Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen
Sute de oameni, printre care și persoane refugiate din Ucraina, au venit weekendul trecut la o serie de evenimente de prevenire a violenței în bază de gen și sensibilizare a publicului față de acest fenomen, care au avut loc în orașele Edineț și Bălți. Familii întregi au participat la ateliere de creație și au ascultat recitalurile susținute de artiști locali și Geta Burlacu. De asemenea, în cadrul evenimentelor au avut loc sesiuni de informare cu reprezentanții și reprezentantele ONG-urilor regionale, medici, psihologi și juriști, care au livrat informații privind serviciile disponibile în țara noastră pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței în bază de gen. În total, în nordul țării, există peste 30 de centre de suport (pentru femei și tineri) și organizații locale publice, non-profit și de sănătate, care oferă ajutor medical, psihosocial și juridic persoanelor care au trecut prin orice formă de violență.
„La spitalul din Bălți, pe parcursul anului 2022, printre persoanele care au venit să solicite asistență medicală în urma agresiunilor sexuale se numără atât minori, cât și femei refugiate, care au fost abuzate în Ucraina și au tranzitat Republica Moldova. Toate aceste persoane au primit primul ajutor. Este necesar ca victimele violenței sexuale să se adreseze după ajutor în primele 72 de ore, pentru a preveni infecțiile sexual-transmisibile și sarcinile nedorite.”, a declarat Ala Condrea, directoare medicală adjunctă a Spitalului Clinic din Bălți, care a subliniat că aceste servicii sunt gratuite și confidențiale atât pentru cetățenii moldoveni, cât și pentru persoanele refugiate din Ucraina.
„Noi în Republica Moldova nu suntem învățați să vorbim. Abia acum se promovează că nu trebuie nimic să ascundem, pentru că victimele violenței se inhibă și trebuie ajutate.”, a menționat Alina Strelea, locuitoare a orașului Cupcini din raionul Edineț, care a venit la eveniment împreună cu mama și fiica sa. Femeia consideră că violența de orice formă poate fi combătută doar prin educație, chiar din clasele primare.
La evenimente au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și autorităților locale.
„Prin campania „Rupe tăcerea! Suntem alături” ne dorim să creștem gradul de conștientizare a tuturor și să luptăm împotriva violenței în bază de gen. Ne dorim ca fiecare persoană să devină un activist și să prevină violența împotriva femeilor și a fetelor. Împreună putem schimba destine. Fiți vigilenți și raportați orice act de violență!”, a declarat Ludmila Mititelu, consultantă principală din cadrul Direcției Politici de Asigurare a Egalității de Gen a MMPS.
„Violența a fost mereu o problemă. Este o problemă socială, una educațională, una familială și ar fi bine ca această problemă să fie hotărâtă printr-un consens.”, a menționat primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, care le-a mulțumit agențiilor ONU pentru aportul pe care îl aduc în Republica Moldova pentru a susține persoanele refugiate, copiii și comunitățile locale.
Alte două evenimente de prevenire a violenței în bază de gen se vor desfășura weekendul viitor în sudul țării. Primul va avea loc sâmbătă, 18 martie, la Casa de cultură din Comrat, iar al doilea – duminică, 19 martie, la Palatul de cultură „Nicolae Botgros” din Cahul.
Violența în bază de gen pune în pericol siguranța și sănătatea a milioane de persoane din întreaga lume, fiind una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. În Republica Moldova, 63% dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență din partea soțului sau a partenerului. În același timp, doar 8,4% dintre femeile abuzate au raportat cazurile de agresiune la poliție. Pentru a sensibiliza publicul larg față de gravitatea acestui fenomen, a fost lansată campania de informare „Rupe tăcerea! Suntem alături”, dedicată supraviețuitoarelor și supraviețuitorilor violenței în bază de gen, care sunt îndemnați să sune la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008 pentru a primi asistență gratuită și confidențială.
Campania este implementată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.