Vernisajul Vinului 2023: Peste 2000 de vizitatori și o experiență vinicolă de excepție
Telegram

În acest weekend, în jur de 2000 de amici ai vinului au participat la unul dintre cele mai importante evenimente vitivinicole din țară – cea de-a XX-a ediție a Vernisajului Vinului 2023. Evenimentul din acest an s-a desfășurat cu sloganul „Vino, poveste de iarnă” și a fost dedicat, vinificatorilor, oamenilor vinului și tuturor celor pasionați de produsul mândriei naționale. Ediția jubiliară a fost un motiv în plus de a promova cultura vinurilor pe piața internă  și de a aduce în prim-plan calitățile inconfundabile ale produselor locale, fiind consacrat spumantelor, vinurilor alese și divinurilor de calitate.

Vizitatorii au avut oportunitatea de a cunoaște peste 400 de vinuri expuse de cei peste 70 de vinificatori reuniți sub brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, dar și șansa de a savura printre primii cele peste 100 de vinuri noi, produse din recolta anului 2023, dar și vinuri de cupaj din anii vitivinicoli precendenți.

Ștefan Iamandi, director, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV): „Evenimentul nostru aniversar celebrează un capitol remarcabil în istoria vinului moldovenesc, simbolizând o incursiune fascinantă prin moștenirea și esența Vinului Moldovei. Această zi semnificativă ne oferă prilejul de a aduce omagiu muncii neobosite și pasiunii generațiilor de vinificatori, viticultori, pasionați ai vinului, care și-au unit forțele pentru ca industria vitivinicolă să se dezvolte. Datorită lor, Vinul Moldovei nu este doar un produs și un brand de țară recunoscut și apreciat pe scena internațională, ci expresia autentică a spiritului nostru național. „Vernisajul Vinului” se distinge ca un simbol al dedicației neîncetate a vinificatorilor, dar și ca un forum de elită pentru amicii vinului.”

Kent D.Logsdon, amabsadorul SUA în Moldova: „Timp de 18 ani, Statele Unite au susținut cu mândrie vinificatorii din Moldova și au contribuit la realizarea unor vinuri cu adevărat de primă clasă, de cea mai înaltă calitate, care sunt acum, în proporție de aproape 90%, exportate în UE. Vinul moldovenesc este minunat de complex și un vin foarte impresionant, este ceva ce poți bea pentru distracție sau poți bea în orice moment, împreună cu mâncăruri moldovenești, de la mamaliga și sarmale până la orice altceva, este pur și simplu perfect.  Sunt foarte impresionată de vinificatori și de inovația lor, de soiurile locale – Fetească Regală, Viorica, dar și de cele de amestec cu Chardonnay, Pinot Noir sau Cabernet, este un vin foarte unic. Cred că Moldova trebuie să continue să facă ceea ce face, și anume să continue să găsească noi inovații, să se orienteze în continuare spre vinuri de calitate superioară și să creeze vinuri cu un gust uimitor.”

În acest an, distincțiile „Cavalerul Vernisajului Vinului 2023” au fost acordate ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, dar și consilierei prezidențiale în domeniul culturii și al relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Acest eveniment este unul deosebit pentru că aici apreciem munca a mii de oameni, care muncesc anul împrejur pentru fiecare picătură din pahar. Cunosc efortul considerabil din spatele fiecărei sticle cu vin, dăruirea și perseverența de care dau dovadă agricultorii din țara noastră, astfel încât să găsim valoarea în fiecare strop pe care îl savurăm. De asemenea, le mulțumesc pentru contribuția enormă pe care o aduc pentru a promova țara noastră în toată lumea.”

Pe lângă spumanete și vinuri alese, vernisajul a găzduit și o secțiune specială „Salon Divin” dedicată distilatelor de vinuri moldovenești, care a adus în prim-plan 8 producători de top din țară cu peste 30 de divinuri, printre care și băuturile care au primit  statutul de divin cu statut Indicație Geografică Protejată (IGP) și care au luat medalie la cel mai prestigios concurs de profil din țară – Concursul Mondial de Bruxelles.

După degustări, oaspeții vernisajului au avut posibilitatea să-și dea votul pentru cel mai bun vin roșu, vin spumant și Divin. Câștigătorii concursului au fost:

„Vinăria Ungheni Vin” – Cel mai bun Divin

Combitul de Vinuri de Calitate „CRICOVA ” SA– Cel mai bun spumant „Elogiu”

Vinăria „Podgoria Vin”- Cel mai bun vin roșu, Genesis, Feteasca Neagră 2021

În total, la cea de-a XX-a ediție a vernisajului au fost vândute în jur de 500 de sticle de vin.

La vernisaj, oaspeții au avut ocazia de a degusta și 92 de vinuri medaliate la concursul național „Vinul Moldovei”, desfășurat la mijlocul lunii noiembrie, care au fost evaluate de un juriu format din experți internaționali și au fost produse din soiuri autohtone și de selecție nouă moldovenească.

Telegram