Tinerii din diasporă au organizat o cină de Crăciun pentru vârstnicii de la Azilul din Cimișlia
Vineri, 25 decembrie, de Crăciun, Dorina Baltag, de la Maastricht, împreună cu colegii de la Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora (FTBD) și-a propus să gătească o cină de sărbătoare pentru vârstnicii de la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Cimișlia.
„Sunt profund măgulită de mărinimia oamenilor. În mai puțin de 2 săptămâni am reușit să transform ideea în realitate și să le organizăm mai mult decât o cină de Crăciun. Am povestit ideea colegilor de la FTBD, care au susținut și s-au implicat cu multă dedicație. La apelul meu lansat pe Facebook au reacționat peste 40 de persoane din diverse țări precum Olanda, Franța, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, România, Moldova și, drept urmare, am reușit să colectez o sumă de bani echivalentă cu cca 17.000 lei în doar 4 zile. Pentru mine, aceasta a fost dincolo de oricare așteptări; am reușit să pregătim o cină festivă și cadouri personalizate și, de asemenea, să le răspundem la unele dintre necesitățile vitale ale Azilului. Am achiziționat un tonometru, câteva seturi de scutece, stoc de hrișcă, orez, paste și altele. Și, nu în cele din urmă, a fost o adevărată sărbătoare și acțiune de suflet”, povestește Dorina, inițiatoarea acestei acțiuni.
Din suma adunată, tinerii au reușit să bucure și copiii de la Centrul social pentru copii din satul Selemet, unde au dus câteva colete cu dulciuri. Astfel, cei 34 de vârstnici de la Azilul din Cimișlia, au fost colindați de către 19 tineri. Mai apoi, sub coordonarea renumitului bucătar-diplomat Petru Scalețchi, care s-a alăturat cu mare drag acestei acțiuni, tinerii le-au organizat bătrânilor o cină de sărbătoare.
„Astăzi ne-ați organizat o adevărată sărbătoare, ne-am bucurat de o atmosferă ca în familie. De o astfel de cină, ca la restaurant, cred că nu s-au bucurat bătrânii niciodată. Iar de aceste ingrediente aduse ne vom bucura încă mult timp înainte. Vă mulțumim din suflet și vă dorim multă sănătate, bucurie și împlinire” le-a spus colindătorilor dl Tudor Ghenciu, directorul Azilului.
Înainte de a pleca, cei 19 tineri au îmbrăcat căciula lui Moș Crăciun și le-au oferit vârstnicilor acel cadou pe care aceștia i l-au cerut lui Moș Crăciun: fructe, biscuiți, dulciuri și lenjerie de corp.
Tinerii au stat și la un pahar de vorbă cu bătrânii, care, la rândul său, le-au cântat colinde, le-au spus poezii dar și au povestit despre problemele sufletului ce îi macină, mulți dintre ei simțindu-se singuri, uitați de cei dragi.
„Timpul petrecut acolo m-a făcut să conștientizez că pe această lume sunt foarte mulți oameni uitați de semenii lor și de societate, oameni care își petrec bătrânețile în lipsuri pe care nu le merită. Dar mai presus de limitările financiare și de condițiile de trai precare, acestor persoane le lipsește un lucru și mai important: afecțiunea umană. Anume stropii de lumină și de recunoștință pe care le-am observat în ochii multora dintre ei m-au convins că această acțiune a fost un succes și am făcut o faptă cu adevărat creștinească și umană în ziua nașterii Domnului!“, împărtășește impresiile Ion Ursu, unul dintre cei 19 tineri care s-a alăturat acțiunii.
Participanții la această acțiune, au subliniat că pentru ei aceasta a fost o acțiune de suflet și i-au îndemnat și pe alții, ca cel puțin de sărbători, să-și aducă aminte de cei care au mai puțin decât noi și cărora le putem aduce o bucurie prin lucruri mici.