07 июня 2024

Moldova Digital Summit: servicii publice în format digital – disponibile  în zona EXPO dedicată Digitalizării Guvernamentale

Prima zi a celui mai mare eveniment digital din regiune – Moldova Digital Summit a adus pe cele trei scene oficiali guvernamentali, invitați internaționali de valoare, speakeri recunoscuți în toată lumea, lideri de afaceri, parteneri de dezvoltare, dar și oameni interesați de transformare digitală și promovarea unei economii digitale.

În cadrul evenimentului, participanții au avut posibilitatea de a se conecta și a face schimb de experiență cu alți profesioniști, de a cunoaște istorii de succes ale antreprenorilor, de a afla ultimele tendințe din domeniu, dar și de a cunoaște toate informațiile de interes despre digitalizarea serviciilor publice din țara noastră.

Andrei Prisacar, directorul Agenției de Guvernare Electronică: „La standul guvernului furnizăm soluții digitale precum aplicația EVO – care aduce toate serviciile digitale și documentele digitale la un click distanță. Atunci când vrem să utilizăm această aplicație, avem nevoie de identitate digitale, pe care o puteți obține doar cu buletinul, direct la eveniment. Din 650 de servicii digitale, pentru antreprenori avem în jur de 60 la sută servicii digitale, ir pentru cetățeni – peste 50 la sută dintre servicii sunt digitalizate. Ne propunem ca până în 2030 să avem un stat digital, cu toate serviciile digitale într-un singur loc – în aplicația EVO.”

La ediția din acest an a fost amenajată o zonă EXPO dedicată inovațiilor digitale oferite de agențiile guvernamentale, companiile internaționale, mediul academic și startup-urile.

Standul expozițional „Digitalization in GOV” oferă participanților posibilitatea de a cunoaște platformele și serviciile digitale guvernamentale, a obține semnătura electronică, pe stick sau mobilă, direct de la prestatori.

O altă oportunitate pentru cei prezenți a fost testarea EVO – prima aplicație guvernamentală integrată de interacțiune a cetățenilor cu statul și de accesare a serviciilor publice, lansată pentru acces public.

Participanții au testat direct serviciile oferite prin intermediul aplicației mobile EVO precum date personale, documente digitale, plăți, servicii publice, dar și împuterniciri și autorizații.

La summit au avut loc și ateliere de lucru dedicate, unde mai mulți profesioniști internaționali au prezentat experiențele lor. Cei prezenți la eveniment au avut oportunitatea de a cunoaște mai multe detalii despre securitate cibernetică, oportunități de colaborare și investiții, dar și ultimele tendințe din digitalizare.

Moldova Digital Summit continuă și în data de 7 iunie. Cea de-a doua zi a evenimentului vor fi abordate subiecte precum: e-guvernarea, Inteligența Artificială, competențele viitorului, dar și impactul implicării organizațiilor societății civile în avansarea activităților de transformare digitală în Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP), Agenția de Investiții a Moldovei, Technovator, Startup Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Tekwill, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Western NIS Entreprise Fund, Proiectul OPTIM, susținut de Elveția și organizația Helvetas.

Подписывайся