O nouă emisiune despre scena artistică contemporană moldovenească “Zons Ars cu Valeria Barbas”
Telegram

Zona Ars cu Valeria Barbas –  are drept scop conturarea zonei artistice contemporane din Republica Moldova,  identificarea unor Zone artistice alternative, dar și a unor Zone personale de creație.

Artista Valeria Barbas, dr. în studiul artelor, descoperă diverse spații alternative ale artei dialogând cu protagoniștii din diverse domenii ale artei contemporane din Republica Moldova – muzică, film, pictură, literatură, design ș.a.

„În acest proiect televizat mi-am propus să realizez o cartografiere a zonei artistice din Republica Moldova, consider deosebit de necesar, poate chiar stringent, faptul de a mări vizibilitatea sectorului artistic din Republica Moldova, aceasta o simt și din propria experiență de artist audio-vizual. Un alt obiectiv foarte important este identificarea unor Zone artistice alternative, dar și a unor Zone personale de creație. Focusul emisiunii este pe tineret, tineret cu substanță. Deschizând parantezele – substanță creativă de gândire, reflectare, ironizare, conceptualizare și reprezentare”.

Despre identitatea orașului Chișinău cum a fost și cum este, cum poate fi Chișinăul – un oraș al viitorului – aflați în dialogul cu arhitectul Maxim Calujac. povestește istoria creării unui nou spațiu artistic – Centrul de Industrii Creative ARTCOR, de la concept – spre realizare, referindu-se la diverse impedimente. Maxim relatează despe experiența sa, oferind sugestii tinerilor arhitecți, ghidându-ne prin spațiile ascunse și preferate ale sale din ARTCOR.

”Fiece pas era o luptă. Am senzația că procentual m-am ocupat mai mult de lichidare decât de construire. În spațiul pe care l-am eliberat de la construcții adiacente – am construit un edificiu, astfel însă, eu am eliberat spațiul pentru oraș”.

”La momentul actual tempo-ul construcțiilor realizate în ultimii 10-20 de ani, a modificat colosal toate stilisticile care au fost, iar pentru a repara aceasta este necesar de mult mai mult timp. Aș dori mai puțină arhitectură toxică, gunoi vizual, mai puține construcții. Aș dori să fie o anumită normă, care ar limita aria de construcție”.

Ce sunt Industriile creative și cum se raportează la cultură? Care este raportul dintre cultură și industrie? care este misiunea și obiectivele ARTCOR-ului și pentru cine sunt ușile deschise? – aflăm de la Olga Radu și Mihai Țurcanu, echipa COR.

La formarea spațiului artistic din zona Artcorului și-au adus contribuția artiștii – Vasile Sitari, Elena Frunze și designerul Mihai Stamati, care aduce o nouă viziune asupra mobilierului urban din Chișinău prin proiectele sale #OZN, #Betoanele, #Copaculdelabibliotecă.

Urmăriți Zona Ars cu Valeria Barbas, fiecare vineri, ora 21:15, la Moldova 1
în reluare luni 16:30, miercuri 9:30

!insta follow @zona.ars

Telegram