фоторепортажи - Locals https://locals.md/c/events/galerei/ ежедневный интернет-журнал о событиях в Кишинёве и Молдове. Mon, 06 Jul 2020 13:14:48 +0000 ru-RU hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Фотопроект Orthodoxia: Румыния – “страна, где каждые два дня возводят храм” https://locals.md/2020/orthodoxia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orthodoxia https://locals.md/2020/orthodoxia/#respond Mon, 06 Jul 2020 12:51:37 +0000 http://locals.md/?p=384260 В настоящее время, в Румынии больше 7000 православных церквей, и еще тысяча — на этапе строительства.

Запись Фотопроект Orthodoxia: Румыния – “страна, где каждые два дня возводят храм” впервые появилась Locals.

]]>
В 1989 году произошла Румынская революция, которая привела к свержению режима Николая Чаушеску. В стране началась смена экономической, политической и социальной модели. В том же году, в городе Клуж-Напока родился Анталь Банегьези – будущий автор серии Orthodoxia. Он оказался свидетелем того, как в его родной стране открывались сотни и даже тысячи православных церквей. В настоящее время, в Румынии больше 7000 православных церквей, и еще тысяча — на этапе строительства. В 2013 году, журналисты BBC назвали Румынию «страной, где каждые два дня возводят храм», передает knifemedia.

Для создания этого проекта, Анталь Банегьези проехал больше десяти тысяч километров и посетил около 200 церквей.

Запись Фотопроект Orthodoxia: Румыния – “страна, где каждые два дня возводят храм” впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2020/orthodoxia/feed/ 0
Brambura pe ulicioare de Veaceslav Celpan https://locals.md/2018/brambura-pe-ulicioare-de-veaceslav-celpan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=brambura-pe-ulicioare-de-veaceslav-celpan https://locals.md/2018/brambura-pe-ulicioare-de-veaceslav-celpan/#respond Sun, 23 Sep 2018 05:52:36 +0000 http://locals.md/?p=318932 Seria de fotografii „Brambura pe ulicioare sau viața la sat” ne deschide nouă, oamenilor urbei

Запись Brambura pe ulicioare de Veaceslav Celpan впервые появилась Locals.

]]>
Cum e să te refugiezi la sat după ce ai trăit o viață la oraș? Cum e să te trezești dimineața nu de la zgomotul mașinilor ce gonesc ci de la cântatul cocoșilor și strigătele copiilor ce fug pe ulicioare?
Când ești înghițit de urban, pierzi conexiunea cu natura, cu viața de om simplu. Fotograful Veaceslav Celpan s-a refugiat pentru trei luni la sat în căutarea adevărului – cum își trăiește omul simplu, de la sat, viața în rutina zilnică și totuși, reușește să fie fericit. Astfel, fotograful și-a propus să capteze tot ceea ce îl înconjoară prin obiectivul aparatului de fotografiat. Rezultatul este o serie de imagini care istorisesc viețile și obiceiurile oamenilor de la sat.
Seria de fotografii „Brambura pe ulicioare sau viața la sat” ne deschide nouă, oamenilor urbei, o perspectivă asupra istoriilor, vieților și obiceiurilor oamenilor de la sat așa cum sunt ele: cu greutăți, mici bucurii și obiceiuri străine nouă. „Îmi doresc ca oamenii să redescopere viața rurală și să se apropie de ea, să devină mai empatici unii cu alții.” recunoaște Veaceslav Celpan.
Astfel, el, vă invită pe toți la un vernisaj de fotografie alb-negru și coloră care, reușește să ofere o imagine foarte colorată asupra vieții la sat.
Evenimentul va începe la ora 17:00 cu prezentarea unui scurt film despre realizarea proiectului, urmat de lansarea expoziției de către fotograf.
Vă așteptăm cu drag la AUGUST Lifestyle Store, un loc plin de atmosferă și căldură, unde discuțiile se leagă de la sine. Veniți să vedeți o altă perspectivă asupra lumii savurând alături de fotograf un pahar de vin ca apoi, să ne vină pofta să redescoperim lumea din afara cutiilor în care trăim.

Запись Brambura pe ulicioare de Veaceslav Celpan впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2018/brambura-pe-ulicioare-de-veaceslav-celpan/feed/ 0
Conceptul #ZIPUrban: Un nou spațiu recreațional va fi amenajat la ZIPHouse https://locals.md/2018/conceptul-zipurban-un-nou-spatiu-recreational-va-fi-amenajat-la-ziphouse/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=conceptul-zipurban-un-nou-spatiu-recreational-va-fi-amenajat-la-ziphouse https://locals.md/2018/conceptul-zipurban-un-nou-spatiu-recreational-va-fi-amenajat-la-ziphouse/#respond Mon, 02 Jul 2018 13:10:06 +0000 http://locals.md/?p=311060 15 arhitecți și designeri de obiect și alte industrii creative adiacente au inventat conceptul viitorului spațiu recreațional din fața Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse

Запись Conceptul #ZIPUrban: Un nou spațiu recreațional va fi amenajat la ZIPHouse впервые появилась Locals.

]]>
Fie că ești student sau profesor la UTM, vizitezi des Tekwillul sau îți plac plimbările prin sectorul Râșcani, în curând vei avea câteva motive în plus să ajungi pe la ultima stație a troleibuzului 10.

Printre multitudinea de știri ale săptămânii trecute, vrem să-ți menționăm una cu un potențial creativ simțitor. Timp de șase zile de muncă, prezentări ambiționase, discuții și brainstorming, exerciții și dezbateri și, bineînțeles, puțină odihnă, 15 arhitecți și designeri de obiect și alte industrii creative adiacente au întocmit sau, mai bine zis, inventat conceptul viitorului spațiu recreațional din fața Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse.

Dacă nu ai știut, în cadrul unei școli de vară, condusă de designerul și lector al UTM, Mihai Stamati și colegul său Andrei Gramatschii, cei 15 participanți au muncit la elaborarea unui proiect ambițios de reorganizare a unei zone care, la moment, nu se bucură de prea multă popularitate, decât în rândurile șoferilor, care sunt în permanentă căutare a unui loc de parcare.

Această curte de dimensiuni medii se află în preajma unui bloc locativ, câteva facultăți ale UTM-ului și este mărginită de un stadion destinat unei școli auto. În vecinătatea ZIPHouse se află Tekwillul, care dispune de o zonă de odihnă, amenajată pentru rezidenții, care doresc să facă pauze de la prea multă muncă.

S-ar părea ca spațiul din fața ZIPHouse nu este întocmai atractiv – vântul puternic circulă de colo-n-colo, soarele te orbește, plantele au nevoie de revitalizare, iar scaunele nu sunt chiar comode. Această zonă nu este, deocamdată, valorificată pentru a deveni un scuar mai welcoming atât pentru rezidenții Centrului, cât și locuitorilor blocurilor din vecinătate, dar și oaspeților și vizitatorilor ambelor Centre de Excelență.

Echipa școlii a propus un concept al unui spațiu mai funcțional, estetic și atractiv. Centrul compozițional al conceptului va fi un stâlp de metal de circa 10 metri, vârful căruia este stilizat sub forma unui fermoar ce se deschide. De acesta atârnă construcția din cabluri, care este dispersată în două direcții. O direcție este cea a zonei de odihnă, unde sunt amenajate scaune și o masă, la care pot să pălăvrăgească și, spre exemplu, să ia lunchul circa 10 persoane.

Altă direcție este cea a zonei parcului, mărginită de un panou. Zona poate fi adaptată oricărui tip de eveniment ce va avea loc în parc. Spre exemplu, unui fashion show al colecțiilor absolvenților facultăților de design vestimentar, întrucât unul dintre drumuri va fi folosit pentru defilare. Vor fi și scaune! Cele existente vor fi îmbunătățite și folosite în diverse moduri, adică nu doar as usual, dar și rezemat sau culcat. Construcția de cabluri din metal va mărgini, spre ambele direcții, câteva bucăți de pânză – instalație care va rezolva parțial problema lipsei umbrei. Aceleași bucăți de stofă vor fi puse și peste geamurile de la parterul Centrului, astfel încât zonele de lucru ale rezidenților să fie umbrite.

