04 сентября 2013

Cronicile parazitului proletar: despre școală

Uite că am pierdut și vara asta. Unii din noi au reușit foarte multe, alții n-au reușit nimic.

Vroiam să vorbesc despre ultimul weekend. Despre sărbătoarea limbii și sărbătoarea profesorilor. Dar m-am răzgîndit, nu mai vreau să vorbesc despre limbă. Rușii vor rămâne ruși, moldovenii vor rămâne moldoveni, iar românii vor rămâne români. Rușii nu vor fi niciodată moldoveni, iar moldovenii nu vor gândi niciodată ca românii. E simplu.

Vreau să vorbesc despre prima zi de școală. Sau a doua zi. Am stat și m-am gândit și am realizat că n-am învățat nimic la școală. Chiar n-am avut nevoie de ea. Mama m-a învățat să citesc, să număr și să scriu. Limba engleză am învățat-o, prietenind cu niște voluntari din Italia și Germania. Limba rusă am învățat-o de la prima fată cu care am avut sex. Tot ea m-a învățat să nu-mi fie rușine de corpul meu și să îmbrac prezervativul. Matematica am învățat-o, muncind cu tata și calculând tot timpul alături de el. Prietenii m-au învățat să mă descurc în viață, dușmanii m-au învățat să nu am încredere în nimeni. Biologia și geografia am învățat-o din Arborele Lumii. Să scriu și să mă exprim am învățat din cărțile pe care le-am citit.

De fapt, școala m-a învățat doar să cer bani de la părinți și să inventez minciuni.

Tot ce știu azi am învățat de la părinți, prieteni, din cărți, de la televizor și din gafele pe care le-am făcut. De ecuații n-am avut nevoie și nu cred că voi avea vreodată. Și știu sigur că la fel ca mine sunt foarte mulți.

scoala

 Atunci mai e nevoie de școală?

Școala în țările post-sovietice este un fel de afacere cu copii bogați, care, sigur, au și note mai bune și cu copii săraci, care sunt obraznici și tot timpul crează probleme, așa spun profesorii.

Noi nu suntem egali. Dacă cineva vă spune că *noi suntem egali* dați-i o palmă să-și revină.

Nu putem fi egali, nu avem cum să fim. Din păcate sau din fericire. Și nici nu cred că este nevoie de egalitate.

Sigur că este nevoie de școală. În primul rând, pentru a disciplina și pentru a deprinde copilul cu regulile de conduită într-o societate. Omul trebuie să stea între oameni ca să se simtă om. Aici îi dau dreptate școlii.

Este nevoie de o reformă, cu toții știm asta, doar că moldovenii nu sunt finlandezi, din păcate. Moldovenii nu-s nici europeni. Moldovenii sunt moldoveni. Moldovenii sunt ortodoxși.

Moldovenii trebuie să robească *la Evropa, să-și cumpere mașini și haine de lux, să stea în saune și baruri *de lux, să mănânce *de lux și să doarmă *de lux. Ei nu au nevoie de educație.

Trebuie să facem în așa fel, încît moldovanul să vrea să învețe, să-i trezim acest interes pentru studii. Asupra acestui detaliu trebuie de muncit.

Cum să facem ca o națiune materialista să devină spirituală și flămândă de informație nouă?

Să promovăm oamenii care învață cu adevărat și își merită succesele, fără niciun fel de rude și bani în plicuri. Propun ca toate posturile de televiziune și, în general, toată mass-media, să creeze eroi din cei care lucrează și învață bine. Doar motivîndu-i cu ceva, îi vom putea înmulți pe cei care vor și pot face o diferență.

Cam asta. Sau …

text: Ronin Terente

Подписывайся