CRONICILE PARAZITULUI PROLETAR: mesaj telespectatorilor neinitiati
Telegram

Am scris un text critic despre televiziunea locală și l-am șters de prost ce sunt. Sunt prost, recunosc asta, totuși televiziunea locală mă întrece. N-am să prea vorbesc despre M1, acolo-i clara situația, ei s-au blocat în anii *90, cu scenografia și scenariile lor tîmpite, o televiziune care promovează muzica ușoară, televiziune demnă de Mîrzenco și Ardezeanu cu tot cu fufele de pe fundal, care-s numai picioare și urechi. Nu-l prea iau în serios, pentru că următorii 100 de ani n-ai ce aștepta de la M1, doar dacă vreodată o să-i cumpere niponii și vor aduce roboți în locul alcoolicilor cartofori care au împînzit televiziunea națională. Au și ei pretenția că ne educă, dar la cît de penali sunt și cît de departe de oraș trăiesc spectatorii lor, nici nu-i prea acuz pentru pornografia de care dau dovadă.

Însă, mult mai triste sunt televiziunile cu pretenții, astea care au tupeul să zică că-s independente, conduse de diferiți mafioți și politicieni, care au și ele moftul de a spune că ne educă, cu diferite mesaje și rubrici de doi lei. Hai să vedem cît de buni sunt ei totuși. Cît jurnalism poate fi la o televiziune coruptă? Dacă ar fi sinceri și ar zice că-s niște paraziți, m-aș uita la ei mai des, dar cînd văd prezentatorii care se screm să dea în română niște texte care nu le aparțin, iar mai apoi îi văd pe invitații lor, îmi piere orice chef de a mă mai uita la asta. Sigur vei spune că televiziunea ne manipulează și că tu nu te uiți pentru că e un burete, dar 90% din țară se uită la WC-ul ăsta și asta-i oribil, dragii mei. TV-ul local nu-i ceva ce manipulează, e o jalnică parodie a televiziunilor occidentale. Asta încetează să mai fie funny.

Cum vrem artă într-o țară în care televiziunea promovează cocalari și pițipoance, care-s înpachetate cu țurțuri parcă-s niște panouri publicitare, iar prezentatoarele lor arată ca eroinele de pe Muliganbia. Cunosc foarte multă lume care cred că ProTv, Prime, JTV și Publika merită urmărite. Acolo lucrează cunoscuți de-ai mei, dar, cu tot respectul pentru ei, astea patru sunt mult mai penibile decît M1. M1 măcar n-are pretenții, dar aici sunt televiziuni în care mafia de la guvernare investește bani enormi, iar de la o televiziune în care se investește am alte așteptări. Știu că scopul lor e să mă oblige să-i votez pe cutare sau cutare la următoarele alegeri, asta nu mă supără atît de mult, cît mă supără invitații pe care-i au în emisiuni. Ce au ei de spus?

johnson16

Toate rățuștele și toți borîții ajung pe platou. Unii freacă niște replici în moldovenească cu accent rusesc de ți se face milă de tine că te uiți la ei, alții sunt mai proști decît Istrati, dar o dau atît de sigur că nici Minimax-u nu poate așa.

Dacă tot e să promovezi talente invităle pe Gavriliță și Scarlat, măcar vorbesc bine, sau pe Bodorin și Paricov, care-s destul de interesante, sau Dara și Aliona Moon, care-s mai deștepte decît par. Avem o sumedenie de tipi(e) interesanți prin subsoluri, de ce nu i-am promova? Înțeleg că e vorba de cumătri și cumnați, dar măcar arareori să mai faceți o excepție. Acceași oameni peste tot, la fel de proști ca în primul interviu, iar după publicitate vine vro rubrică educativă, băi, să-mi bag cocalaru și pițipoanca-n capurile voastre de jurnaliști cumpărați. Pe voi la USM cum v-au învățat?

De ce să nu vină mai des pe la voi o Angelă Stafii, un Cosmescu, tot neamul Vakulovski și Galaicu-Păun, un Crudu, Fusu, Țicu, Cobileanski, Iurie Matei, Țurcanu, Țigănaș, cei de pe la Republika și Poeții Desculț, BredArta și Oberliht, diferiți tineri care fac film, gen Bobină, oameni tineri și vii, oameni care încearcă să facă ceva, oameni de care nu ți-i rușine peste hotare și nu cotlete pe picioare care nici nu pot vorbi măcar?

Toată ziua văd interpreți de pe la nunți invitați pe platou, de parcă-i nuntă, nu televiziune.

Și dacă nu poți vorbi româna, vorbește și tu o limbă care o cunoști, nu vă mai spargeți în figuri atîta.

Problema televiziunii locale este seriozitatea cu care se privesc ei, dacă ar face pamflete mai des, gen tîmpenia de la b1, ar merita mai multă atenție, dar noi la cît de serioși suntem nici măcar atîta n-o să facem următorii 100 de ani.

Moldova are Talent a demonstrat cît de bine putem face televiziune noi. Trei interpreți nu prea diferiți în juriu, o fetiță care recită la fel ca Aristid-Cupcea cu banii și Tania Cerga, care-i o tipă plăcută, dar nu pentru show-ul ăsta. Munteanu mă mir că încă-i viu, la cît de libidinos e. Uitați-vă la *Moldova are Talent*, show-ul Prime-ului, care sub mîna lui V.P. , cel mai scump post TV, dar cît de prost este, atunci ce să mai așteptăm de la alte televiziuni? Trist și deloc funny.

text: Ronin Terente

Telegram