Un plus al elementelor decorative al spațiului este că acestea vor fi vizibile din mai multe puncte din preajmă. Clădirea transformatorului de electricitate la fel e inclusă în panorama parcului. A fost binevenită ideea unei intervenții grafice pe doi din pereții acesteia, la fel sub forma unui fermoar. Poți să-l percepi drept un indicator către ZIPHouse, dar și ca un simbol caracteristic locului, care ar putea trezi interesul trecătorilor.

În cadrul evenimentului de prezentare ni s-a spus că întregul proces de executare și realizare al proiectului va lua câteva luni, dar, probabil, merită să aștepți. Participanții școlii au promis că nu se vor opri doar la această fază de machetare – chiar de unii dintre ei sunt studenți, ei își doresc să participe la întregul proces de edificare și revitalizare a zonei ZIPHouse, întrucât mai puțin s-ar putea să profite de o asemenea experiență. Școala le-a mai oferit șansa să-l cunoască pe Benjamin Kohl, arhitect în biroul Planwerk, România, care a povestit despre crearea zonei pietonale din Cluj și despre alte proiecte de dezvoltare urbană în câteva orașe de peste Prut.






Dacă-ți dorești să fii la curent cu noutățile despre zona de recreare a ZIPHouse sau să participi și la alte școli, unde-ți vei valorifica abilitățile tale de artist și urbanist sau simplu entuziast în domeniu, urmărește paginile ZIPHouse, Atelier de Design Mihai Stamati și Centrul de Urbanism.

Articol de Ilona Spesivțev

Запись Conceptul #ZIPUrban: Un nou spațiu recreațional va fi amenajat la ZIPHouse впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2018/conceptul-zipurban-un-nou-spatiu-recreational-va-fi-amenajat-la-ziphouse/feed/ 0
Фоторепораж: YARDSALE «NUNTĂ ÎN BASARABIA» https://locals.md/2017/fotoreporazh-yardsale-nunta-in-basarabia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreporazh-yardsale-nunta-in-basarabia https://locals.md/2017/fotoreporazh-yardsale-nunta-in-basarabia/#respond Mon, 13 Feb 2017 22:33:58 +0000 http://locals.md/?p=257572 В кадре те, кто в минувшее воскресенье дошли до ярда под названием "Свадьба в Бессарабии".

Запись Фоторепораж: YARDSALE «NUNTĂ ÎN BASARABIA» впервые появилась Locals.

]]>
В кадре те, кто в минувшее воскресенье дошли до ярда под названием “Свадьба в Бессарабии”. Быстрые свадьбы, хэндмейд и местный арт, вкусная еда, наливки и настойки, — всё это и многое другое в объективе Светы Костюк.

 

фотографии: Светланы Костюк

Запись Фоторепораж: YARDSALE «NUNTĂ ÎN BASARABIA» впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2017/fotoreporazh-yardsale-nunta-in-basarabia/feed/ 0
Фоторепортаж: юбилейный концерт группы Cuibul https://locals.md/2016/fotoreportazh-yubileynyiy-kontsert-gruppyi-cuibul/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-yubileynyiy-kontsert-gruppyi-cuibul https://locals.md/2016/fotoreportazh-yubileynyiy-kontsert-gruppyi-cuibul/#respond Mon, 12 Dec 2016 11:10:09 +0000 http://locals.md/?p=248807 О том, как это было, - в фоторепортаже Karuzo Photography.

Запись Фоторепортаж: юбилейный концерт группы Cuibul впервые появилась Locals.

]]>
Дебютный концерт группы Cuibul состоялся 12 декабря 1991 года. С тех пор Cuibul выпустил 8 альбомов и с десяток видеоклипов. Этот коллектив – долгожитель молдавского андеграунда стал источником вдохновения для последующих поколений музыкантов.

9 декабря группа отметила двадцатипятилетие своей концертной деятельности. На интернациональной тусовке, помимо Cuibul, выступили группы Tequilajazzz (Санкт Петербург), byron (Бухарест) и Zdob si Zdub.

О том, как это было, – в фоторепортаже Karuzo Photography.

cuibul_25_locals-1 cuibul_25_locals-2 cuibul_25_locals-3 cuibul_25_locals-4 cuibul_25_locals-5 cuibul_25_locals-6 cuibul_25_locals-7 cuibul_25_locals-8 cuibul_25_locals-9 cuibul_25_locals-10 cuibul_25_locals-11 cuibul_25_locals-12 cuibul_25_locals-13 cuibul_25_locals-14 cuibul_25_locals-15 cuibul_25_locals-16 cuibul_25_locals-17 cuibul_25_locals-18 cuibul_25_locals-19 cuibul_25_locals-20 cuibul_25_locals-21 cuibul_25_locals-22 cuibul_25_locals-23 cuibul_25_locals-24 cuibul_25_locals-25 cuibul_25_locals-26 cuibul_25_locals-27 cuibul_25_locals-28 cuibul_25_locals-29 cuibul_25_locals-30 cuibul_25_locals-31 cuibul_25_locals-32 cuibul_25_locals-33

photo: Karuzo Photography

Запись Фоторепортаж: юбилейный концерт группы Cuibul впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-yubileynyiy-kontsert-gruppyi-cuibul/feed/ 0
Inspiring Women in Fashion Business: Istoriile de succes din industria modei, care inspiră tinerele să urmeze o carieră în domeniu https://locals.md/2016/inspiring-women-in-fashion-business-istoriile-de-succes-din-industria-modei-care-inspira-tinerele-sa-urmeze-o-cariera-in-domeniu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=inspiring-women-in-fashion-business-istoriile-de-succes-din-industria-modei-care-inspira-tinerele-sa-urmeze-o-cariera-in-domeniu https://locals.md/2016/inspiring-women-in-fashion-business-istoriile-de-succes-din-industria-modei-care-inspira-tinerele-sa-urmeze-o-cariera-in-domeniu/#respond Sat, 19 Nov 2016 07:45:48 +0000 http://locals.md/?p=245431 Acest eveniment face parte din seria de activități pentru celebrarea imaginii femeii antreprenoare în Republica Moldova, unde fiecare istorie de succes contează și servește drept o punte de inspriație pentru tinerele talente.

Запись Inspiring Women in Fashion Business: Istoriile de succes din industria modei, care inspiră tinerele să urmeze o carieră în domeniu впервые появилась Locals.

]]>
Inspiring Women in Fashion Business a fost un eveniment de suflet, unde tinerele talente din industria locală a modei au ascultat istorii inspiraționale și au aflat despre posibilitățile oferite de diverse organizații care susțin afacerile din acest sector.

women-in-fashion-13

Angela Scripcenco, Director Executiv al Centrului de Excelență în Design și Tehnologii ZIPhouse, a menționat că astfel de reuniuni au devenit o tradiție frumoasă. „Aici, comunitatea fashion, alcătuită din antreprenoare, tinere entuziaste și designeri cu experiență, dar și la început de cale, se întâlnește pentru un schimb de experiență și idei în domeniul antreprenorial”, menționează Angela.

Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, în cadrul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, a declarat că femeile de succes din industria ușoară au demonstrat întregii societăți că sunt o forță în țară. „Industria ușoară este un sector de top în economia Republicii Moldova, unde peste 90% din angajați sunt femei. Dezvoltarea acestei industrii este importantă pentru noi, deoarece pe lângă factorul economic, aceasta are și un efect pozitiv asupra bună stării societății”, a spus dl Botezatu.

women-in-fashion-12

Olga Melniciuc, Președinte al Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), a povestit despre importanța suportului pentru o doamnă care dorește să devină antreprenor. „Acum promovăm femeile a căror exemplu ne demonstrează că nu este imposibil să conduci o afacere, iar reușita îți este garantată dacă muncești. Organizăm discuții, ateliere și alte evenimente de instruire și vom lansa în curând programe de mentorat”, adaugă ea. Discursul său a demonstrat că sunt organizații, care ajută femeile antreprenoare să-și dezvolte afacerile. Istoriile de succes care au urmat au fost drept o confirmare a faptului că femeile reușesc, dacă își doresc .

women-in-fashion-11

Ana Popova & Olga Nedbailo, brandul de bijuterii „Ana Popova”

Istoria de succes a acestor două surori este una de suflet. „Am pornit-o cu două vise diferite – eu îmi doream să ajung să port rochii clasice, iar Ana era mereu cu capul în nori și cu idei mai năstrușnice”, a menționat sora mai mare, Olga. „Aceasta nu a o oprit-o să-i spună tatălui nostru că-i va face numele cunoscut în toată lumea, iar șapte ani mai târziu, am lansat împreună brandul de bijuterii, care-i poartă numele. Acum acesta este cunoscut în peste 20 de țări”, a adăugat ea. „E important să vă placă ceea ce faceți și să munciți foarte mult, chiar dacă nu o să mai aveți timp liber deloc. Fără relația “amoroasă” dintre voi și afacerea voastră, călătoria spre succes nu va fi la fel de interesantă”, a menționat Olga.

women-in-fashion-1

Lilia Surdu, brandul „MOVE”

Atuul acestui brand sunt picturile pe mătase, din care se fac piese vestimentare actuale oricărui sezon. „Suntem pe piață abia de un an, însă a fost unul extrem de dinamic. Deși am studiat comunicarea și am lucrat în diverse organizații internaționale, aveam o pasiune pentru industria modei”, a povestit Lilia. „Totul a început de la o prezentare a brandului „Din Inimă” de acum cinci ani, unde am văzut că avem o comunitate de tineri designeri, care demonstrează că este posibil ca și în Moldova industria fashion să se califice drept una frumoasă și de succes”, a adăugat ea. Lilia a menționat că pașii, care au ajutat-o să obțină succesul de acum, sunt planificarea eficientă, perseverența și flexibilitatea, aliații, dar și suportul și încrederea totală din partea echipei sale și a familiei. „Acum lucrăm și planificăm să exportăm produsele noastre în afară ”, a menționat Lilia.

women-in-fashion-7

Alexandra Bodarev, brandul de încălțăminte „Cristina”

Alexandra este PR Manager la fabrica de încălțăminte „Cristina”. Ea și soțul ei muncesc cot la cot la dezvoltarea aceluiași brand, iar pentru ca afacerea să fie una de succes, iar căsnicia-una fericită, este important că să existe o delimitare clară între cele două. Alexandra a vorbit și faptul că cele mai constructive idei se nasc după lungi discuții, care, uneori ajung să fie și mai aprinse. Fabrica „Cristina” ține foarte mult la opiniile consumatorilor săi, de aceea, lucrătorii notează cu regularitate opiniile celor care trec pragul magazinelor lor. „Avem ședințe de creație, ne luăm doza de inspirație de la expozițiile, pe care le vizităm. Nu vindem exact aceleași modele de-a lungul a patru sau cinci ani, însă, dacă un model anume este pe larg apreciat, adăugăm elemente inovative în el, pentru un suflu proaspăt în acesta”, a menționat Alexandra.

women-in-fashion-6

Angela Cojocari, brandul „Vasconi”

„Sunt deja de 10 ani în „Vasconi”, un brand, care la fel, este o afacere de familie”, spune Angela. La început „Vasconi” crea lenjerie de corp, iar de când Angela a ajuns parte a echipei, compania și-a lărgit portofoliul cu o gamă nouă de produse, trecând treptat de la linia sport la cea fashion, care a ajuns să fie apreciată pe larg în țară.

Acum, „Vasconi” are o echipă de 100 de lucrători, 20 de magazine, câteva colecții lansate și inspirate din mai multe surse din afară. Angela a introdus elemente noi de promovare, a realizat
sesiuni foto profesioniste, pe care le-a exploatat și expus pe canalele media potrivite cererii de piață.

women-in-fashion-8

Pe final de eveniment, Olesea Fortună, reprezentantă GEN Moldova, a povestit celebrarea antreprenoriatului în Moldova. „E nevoie să faci o schimbare în societate printr-o comunitate, care salută inițiativele antreprenoriale ale femeilor. Celebrăm imaginea femeiii nu doar prin activități, dar și prin schimbul de experiență în diverse sub-domenii antreprenoriale”, menționează Olesea.

women-in-fashion-9

Ea a invitat trei domnișoare, studente la economie, care au abordat tema reciclării în cadrul unui concurs fashion, și au creat o piesă vestimentară unică. „Ne dorim să mergem mai departe în industria modei, dar nu uităm că domeniul reciclării încă nu este pe larg apreciat în fashion”, spune Diana, una din participante.

women-in-fashion-10

Acest eveniment face parte din seria de activități pentru celebrarea imaginii femeii antreprenoare în Republica Moldova, unde fiecare istorie de succes contează și servește drept o punte de inspirație pentru tinerele talente. Activitatea s-a încheiat cu o ceremonia în cadrul căreia doamnele care au contribuit la dezvoltarea industriei modei din țară au fost premiate cu diplome de onoare.

Inspiring Women in Fashion Business a fost organizat cu ocazia zilei internaționale a Femeilor în Afaceri, sărbătorită în data de 19 noiembrie.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design si Tehnologii ZIPhouse și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Industria ușoară din RM se bucură de suportul oferit de USAID Moldova încă din 2005. De atunci, mai mult de 60 de branduri locale au fost dezvoltate sau modernizate pentru a se conforma designului și brandingului occidental. Acest lucru a dus la apariția unei noi generații de mărci moldovenești moderne, care au pus baza unei industrii competitive.

women-in-fashion-2


women-in-fashion-14


women-in-fashion-3


women-in-fashion-5


women-in-fashion-4

Запись Inspiring Women in Fashion Business: Istoriile de succes din industria modei, care inspiră tinerele să urmeze o carieră în domeniu впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/inspiring-women-in-fashion-business-istoriile-de-succes-din-industria-modei-care-inspira-tinerele-sa-urmeze-o-cariera-in-domeniu/feed/ 0
Пожарные в объективе Егора Тетюшева https://locals.md/2016/pozharnyie-v-obektie-egora-tetyusheva/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pozharnyie-v-obektie-egora-tetyusheva https://locals.md/2016/pozharnyie-v-obektie-egora-tetyusheva/#respond Sat, 12 Nov 2016 17:42:53 +0000 http://locals.md/?p=244615 К двум часам дня сегодня, 12 ноября, пожарным удалось локализовать возгорание на складе пластиковых игрушек, которое произошло днем ранее.

Запись Пожарные в объективе Егора Тетюшева впервые появилась Locals.

]]>
К двум часам дня сегодня, 12 ноября, пожарным удалось локализовать возгорание на складе пластиковых игрушек и легковоспламеняющихся материалов на Чеканах, которое произошло днем ранее. Спасатели боролись с огнем более 27 часов. В тушении пожара было задействовано 120 пожарных и спасателей, более 20 пожарных машин, в том числе пять пожарно-спасательных автомобилей с лестницами.

Фотограф Егор Тетюшев заснял все произошедшее.

2016.11.11
Хочу снимать пожары, почему точно не скажу. Но пытаюсь передать, то как работают эти люди, хочу чтоб их ценили, хочу чтоб их зарплата не требовала кредитов, и жили они в достатке, а не так как сейчас, хочу чтоб всё держалось не только на одном энтузиазме, и хочу чтоб не было смертей. Вечная память Ion Nogailic героически погибшему в этом пожаре, спасая другие жизни. Каждый пожарный герой, любой мог погибнуть. Ребята берегите себя.

15000876_1442619649086104_6031351186148281621_o_950x633 15025575_1442619622419440_7495360379127669556_o_950x491 15016197_1442620472419355_5508589873156966326_o_950x633 15002333_1442620062419396_5071186325224516710_o_950x633 15003193_1442619515752784_1817343384249598587_o_950x675 14991074_1442620219086047_3195774180678234025_o_950x606 15039672_1442619629086106_8713135917155165060_o_950x633 15002348_1442620439086025_8929687791227959707_o_950x606 14976547_1442619869086082_219732843695920884_o_950x633 15039480_1442619495752786_8549693383086633432_o_950x578 15025558_1442619512419451_4943162644812524617_o_950x633 15000224_1442619502419452_4497769713064706922_o_950x633 14990945_1442620619086007_267497920542514448_o_950x633 15025599_1442620069086062_6102562891772623929_o_950x633 14991200_1442619735752762_5838333946574570991_o_950x635 15025271_1442620122419390_308303436191601546_o_950x633 14976663_1442619619086107_1150121599532444890_o_950x593 15003440_1442621439085925_3497575241108482099_o_950x633

Больше фото тут.

