fost cuvântul», și pentru a crea imagini ce arătau ca amintirile mele, am fost nevoit să-mi deconstruiesc amintirile în cuvinte. Cuvinte exacte și specifice pentru că AI-ul e obiectiv și exact atât timp cât știi cum să te exprimi și să-ți formulezi gândurile.
Eu am avut o copilărie foarte frumoasă, dar dacă vorbim de partea vizuală, de lucrurile ce eu le vedeam în jurul meu, nu era totul așa delicat.
Și destul de mult timp mi-a luat până am înțeles ce cuvinte trebuie să folosesc pentru a-mi reconstrui amintirile: poor, primitive, chaos, destroyed, second-hand clothes, red faces, ugly. Iar la negative promt – «beautiful, rich, delicate, America, China, India, Russia».
Doar așa am ajuns la casa străbunicului meu. Doar folosind astfel de cuvinte generam imagini familiare. Și am început să înțeleg mai bine în ce mediu m-am dezvoltat. În limba rusă este un cuvânt frumos «хтонь». Noi fugim de el, credem că dacă îl ignorăm și nu-l recunoștem el va dispărea. Dorim sa părem «glamour» și încercăm să ne regăsim în alte culturi și estetici cu care nu avem legătură.
Dar aceste lucruri ne-au format. Acceptându-le, înțelegem cine suntem și învățăm cum să ne acceptăm pe noi înșine. Să înțelegem oamenii din jurul nostru. Eu încă sunt în proces.
У тебя много работ, в которых ты изображаешь, смесь русского и румынского в речи молдаван. Как ты к этому относишься? И что ты думаешь о постоянных культурных и языковых «войнах»?
Vorbesc atât în română, cât și în rusă. Consum mai mult content in rusă și engleză dar vorbesc mai mult în limba română. Eu fac artă despre lucruri specifice țării noastre iar problema limbii e unul din cele mai evidente și nu pot să o ignor. Sunt mulți oameni în Moldova ce până astăzi nu știu în ce limbă vorbesc. În plus, din dorința de a le face la toți pe plac apar inscripții și momente amuzante.
Limbile sunt într-un proces continuu de schimbare și ar fi absurd să ne certăm din cauza lor. Cred că problema limbii trebuie tratată cu ironie și să nu lăsăm ca această problemă să ne strice relațiile.
Можно ли приобрести твои работы или заказать что-то индивидуальное?
La moment nu vreau să vând nimic. Eu fac lucrări personale și mi-e greu să mă despart de ele.
Есть ли какие-то планы на будущее в плане творчества? Может уже сейчас есть проекты в разработке или новые сотрудничества?
Vreau să fac lucrări din metal. La moment învăț Alias Autodesk. Vreau să pictez mai mult și pe formate mai mari. Să pictez chestii drăguțe fără concept în spate.