CRONICILE PARAZITULUI PROLETAR: Moldova are Talent?
Telegram
M-am uitat și eu la *Moldova are Talent* ca să nu mor prost.  Am văzut lume diferită, pe unii chiar i-am recunoscut. Am aflat că Adrian Ursu are simțul umorului și că Mircea Marco învață româna, am mai aflat că încearcă să-I copie pe colegii lor din România, dar fiind ambii moldoveni nu le prea iese faza. Am făcut cunoștință și cu juriul, la drept vorbind cînd am aflat de show chiar mă gîndeam cine va fi în juriu. Stranie alegere au făcut cei de la Prime, adică îi înțeleg, ei au vrut să aibă reprezentanți din 3 domenii diferite, (sau cei de la Moldcell?, oricum au dato-n bară ambii)  adică Rock, Pop și Operă. Dar dacă oamenii dansează, sau citesc răp, sau pictează, sau fac magie sau masturbează, cum pot ei să hotărască dacă sunt toți din același domeniu? Adică toți fac muzică și, la drept vorbind, fără un prea mare talent.  Eu aș fi pus un musician, un dansator și un pictor. Ok, asta nu-I treaba mea. Așa au vrut, așa au făcut.

Acum să-mi spună cineva care-I diferența dintre meșteșug și talent? E la fel ca și diferența dintre film și teatru, parcă sunt aproape, dar în același timp sunt atît de departe. Eu mă uit la căcatu ăsta cu … are Talent în diferite țări și înțeleg că lumea n-are idée ce-I aia talent și ce-I aia meșteșug și care-s diferențele.

Mozart avea talent, iar Salieri era un meșter, te prinzi unde-I diferența? privește Amadeus de M. Forman și fii foarte atent la final, cînd Mozart îi dictează lui Salieri notele, în viață a  fost altfel, dar pe noi viața nu ne interesează, aici ai răspunsul la întrebarea de mai sus, adică în finalul acestui film.

E din 1984 și chiar merită văzut.

Am văzut că lumea s-a spart în bășici cînd a cîntat fetița aia, care chiar a cîntat bine și cred că are talent, deși youtube-ul e plin de asemenea voci și, unele chiar cu mult mai multă stare, sau toți s-au spart în figuri cu răperu ăla care a cîntat sub Eminem, a recitat corect versurile lui Slim, pentru un bucătar știe engleza destul de bine, dar doar atît. Au mai fost cîțiva care au citit (sau recitit) niște pasaje hip-hop (așa le numesc ei), n-am văzut nimic mai rușinos decît rapperii la *Moldova are Talent*, dar dacă băieții cred că pot face asta, eu îi susțin, oricum ceea ce fac eu nu pot ei și invers.

Totuși n-am văzut talente, am văzut multă muncă și multă dorința, dar talent ioc. Poate doar copii pînă la 12 ani care încă au rămas virgini căcatului din jurul lor și încă au mai păstrat prospețimea naturală, în rest e jalnic.

Vreau să spun că e bine că se face așa un show. Pentru mulți moldoveni asta e prima și ultima oară cînd au și ei ocazia să fie arătați la televizor, iar asta îi face pe unii să nu consume vreo săptămînă pînă la show, ceea ce déjà e de bine, poate nu pentru economia satului, dar pentru familie este.

Totuși ce înseamnă să ai talent?

Dacă cineva vă spune că e 99% muncă și 1% talent să știți că e un meșter care se visează talentat. Genii se nasc, nu devine nimeni geniu peste noapte. Restu sunt doar niște meșteșugari.

text: Ronin Terente

Telegram