Запись Пожарные в объективе Егора Тетюшева впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/pozharnyie-v-obektie-egora-tetyusheva/feed/ 0
Chișinău Startup Week, Ziua 4: Ecosistemul de startupuri din Moldova ar putea avea un viitor de succes https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-4-ecosistemul-de-startupuri-din-moldova-ar-putea-avea-un-viitor-de-succes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chisinau-startup-week-ziua-4-ecosistemul-de-startupuri-din-moldova-ar-putea-avea-un-viitor-de-succes https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-4-ecosistemul-de-startupuri-din-moldova-ar-putea-avea-un-viitor-de-succes/#respond Fri, 11 Nov 2016 15:23:15 +0000 http://locals.md/?p=244442 Problemele, cu care se confruntă comunitatea locală de startuperi, sunt lipsa fondurilor, a experienței în domeniu, corupția și lipsa culturii startupurilor.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 4: Ecosistemul de startupuri din Moldova ar putea avea un viitor de succes впервые появилась Locals.

]]>
Chișinău Startup Week continuă, iar participanții nu încetează să viziteze toate spațiile destinate activităților din cadrul acestui eveniment. Te îndemnăm să vezi ce activități în ziua întâi, doi și trei, iar în continuare află ce s-a discutat și ce ateliere au avut loc în ziua de joi.

sw4-1

Prima activitate pentru a patra zi de Chișinău Startup Week a adunat diverși invtiați, precum Ionela Titirez, Anca Albu, Hari Tallin, Dovidas Varkulevicius, Natan Leibzon, pentru a discuta despre starea ecosistemului de startupuri din Republica Moldova.

Cuvântul de salut i s-a oferit Ancăi Albu, una dintre cele mai cunoscute femei din țară, care susține mișcarea startupurilor prin diverse activități și sesiuni informative. Anca a prezentat organizațiile și încăperile existente, menite pentru dezvoltarea ecosistemului după apariția lor în timp. Dacă nu cunoști ce este un ecosistem de startupuri, structura acestuia este relativ simplă – liderii, care joacă un rol important de mentori în afacerile în domeniu, legislația, asupra căreia trebuie de lucrat, resursele, care trebuiesc găsite și prețuite, activitățile, care acum se petrec din ce în ce mai des pentru entuziaștii în startupuri, implicarea comunității, pentru a oferi fiecărui actor antreprenorial un rol important, infrastructura, cultura și mentalitatea.

Problemele, cu care se confruntă comunitatea locală de startuperi, sunt lipsa fondurilor, a experienței în domeniu, corupția și lipsa culturii startupurilor. Soluțiile ar fi investițiile făcute la timp, un guvern cu o structură mai bună,c are atrage o atenție deosebită față de spațiul antreprenorial al țării, o legislație executată și în conformitate cu necesitățile startuperilor și infiltrarea unei educații mai bune în instituțiile de învățământ.

sw4-2

O altă activitate importantă a fost prezentarea programului IBM Global Entrepreneurship Program, pe care-l găsești aici. Acest program oferă un suport substanțial în dezvoltarea spiritului antreprenorial, oferind credite simțitoare în Cloud în valoare de până la 120 de mii de dolari. Aceștia pot fi folosiți pentru păstrarea datelor, crearea API-urilor, dar și accesul gratuit la datele analitice ale IBM-ului. De asemenea, bursierii IBM profită și de diverse oportunități de participare la evenimente de networking, competiții globale, colaborare cu echipe post-prototype.

sw4-3

„Legal Pocket Guide for Startups”, condus de Roger Gladei, Managing Partner în cadrul firmei de avocați „GLADEI & PARTNERS”, a vorbit despre procedurile de inițiere a unei entități juridice în Moldova. De asemenea, el a explicat diferența dintre frauda și evaziunea fiscală, oferind și sfaturi pentru funcționarea eficientă a unui startup în limitele legislației țării noastre.

sw4-5

Ziua de joi s-a sfârșit cu Ignite Chișinău, unul dintre cele mai așteptate evenimente a lunii noiembrie, unde personalități notorii din țară au povestit despre greșelile lor în viață, la muncă sau în startupuri.

Întreaga agendă a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești aici. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 4: Ecosistemul de startupuri din Moldova ar putea avea un viitor de succes впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-4-ecosistemul-de-startupuri-din-moldova-ar-putea-avea-un-viitor-de-succes/feed/ 0
Chișinău Startup Week, Ziua 3: Sfaturi și sugestii despre mentorat, proprietatea intelectuală și Game Development https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-3-sfaturi-si-sugestii-despre-mentorat-proprietatea-intelectuala-si-game-development/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chisinau-startup-week-ziua-3-sfaturi-si-sugestii-despre-mentorat-proprietatea-intelectuala-si-game-development https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-3-sfaturi-si-sugestii-despre-mentorat-proprietatea-intelectuala-si-game-development/#respond Thu, 10 Nov 2016 12:45:17 +0000 http://locals.md/?p=244276 În mai puțin de un an, comunității i-a reușit să facă o schimbare sensibilă în industria gamingului moldovenesc, ceea ce este un succes simțitor la etapa actuală.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 3: Sfaturi și sugestii despre mentorat, proprietatea intelectuală și Game Development впервые появилась Locals.

]]>
Ziua a treia de Chișinău Startup Week a început cu sesiuni individuale, supranumite și one-to-ne sessions, unde Dovydas Varkylevicius, Președinte al Consiliului de Administrare Lithuanian Private Equity and Venture Capital Association (LT VCA), a continuat discuțiile sale despre Venture Capital. Dovydas are o experiență de peste 13 ani de afaceri în diverse industrii – mobilier, telecomunicații, logistică, dezvoltarea proprietății imobiliare, servicii financiar și de consultanță. Ultima sa pozișie, pe care o deținde deja de cinci ani, este de Director al Departamentului Antreprenorial în cadrul Enterprise Lithuania, unde el a format și executat diverse politici antreprenoriale utile.

sw3-3

În cadrul activității de Game Development au participat peste o sută de persoane, dintre care circa 70% făceau deja parte din industria jocurilor, iar o bună parte din ei și-au început cariera în industrie, datorită unui eveniment important din 2015, și anume Game Factory, care a adunat atunci sute specialiști ce au entuziasmat zeci de entuziaști să-și continuie drumul în dezvoltarea industriei jocurilor PC, online și mobile. Astfel, în mai puțin de un an, comunității i-a reușit să facă o schimbare sensibilă în industria gamingului moldovenesc, ceea ce este un succes simțitor la etapa actuală.

sw3-1

La „What makes a good investor?”, condus de Dovydas Varkulevicius și Zvizka Kezurer, invitații au vorbit despre investitorii Angel, adică tipul de investitori, la care apelezi la primele stadii de dezvoltare a afacerii tale. Grupurile Angel, deseori, își pierd banii din prima stadie, iar la al doilea nivel, învață din greșelile lor și colaborarează cu investitori mai mari, iar spre sfârșit de nivelul trei și patru – se formează o bază mai simțitoare de investitori, cu un Venture Capital impresionat și un potențial văzut al afacerii.

Venture Capital susține deja dezvoltarea nu a unui club închis, dar a unei comunități, ce dezvoltă, eventual, grupuri și fonduri necesare altor idei de startup. De asemenea, VC-ul susține și lobarea guvernului la nivel de a crea o structură de funcționare adecvată pentru acest tip de antreprenoriat.

