Cele mai deosebite creații au fost licitate la Balul Brazilor de Crăciun 2015
Telegram

Balul Brazilor de Crăciun a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție. Un eveniment caritabil marca Klumea a adunat în seara zilei de vineri, 11 decembrie, în incinta Muzeului Național de Istorie un public generos care au participat la licitația brazilor creați de artiști autohtoni pentru a face un gest de binefacere.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, creată de prezentatorii „balului” – actorul Emilian Crețu și Nata Albot, fondatoarea asociației K Lumea. Invitații au avut ocazia nu doar să admire și să lupte pentru a obține bradul dorit, dar și să participe la tombole în care au primit cadouri și să se bucure de un program artistic divers, precum ar fi prezentarea de modă a rochiilor de catifea Oxana Munteanu, prestația grupului de tinere „Sânziene”, a tânărului acordeonist Radu Rățoi și a interpretului Pasha Parfenii.

balul brazilor 2015 (9)

Au fost licitați 10 brazi din cei 57 care au participat la expoziția ce a început pe 20 noiembrie 2015. Timp de trei săptămâni, peste 4.000 de adulți și copii au putut admira lucrările tinerilor artiști, dar și a profesioniștilor care au avut și ei oportunitatea, în acest an să participe în proiect.

Selectarea a zece pomi de Crăciun finaliști a fost făcută de un juriu format din cinci membri, în componența căruia au intrat organizatori, sponsori și juraliști lcoali, precum și studioul de design Malafor din Polonia. Astfel, Institutul Cultural din Polonia „Adam Mickiewicz” a oferit și un premiu special participantului care a obținut locul întâi – o călătorie de culturalizare în Polonia.

  • Glinga Cristina, studentă UTM, bradul „Devenire” – 3500 lei
  • Gîștemulte Mihaela, studentă la AMTAP, bradul „Năsturica” – 1700 lei
  • Andrei Brânză, student „UTM”, bradul „Ciclice” – 4100 lei
  • Ecaterina Căpățină și Vadim Antonii, bradul „Nemurire” – 3000 lei
  • Bostan Valentin, student AMTAP, bradul „Lacrima unui Popor” – 2500 lei
  • Chirică Daniela, studentă AMTAP, bradul „Orgă de molid” – 3000 lei
  • Maria Butnari, bradul „Aurora” – 3000 lei
  • Oxana Turtureanu, studentă AMTAP „Dor de dor” – 5200 lei
  • Alexadru Terentii student UTM, bradul „West wood” – 9100 lei
  • Donciu Pavel, student AMTAP, „Ad augusta per angusta” („Prin generații spre stele”) – 3700 lei

Alături de cei zece pomi scoși la licitația cu strigare, au fost expuși cinci „brazi cu poveste”, creați de Hospice Angelus, Internatul pentru fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism „Puzzle Kids”, Organizația „Învingem fibroza chistică” și „Dobroe Serdzte”. Comparativ cu ceilalți brazi vânduți, a căror preț va fi împărțit în jumătate – o parte va merge către autor, iar a doua va fi donată proiectului Arterapia, inițiat de K Lumea cu scopul de a decora spațiile spitalelor pentru copii din Chișinău, banii adunați în urma licitației acestor brazi vor merge la organizațiile participante.

Bradul de la Internatul pentru fete din Hâncești – 26.000 lei

balul brazilor 2015 (18)

„Pomul speranței” de la Hospice Angelus – 3.500 lei

balul brazilor 2015 (25)

Bradul de la Centrul pentru copii cu autism „Puzzle Kids” – 10.000 lei

balul brazilor 2015 (15)

Bradul organizației „Învingem fibroza chistică” – 5.500 lei

balul brazilor 2015 (26)

Bradul de la „Dobroe Serdzte” – 17.500 lei
balul brazilor 2015 (40)

Iată cine sunt câștigătorii ediției a cincea a Balului Brazilor de Crăciun:

  • Premiul I: Oxana Turtureanu, studentă AMTAP, bradul „Dore de dor” – 7.000 lei, cadouri și o călătorie în Polonia

Oxana Turtureanu, câștigătoarea concursului este studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, anul II, Specialitatea Design vestimentar.

balul brazilor 2015 (46)


balul brazilor 2015 (51)

„Sunt foarte bucuroasă că am câștigat. Anul acesta au fost brazi foarte puternici. A fost o provocare pentru mine, deoarece anul trecut am obținut, la fel, locul întâi. În ziua în care s-a deschis expoziția brazilor, am aflat că învingătorul beneficiază de o călătorie în Polonia, astfel dorința de a câștiga a devenit mult mai mare, deoarece ar fi o experiență unică – să mergi peste hotare și să descoperi altă lume.

Ideea bradului meu a apărut spontan, meditând, fără a copia de undeva. Bradul denotă cultura și tradițiile neamului nostru. Mi-am dorit să creez o horă a generațiilor, ce reprezintă pacea și liniștea. Toate păpușele sunt realizate manual. Am avut parte și de contribuția părinților – tata m-a ajutat cu carcasa, iar mama cu jucăriile. Este o lucrare pozitivă și colorată.

Sărbătorile de iarnă ne apropie de tot ce e mai frumos, de familie, devenim mai buni. Vreau să doresc tuturor sărbători fericite, Crăciun Fericit și un An Nou cu succese și realizări frumoase.”

 

  • Premiul II – Andrei Brânza, student UTM cu bradul „Ciclice” și Valentin Bostan, student AMTAP cu bradul „Lacrima unui popor” – 5.000 de lei + cadouri

balul brazilor 2015 (45)

  • Premiul III – Alexandru Terentii, student UTM, bradul „West wood” – 2.000 de lei + cadouri.

balul brazilor 2015 (44)

 

  • Pomul care a adunat cele mai multe voturi de la vizitatorii expoziției cu titlul „Ales de Public” și cu un premiu în valoare de 3.000 de lei, plus cadouri de la parteneri – Ecaterina Căpățină și Vadim Antonii, bradul „Nemurire”

balul brazilor 2015

În urma licitației, s-a adunat o sumă în valoare de 70.800 de lei, dintre care 35.400 de lei vor merge pentru proiectul Arterapia.

balul brazilor 2015 (52)

 

 

Iată mai multe poze de la Balul Brazilor de Crăciun 2015:

Mai jos puteți urmări câteva momente muzicale de la eveniment:

Autor text/foto: Eugenia Tataru

Telegram