14 августа 2019

Importanța izolării fonice la apartament. Ce trebuie să știi când cumperi o nouă locuință

De câte ori, aflându-te la tine în casă, ai auzit petrecerile și discuțiile încinse ale vecinului? Sau poate te-ai trezit cu el la ușă, din cauză că muzica ta îl deranja? Astfel de situații te fac să nu te poți simți în largul tău atunci când ești acasă, locul în care revii obosit seară de seară și, probabil, că ceea ce-ți dorești cel mai mult e să-l găsești în liniște. Mai mult chiar, expunerea excesivă la zgomot îți poate reduce viața cu până la 10-12 ani.

Ce este izolarea fonică?

Desigur, odată cu creșterea accelerată a numărului populației din capitală și orașele mari a avut de suferit și calitatea clădirilor, apărând noțiunea de “pereți de hârtie”, prin care trec practic toate sunetele. Însă izolarea fonică schimbă situația.

Pe scurt vorbind, izolarea fonică te protejează de zgomotul din apartamentele vecine și viceversa. Totodată, ajută la micșorarea zgomotului ce pătrunde de afară în apartament. Acest efect poate fi obținut cu ajutorul anumitor materiale de construcții, care sunt fabricate în conformitate cu normele de izolare fonică.

Înainte a selecta materialul potrivit pentru izolarea fonică, e nevoie să determinăm care poate fi sursa zgomotului din casa ta. Există trei tipuri:

  • Zgomot provenit pe cale aeriană: care ajunge în apartamentul tău prin aer (muzica de la petreceri, câinele ce latră, un copil ce plânge în curte etc.).
  • Zgomot de tip lovitură: aici ne referim la vecinii care fac lucrări de reparație, iar sunetul provocat de ei ajunge până în casa ta.
  • Zgomotele de structură: aparate cu aer condiționat, ascensorul, pompele, sistemele de ventilare: cam tot ce face pereții blocului să vibreze.

Nivelul de sunet admis prin lege este de 40 dB – ziua și 30 dB – noaptea, dar confortabil pentru urechile noastre este 25 dB. Pe când, doar discuțiile vecinului reprezintă cca 40 dB, iar dacă cineva cântă la chitară, zgomotul provocat ajunge la 80 dB.

Cum funcționează izolarea fonică?

De regulă pentru izolarea fonică sunt utilizate materiale ca: vata minerală, polimerii spumanți, panourile din gips-carton sau o membrana cu bitum modificat. Selectarea se face în funcție de necesitățile dvs. de izolare fonică, deoarece fiecare răspunde la frecvențe diferite ale sunetului. Cel mai bine este să apelezi la un specialist, sau, dacă abia urmează să procuri un apartament, să te interesezi despre ce materiale au fost utilizate în timpul construcției.

Fii atent atunci când procuri un apartament nou!

Problemele legate de izolarea fonică sunt întâlnite cel mai des la blocurile de locuit recent construite. Probabil că atunci când ai cumpărat apartamentul nu locuiau atât de mulți vecini sau nu ai fost suficient de atent, pentru ca abia ulterior să realizezi că poți auzi fiecare pas pe care îl face vecinul.

În Chișinău există un număr mic de companii imobiliare care au grijă de acest aspect, așadar ar fi bine să afli ce material a fost utilizat la construcție, dacă s-a gândit cineva la izolare fonică și ce măsuri au fost luate în această direcție, practic, singur să ceri garanție că vei avea suficientă intimitate.

Un exemplu demn de urmat sub aspectul izolării fonice îl reprezintă apartamentele de la Buiucani din cadrul complexului locativ Alba Iulia Residence ce aparțin companiei de construcții din Chișinău Astercon la care au fost utilizate materiale de cea mai înaltă calitate, ce respectă toate standardele de izolare. Pentru a spori calitatea izolării, Astercon, utilizează un material compozit multi-strat format din mai multe straturi de membrană de densitate mare pe bază de bitum și între două straturi poroase textile. Materialul dat blochează sau reduce semnificativ transmiterea sunetului, în special frecvențele joase ce se răspândesc cel mai ușor. Astfel, vei fi complet protejat de poluarea acustică.

Alege-ți casa cu grijă și bucură-te din plin de intimitatea și liniștea căminului tău!

Подписывайся