Invitații au discutat și despre modul de selectare a investitorilor pentru ideea ta, menționând că fondurile mari sunt mereu analizate prin intermediul unor instrumente analitice importante, iar cele mici – fac mai mult o analiză de background. În caelași timp, spre exemplu, în Israel, dacă pierzi un investitor sau dacă failuiești de două sau trei ori, ai șanse mai mari să obții alte investiții de valoare, ceea ce nu prea se întâmplă în spațiul de Sud-Est al Europei.

sw3-4

Activitatea „What makes a good mentor”, condusă de Moshe Porat, fondator și CEO MESH, a povestit despre experiența sa în calitate de mentor la diverse evenimente. El a menționat că mentorshipul depinde și de așteptările tale în ceea ce privește networkingul de business, dar nu uita că și ești în căutare de tinere talente, cu un potențial bogat, dar și de prieteni în domeniu și membri ai comunității tale.

Trainingul de pitching, de altfel, foarte util nu doar pentru viitorii particpanți la hackathoane sau alte competiții, dar și celor ce vor să-și devzolte abilitatea de a se exprima succint și la temă într-un timp extrem de scurt, a fost condus de către Galin Zhelyazkov, Facilitator Startup Weekend, Beehive Co-working Space Varna, GoFreight.com.au și altele. Galin a utilizat o metodă interactivă de a comunica tinerilor principiile de bază ale unei prezentări de succes, air la nivel pratici – i-a invitat pe tineri în față să vorbească despre un slide cu o tematică necunoscută de ei în prealabil, pe care facilitatorul le prezenta. De fapt, la moment nu era important ce spun participanții, ci cum o spun. Astfel, tinerii au primit un feedback construcitv despre modul lor de exprimare a unei idei.
La Dreamups Talks cu Aleksander Tonnisson, co-fondator și CEO Buildit Accelerator of Hardware Startups, participanții au aflat despre trendurile în hardware. Mulți investitori văd un viitor de succes într-o idee de startup, alții – doar în dispozitivele hardware. Trendurile care acum domină sunt corelate cu schimbarea modelului de business, care nu trebuie să vândă dispozitivul, ci ideea sau serviciul. Trebuie să te concetrezi pe produse de o valoare simțitoare și să lași alți oameni talentați să dezvolte aplicații pentru ele.

sw3-6

Alte taskuri importante sunt dezvoltarea MVP-ului, prototipurilor, designului, hardset-ului. Nu uita că trebuie de pus accent și evenimentulu de lansare a produsului, procesului de retail și logistica. Totuși, prin dispozitivele hardware este mult mai ușor să aduni o bază de clienți stabili, loiali brandului tău.

sw3-2

Un alt panel de discuție important a fost condus de către Ion Țigănaș, avocat și partener de fonduri în „Țigănaș & Partners”, unde participanții au aflat mai multe despre protejarea proprietatea intelectuală. Invitatul le-a oferit informație utilă despre cerințele legii la nivel local și internațional, exemple de succes, dar și de erori în ceea ce privește protejarea ideilor și sugestii și sfaturi cum să se descruce participanții, în cazul în care ajung în situația unui furt de idei.

Vezi cum s-au desfășurat activitățile din prima și a doua zi. Nu uita să studiezi agenda pentru următoarele zile și să găsești evenimentul potrivit ție. Participarea la eveniment este gratuită, dar cu înregistrare prealabilă. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.

sw3-5

Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 3: Sfaturi și sugestii despre mentorat, proprietatea intelectuală și Game Development впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-3-sfaturi-si-sugestii-despre-mentorat-proprietatea-intelectuala-si-game-development/feed/ 0
Chișinău Startup Week, Ziua 2: Învață din greșelile altora pentru a crea un startup de succes https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-2-invata-din-greselile-altora-pentru-a-crea-un-startup-de-succes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chisinau-startup-week-ziua-2-invata-din-greselile-altora-pentru-a-crea-un-startup-de-succes https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-2-invata-din-greselile-altora-pentru-a-crea-un-startup-de-succes/#respond Wed, 09 Nov 2016 08:14:37 +0000 http://locals.md/?p=243822 Totul începe de la o viziune, în baza căreia și definește o ideii, se structurează ipotezele, se creează un backlog al produslui.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 2: Învață din greșelile altora pentru a crea un startup de succes впервые появилась Locals.

]]>
Ziua de marți, a doua zi de Chișinău Startup Week, a întrunit atât antreprenori, specialiștii în IT, cât și pe cei din robotică în cadrul unor ateliere utile și informative, care schimbă percepția despre domeniul antreprenoriatului și startupurilor într-o direcție pozitivă.

Ziua a început cu o prezentare, condusă de către Vasile Putina, Agile Coach în compania Pentalog. „Cum iti poti creste sansa de success combinind Lean Startup cu metodele Agile” a fost o activitate, prin care tinerii entuiaști, dar și specialiștii, au aflat mai multe din experiența lui Vasile în ceea ce privește utilitatea Lean Startup și Agile și care metode sunt mai bune pentru dezvoltarea unui startup. „Fiecare din aceste metode se referă la necesități diferite, fie aceasta dezvoltarea companiei sau dezvoltarea produsului tău”, a menționat Vasile. Din spusele lui, agilitatea se concentrează pe produs și modul în care el este dezvoltat, însă una fără alta nu există.

sw2-1

Lean Startup este o metodă clasică, rezultată într-un domeniu dinamic, mai ales în IT și startupuri. Metodele Agile se focusează mai puțin pe edificarea unei companii. Ambele metode funcționează după anumite principii. Spre exemplu, Lean Startup se bazează pe o instruire validată, prin care se și regăsește întreaga comunitate de antreprenori. Construiește, evaluează, învață – aceștia sunt pașii corecți ai învățării validate. Mereu trebuie să acționezi la timp și în conformitate cu solicitarea clientului – de fiecare dată, un lucru trebuie executat când e necesar și la timpul necesar.

Atât Lean Startup, cât și Agile își trag originile din explicația menționată mai sus, supranumită și conceptul Just-In-Time. Aglilitatea, pe de altă parte, este factorul ce duce la satisfacția cerințelor clientului, chiar de acestea sunt, pe parcurs, schimbate. Softurile sunt, de obicei, livrate în intervale mici de timp.

Oricum, totul începe de la o viziune, în baza căreia și definește o ideii, se structurează ipotezele, se creează un backlog al produslui. A nu se uita de discuțiile cu echipa și întâlnirile zilnice, de validarea ipotezelor, analizele piețeii și, bineînțeles, livrarea produselor.

sw2-4

O altă activitate importantă a fost lansarea cărții tânărului antreprenor și fondatorului Retently Grigore Răileanu, carte ce poartă titlul „Build and run a global tech business from anywhere”. Grigore are o experiență vastă în ceea ce privește dezvoltarea startupurilor. De asemenea, ele călătorește pentru a aduna în pușculița sa nu doar amintiri frumoase, dar și informație utilă din discuție cu alți antreprenori. „Cuprinsul cărții l-am creat cu sprijinul comunității”, a menționat Grigore. „Prin această carte, îmi doresc să ajut entuziaștii să nu repete greșelile mele, să nu cheltuie bani pe ne-cunoașterea legislație. Cartea urmează a fi distribuită timp de un an în circa 10 mii de copii prin intermediul amazon.com sau alte platforme asemănătoare.

sw2-3

 

Workshopul de robotică începuse cu un video de promovare a roboticii și a modalităților de dezvoltare a unei afaceri eficienti din lucruri simple. Participanții au fost divizați pe echipe și au strâns roboți care, eventual, au fost programați pentru a executa diverse sarcini.

sw2-2

În cadrul panelului Funding Opportunities, participanții la discuții au aflat despre diverse metode de a obține investiții pentru ideile lor de afaceri. Dovydas Varkylevicius, Președinte al Consiliului de Administrare Lithuanian Private Equity and Venture Capital Association (LT VCA) și Kfir Nissan, co-fondatorul și CEO Distribyte, Matt Rutter, Director pe Operațiuni la Kingdom Paradigm au vorbit despre trendurile actuale în domeniul startupurilor, despre modul de divizare a capitalului. De asemenea, Dovydas a povestit despre modul în care Lituania își întrece vecinii la capitolul antreprenorial. Invitatul a mai vorbit despre diverse exemple de medii venture capital, cum ar fi cele prezente în Israel și Lituania.

sw2-5

Participanții și-au creat o imagine concretă a unui investitor — o persoană inteligentă, care te va ajuta nu doar să-ți dezvolți ideea și să o transformi într-un startup de succes, dar și te va sfătui cum să îl promovezi și să-l aduci mai aproape de alți investitori. Venture Capital nu este decât un pas, prin care vei pune bazele unei companii cu un cashflow pozitiv.

Acestea au fost activitățile pentru a doua zi de Chișinău Startup Week. Întreaga agendă a evenimentului o găsești pe Locals.md. Nu uita să te înregistrezi aici pentru a participa la o serie de ateliere și paneluri de discuție utile pentru viitoare ta afacere. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.

Запись Chișinău Startup Week, Ziua 2: Învață din greșelile altora pentru a crea un startup de succes впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-2-invata-din-greselile-altora-pentru-a-crea-un-startup-de-succes/feed/ 0
Фоторепортаж: Yard Sale “Ora Mesei” https://locals.md/2016/fotoreportazh-yard-sale-ora-mesei/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-yard-sale-ora-mesei https://locals.md/2016/fotoreportazh-yard-sale-ora-mesei/#respond Wed, 09 Nov 2016 00:03:02 +0000 http://locals.md/?p=243850 Как прошло само мероприятие, смотрите в репортаже Светы Костюк.

Запись Фоторепортаж: Yard Sale “Ora Mesei” впервые появилась Locals.

]]>
 

В минувшее воскресенье, 6 ноября, прошел долгожданный Yard Sale. На этот раз темой массового сбора стала еда, поэтому гостей ждал большой фудкорт, гастротеатр и тематический (и не только тематический) маркет. В общем, что говорить – как прошло само мероприятие, смотрите в репортаже Светы Костюк.

Фотогафии: Светланы Костюк, Svet Photography

Запись Фоторепортаж: Yard Sale “Ora Mesei” впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-yard-sale-ora-mesei/feed/ 0
Chișinău Startup Week, ziua 1: Ideile și cele cinci nivele de design sprint https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-1-ideile-si-cele-cinci-nivele-de-design-sprint/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chisinau-startup-week-ziua-1-ideile-si-cele-cinci-nivele-de-design-sprint https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-1-ideile-si-cele-cinci-nivele-de-design-sprint/#respond Mon, 07 Nov 2016 17:56:55 +0000 http://locals.md/?p=243656 Prima zi de Chișinău Startup Week a oferit celor interesați diverse activități de dezvoltare a gândirii critice și a ideilor non-conformiste prin ateliere creative.

Запись Chișinău Startup Week, ziua 1: Ideile și cele cinci nivele de design sprint впервые появилась Locals.

]]>
A început prima ediție de Chișinău Startup Week – săptămâna antreprenorială, ce adună diverse personalități notorii la nivel național și internațional în domeniul antreprenoriatului, IT-ului, startupurilor și digitalului, dar și entuziaștii în diverse domenii, pentru a le oferi tuturor o platformă comună de dezvoltare.

startup-week-5

Prima zi de Chișinău Startup Week a oferit celor interesați diverse activități de dezvoltare a gândirii critice și a ideilor non-conformiste prin ateliere creative, cum ar fi Ideation Workshop sau Design Thinking, dar și prin sesiuni individuale și paneluri de discuție.

Prima sesiune a fost condusă de către Ionela Titirez, premiantă „Women in ICT” 2016 și fondatoare a Ecosistemului de Startupuri din Moldova, care activează ca Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC în cadrul Proiectului de Competitivitate USAID Moldova. Dumneaei a prezentat Centrul de Excelență în domeniul TIC, precum și Proiectul de Competitivitate USAID Moldova care susține dezvoltarea sectorului IT și încurajează tinerii să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. Ionela este imaginea ecosistemului de startupuri din țara noastră, deoarece anume ea a venit cu această inițiativă. Ionela a mai organizat diverse evenimente și ateliere destinate viitorilor și actualilor startuperi, dar și pentru entuziaștii în tehnologii informaționale, care se desfășurau, de cele mai multe ori, pe parcursul unor evenimente de talie națională, cum ar fi Moldova ICT Summit, și a avut un aport considerabil la deschiderea huburilor și spațiilor pentru dezvoltarea startupurilor.

startup-week-1

Întrucât ideile sunt alcătuite din cuvinte, cel mai eficient mod de a produce o idee este un brainstorm. Participanții la workshop au avut ocazia să discute în cadrul unui brainstorm, unde au dominat cuvinte, precum client, administrare, educație, 19°C, Inteligență Artificială sau rujuri și motivație. Astfel, în grupuri câte cinci, participanții au încercat să formeze idei de afaceri cu un potențial simțitor, idei cum ar fi:
– Rujuri pentru bărbați. Lasă stereotipurile – Și bărbații trebuie să aibă grijă de buzele lor;
– Dispozitiv de tip software ce calculează nivelul tău de BPM, dar și nivelul de zahăr în sânge, toată informația fiind livrată direct doctorului tău;
– Dispozitiv robotic pentru persoane fără brațe. Acesta va reproduce funcțiile motorice și va fi de diverse culori pentru o notă mai fun;
– Să dăruiești flori oamenilor pe stradă pentru a-i face mai fericiți. Procesul va fi filmat, iar apoi videoul va fi postat pe YouTube în cadrul unui blog. Mai apoi, acest tip de video va fi folosit pentru publicitate;
– Furnizarea suportului fintech prin livrarea cafelei în fiecare dimineață de luni.

startup-week-6

De asemenea, în cadrul acestei sesiuni tinerii entuziaști au fost informați despre posibilitatea de participare la cel mai așteptat weekend al anului, Startup Weekend Moldova, unde vor avea ocazia să-și prezinte succint ideea timp de un minut sau să se alăture echipei, a căror idee le-a plăcut.

Concluzia generală a atelierului fusese că ideile trebuie să rezolve o problemă, explicând, astfel, de ce o soluție este mai bună decât alta și demonstrându-le tuturor acest lucru. O idee nu costă nimic și nimeni nu investește în ea, atâta timp cât aceasta nu devine un produs demn. Totuși, ideile se dezvoltă excelent în cadrul sesiunilor practice de pitching, pentru a putea obține fondurile necesare pentru dezvoltarea lor.

O altă sesiune importantă este cea condusă de Cosmin Ochișor, Business Development Manager în hub:raum, Cracovia. Cosmin a povestit despre hub:raum și scopurile acestuia, ce este un accelerator și cât de util e el în viața unei idei de startup, cum să generezi ideea, să o dezvolți și să-i găsești fonduri. De asemenea, el a informat tinerii despre numărul de oameni ce lucrează în IT și care, de obicei, este procentajul de persoane ce dețin un startup.

startup-week-4

Potrivit lui Cosmin, idea începe cu o viziune, prin care mergem împotriva curentelor și regulilor setate pe băncile școlii. Nu trebuie să creăm idei ce ar fi fost posibile acum zece ani, ci idei ce vor fi utile zece ani înainte.

Uneori, cele mai bune idei sună foarte prost la început. Nu e necesar să fie o chestie brand-new, ci una ce ar putea rezolva substanțial problemele actuale. Anume ameliorarea unei situații printr-o idee și este explicația de ce produsul tău este mai bun decât altul. Nu uita, însă, să nu creezi produse false, ci să construiești un produs, pe care utilizatorii tăi îl vor îndrăgi și-l vor folosi constant. Datele statistice contează, precum și testările, pentru a putea crea un produs ce va soluționa o problemă actuală cât mai rapid.

startup-week-3

De asemenea, Cosmin a povestit despre cele cinci nivele de design sprint: înțelege, dezbate, decide, fă un prototip și validează! Participanții din cadrul atelierului de Design Thinking au fost divizați pe echipe, pentru a putea aplica în practică fiecare nivel expus de către Cosmin. Astfel, a fost generată o serie de alte idei inovative sau mai puțin noi, care au fost dezbătute pentru a putea găsi o soluție la o problemă existentă.

În cadrul atelierului și panelului de discuție a Inovațiilor în Telecomunicații, dirijat de către Vahdat Zehtab, Director Comercial TeliaSonera, participanții au aflat despre starea actuală a domeniului, evoluția telecomunicațiilor, a vorbit despre Internet of Things și datele de dimensiuni mari.

startup-week-2

Potrivit lui Vahdat, până în 2020 vor fi peste 25 de miliarde de dispozitive conectate, iar la momentul actual, o bună parte din banii corporațiilor pe dispozitive hardware și dezvoltarea intensivă a aplicațiilor. Există, totuși, patru bariere, cu care se confruntă lumea digitală – securitatea, confidențialitatea datelor, implementarea forțată a problemelor și fragmentarea tehnologică.

Agenda detaliată a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești aici. Nu uita să te înregistrezi în prealabil, participarea la eveniment fiind gratuită. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile ale celei mai antreprenoriale săptămâni a anului 2016. Întreaga agendă a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești pe Locals.md.

Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.

Запись Chișinău Startup Week, ziua 1: Ideile și cele cinci nivele de design sprint впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/chisinau-startup-week-ziua-1-ideile-si-cele-cinci-nivele-de-design-sprint/feed/ 0
Фоторепортаж: MĂCELĂRIE day 1 & 2 @ TZECH (T5) https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-2-tzech-t5/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-macelarie-day-1-2-tzech-t5 https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-2-tzech-t5/#comments Wed, 02 Nov 2016 13:17:01 +0000 http://locals.md/?p=242653 Команда "типухи" организовала альтернативный Хэллоуин.

Запись Фоторепортаж: MĂCELĂRIE day 1 & 2 @ TZECH (T5) впервые появилась Locals.

]]>
Команда “типухи” организовала альтернативный Хэллоуин, CELEBRITY DEATHMATCH. MĂCELĂRIE и BLOODY RAVE  прошли 29 и 30 ноября 2016 в локации TZECH, заброшенном цехе, где некогда выпускались стиральные машины “Аурика”.

фотограф: Александр Богнибов

Запись Фоторепортаж: MĂCELĂRIE day 1 & 2 @ TZECH (T5) впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-2-tzech-t5/feed/ 1
Фоторепортаж: MĂCELĂRIE. Day 1. CELEBRITY DEATHMATCH. https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-celebrity-deathmatch/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-macelarie-day-1-celebrity-deathmatch https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-celebrity-deathmatch/#respond Sat, 29 Oct 2016 10:24:04 +0000 http://locals.md/?p=242121 Не пропустите сегодня главный Хэллоуин Кишинёва BLOODY RAVE.

Запись Фоторепортаж: MĂCELĂRIE. Day 1. CELEBRITY DEATHMATCH. впервые появилась Locals.

]]>
В пятницу, по адресу Петру Рареш 77/2, Типография провела первую вечеринку в честь надвигающегося Хэллоуина. Сегодня вторая и главная часть страшных сказок под названием “MĂCELĂRIE”.

Не пропустите сегодня главный Хэллоуин Кишинёва BLOODY RAVE.

фотограф: Nicu Lazur

Запись Фоторепортаж: MĂCELĂRIE. Day 1. CELEBRITY DEATHMATCH. впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-macelarie-day-1-celebrity-deathmatch/feed/ 0
A treia ediție Women in ICT celebrează imaginea profesionistelor în IT din Moldova https://locals.md/2016/a-treia-editie-women-in-ict-celebreaza-imaginea-profesionistelor-in-it-din-moldova/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=a-treia-editie-women-in-ict-celebreaza-imaginea-profesionistelor-in-it-din-moldova https://locals.md/2016/a-treia-editie-women-in-ict-celebreaza-imaginea-profesionistelor-in-it-din-moldova/#respond Tue, 25 Oct 2016 13:24:02 +0000 http://locals.md/?p=241342 Ediția a treia Women în ICT vine cu o serie de speakeri remarcabili, ce-și vor împărtăși experiența, vor veni cu sfaturi și sugestii cum actualele generații să treacă cu brio peste eșecuri și stereotipuri

Запись A treia ediție Women in ICT celebrează imaginea profesionistelor în IT din Moldova впервые появилась Locals.

]]>
Deja pentru al treilea an consecutiv, evenimentul Women in ICT schimbă percepția asupra rolului femeilor în domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor și celebrează imaginea profesionistelor în IT prin transfer de experiență și comunicare.

Acest eveniment, deschis tuturor membrilor și contribute-urilor ai comunității IT din țară, marchează misiunea importantă, pe care o poartă lumea IT – de a inspira generațiile de profesioniste, tinerele care studiază specialități în IT sau interacționează cu comunitatea sau domeniul menționat să nu renunțe la rolul lor important în societate și să participe la dezvoltarea perspectivelor și oportunităților doamnelor și domnișoarelor într-un domeniu căruia, potrivit stereotipurilor, ele nu aparțin.

Ediția a treia Women în ICT va găzdui o serie de speakeri remarcabili, ce-și vor împărtăși experiența, vor veni cu sfaturi și sugestii cum actualele generații să treacă cu brio peste eșecuri și stereotipuri, dar și vor motiva viitoarele specialiste să nu renunțe la o carieră superbă într-un domeniu atât de provocator.

„Deși domeniul IT mereu fusese asociat cu bărbații, evenimentul de astăzi, care găzduiește peste 150 de doamne și domnișoare ce deja sunt parte a IT-ului, demonstrează că tehnologiile informaționale prinde interese și pentru sexul frumos”, a deschis evenimentul Ana Chirița, director executiv ATIC.

women-in-ict1

Cuvântul de salut i s-a oferit reprezentantei USAID în Moldova, Karen R. Hillard. „Sunt încântată să văd atâtea femei de succes în această sală. Vreau să spun că sunt bucuroasă să simt determinarea voastră în dezvoltarea sectorului IT, care a devenit un element important în economia țării și înregistrează creșteri majore, fiind și cel mai mare angajator cu cele mai mari salarii din Republica Moldova”, a început cuvântarea sa Dna Hillard. De asemenea, ea adăugat că vede acest sector drept unul major, în urma căruia o mulțime de tineri profesioniști beneficiază. Totuși, în câțiva ani domeniul riscă să sufere o lipsă acută de muncitori calificați. „În Moldova, doar 20% din numărul total de profesioniști în IT sunt femei. Aceste rezultate apar din cauza percepțiilor greșite despre inabilitatea femeilor de a avea o carieră frumoasă, dar și numeroaselor stereotipuri, care apar și din partea femeilor, dar și din partea potențialilor angajatori”. Dumneaei a afirmat că acest sector poate să-și atingă adevăratul potențial, doar în cazul în care stereotipurile și numeroasele percepții sunt eliminate.

women-in-ict2

„E important că încercăm să asigurăm integrarea profesională a specialistelor”, spune Ion Donea, Șef al Direcției Tineret, Ministerul Tineretului și Sportului. „Prezența voastră sparge numeroasele stereotipuri, precum și poveștile de succes o fac”, a adăugat dumnealui. De asemenea, el a menționat că femeile participă activ în diverse procese atât la nivel personal, cât și local și național, valorificând resursele lor. „Investiți atât în capacități personale, cât și profesionale, cu scopul de a vă integra în societate. E foarte important ca voi să rămâneți aici ca să creăm împreună condițiile necesare pentru dezvoltarea domeniului”, a mai adăugat el.

women-in-ict3

„Listen to your heart”, un speech cu caracter, făcut de către Președintele ATIC Irina Străjescu. „La 18 ani, am intrat la o facultate la UTM din cauza dragostei. Decizia mea fusese bazată pe sentimentele și intuiția, pe care le aveam. Am început să învăț Limbi Moderne Aplicate, o facultate care avea scopul de a echilibra potențialul emisferelor creierului, astfel învățând atât obiecte umaniste, cât și programare și alte elemente ale tehnologiilor informaționale. Lucrarea mea de diplomă era focusată pe crearea unui program, prin care erau traduse construcții complexe dintr-o limbă în alta și mă bucur că, câțiva ani mai târziu, o astfel de platfomră ca Google Translate funcționează, iar eu cândva am început să fac ceva similar”, a povestit dumneaei. „Trăim într-o lume oarecum dominată de bărbați, iar noi, femeile, trebuie să aducem inovații și idei superbe. Iar sfatul meu cel mai important e să ne ascultăm pe noi înșine”.

women-in-ict4

Elena Mutruc, Delivery Center Manager la Pentalog, a povestit despre aventurile sale în procesul edificării carierei în IT. „Sper ca discursul meu să contribuie la dezvoltarea și avansarea actualelor și viitoarelor specialiste în IT”, a început ea. „Deși eram ferm hotărâtă să devin biochimist, odată ajunsă la Chișinău, mi-am schimbat prioritățile și deja mă vedeam absolventă a Facultății de Matematică și Informatică. Să știți că ICT-ul vine cu diverse soluții importante pentru toate domeniile existente. În plus, cunoașterea unei limbi străine este crucială în sectorul tehnologiilor informaționale, dar este foarte important să mai și ai dorința enormă, ardoarea de a obține experiență. Fiind în 2006 angajată la Pentalog, am ajuns să mă dezvolt extrem de rapid, având o doză de încredere că mă voi descurca în cadrul mai multor oportunități. Acum fac parte dintr-o echipă frumoasă și ambițioasă, care participă activ atât la dezvoltarea companiei, cât și la dezvoltarea comunității locale. Iar munca mea nu ține doar de calculatoare, dar și de oamenii ce mă înconjoară. Astfel, am devenit un lider vizionar, chiar sfătuitor. Domeniul ICT vine cu oportunități pentru orice persoană multilateral dezvoltată, cu un set de abilități unice”, a menționat Elena.

women-in-ict5

Svetlana Arnăut, Director YOPESO, a povestit despre diverse elemente utile din viața sa. „La școală am prins un obicei – să nu fac lucruri inutile”, a menționat ea. „Trebuie să nu uitați să vă definiți un obiectiv”, a sfătuit Svetlana. „Iar pentru a vă îndeplini obiectivul, trebuie să învețe și să ceară ca compania să investească în educația lor. Și dacă ați avut perioade de eșec, învățați din ele. Nu uitați, însă, să nu cădeți pradă siguranței că cunoașteți totul și să continuați să vă dezvoltaț, mai riscați uneori și executați lucruri, pe care încă nu le cunoașteți”, a sfătuit Svetlana.

women-in-ict6

Lisa Terziman, CEO Fentury, este persoana care distruge stereotipurile. „Pe la 16 ani am înțeles că-mi doresc să ajut lumea și am început să fiu voluntară atât în organizații ecologice, dar și în unele care țineau de domeniul tehnologic. Nu-mi doream să ajung să lucrez în cadrul unei corporații mari și am început să răspund de partea de support a unui proiect de finanțe. Mai târziu, am început să construim bazele unui proiect inovațional, să-mi asum mai multe responsabilități, unele dintre care, la moment, poate nu le cunoșteam. Dar în Moldova este deficil să deschizi o companie, dar nu e imposibil. Așa că nu vă opriți și nu ascultați persoanele, care spun că ceva nu este posibil de făcut. Trebuie să aveți încredere în propriile forțe și să depuneți efortul necesar pentru a vă realiza ideea și, eventual, toate obiectivele propuse”, îndeamnă Lisa.

women-in-ict7

Daniela Efros, șeful departamentului Quality & Standards, Amdaris, consideră că pentru a reuși în IT, trebuie să pui accent pe punctele forte, pe talentele și calitățile, pe care le posezi. „Valorificarea talentelor nu merge după formula că dacă unul a reușit, voi reuși și eu. Trebuie să găsim acele puncte forte, la care ne vom descurca extrem de bine și ne va face plăcere să le implementăm”, a menționat Daniela. Și deși acest proces ia timp, la sfârșit înțelegi că faci ceea ce-ți place și, eventual, studiezi și crești ca personalitate.

women-in-ict8

Viorica Sudacevschi, șef al Catedrei de Calculatoare, FCIM, UTM, a vorbit despre facultatea la care activează și la oportunitățile ce aceasta oferă pentru tinere. „FCIM este facultatea cu cel mai mare număr de studenți la UTM. Mereu suntem up-to-date cu noile tehnologii. Planificăm să deschidem două noi specialități – robotica și software engineering, care nu vor fi prezentate sub forma tradițională a cursurilor și seminarelor, dar vor fi prin prisma unor proiecte reale, create de către companiile IT din țară. Și viața de facultate este extrem de interesantă – sunt numeroase programe mobile, hackathoane, diverse competiții, la care puteți participa. Dar e necesar să aveți nu doar ambiții și abilitățile de a însuși obiectele exacte, care uneori par a fi foarte logice și, în același timp, foarte abstracte, dar și să cunoașteți limba engleză”, a povestit Dna Sudacevschi

Evenimentul a culminat cu înmânarea certificatelor de „Femeie în ICT”, destinate tuturor femeilor ce au contribuit și continuă să contribuie la dezvoltarea domeniului IT la nivel național și internațional.

Evenimentul Women in ICT este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC.

Text și Imagine: Ilona Spesivțev

Запись A treia ediție Women in ICT celebrează imaginea profesionistelor în IT din Moldova впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/a-treia-editie-women-in-ict-celebreaza-imaginea-profesionistelor-in-it-din-moldova/feed/ 0
Фоторепортаж: концерт Kadebostany на RiverFest „Iubește-ți râul” https://locals.md/2016/fotorpeortazh-kontsert-kadebostany-na-riverfest-iubeste-ti-raul/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotorpeortazh-kontsert-kadebostany-na-riverfest-iubeste-ti-raul https://locals.md/2016/fotorpeortazh-kontsert-kadebostany-na-riverfest-iubeste-ti-raul/#respond Sun, 09 Oct 2016 11:26:09 +0000 http://locals.md/?p=238895 Фотограф Yevhen Karuzo сделал выразительные снимки коллектива.

Фотограф Yevhen Karuzo сделал выразительные снимки коллектива.

Запись Фоторепортаж: концерт Kadebostany на RiverFest „Iubește-ți râul” впервые появилась Locals.

]]>
В субботу 8/10 в Кишинёве в рамках RiverFest „Iubește-ți râul” прошёл концерт швейцарцев Kadebostany. Фотограф Yevhen Karuzo сделал выразительные снимки коллектива.

© Karuzo’s Photography

Запись Фоторепортаж: концерт Kadebostany на RiverFest „Iubește-ți râul” впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotorpeortazh-kontsert-kadebostany-na-riverfest-iubeste-ti-raul/feed/ 0
Фоторепортаж: Лучшие моменты KOKTEBEL JAZZ FESTIVAL 2016 https://locals.md/2016/fotoreportazh-luchshie-momentyi-koktebel-jazz-festival-2016/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-luchshie-momentyi-koktebel-jazz-festival-2016 https://locals.md/2016/fotoreportazh-luchshie-momentyi-koktebel-jazz-festival-2016/#respond Mon, 05 Sep 2016 20:27:46 +0000 http://locals.md/?p=233313 Фотограф Yevhen Karuzo побывал KOKTEBEL JAZZ FESTIVAL 2016.

Запись Фоторепортаж: Лучшие моменты KOKTEBEL JAZZ FESTIVAL 2016 впервые появилась Locals.

]]>
Фотограф Yevhen Karuzo побывал KOKTEBEL JAZZ FESTIVAL 2016. Читайте рассказ и смотрите много фотографий.

KoktebelCHernomorsk

 

Море, солнце, пляж и джаз – так коротко можно описать фестиваль «Джаз Коктебель 2016», отгремевший в Черноморске (Бывший Ильичёвск) с 25 по 29 августа.

В этом году кроме Open Stage и NuJazz Stage, при поддержке «Ильичевского судостроительного завода» была восстановлена джазовая сцена, которую назвали «Джаз и море».

Line-up фестиваля порадовал, как громкими именами групп мирового уровня, так и разнообразием стилей.

Open Stage, расположившаяся на Центральном пляже Черноморска открывали белорусы Intelligency, а закрывали литовцы Antikvarniai Kaspirovskio Dentys (Антикварные зубы Кашпировского), последние просто разорвали публику, которая дважды вызывала коллектив  на бис. Главная сцена фестиваля запомнилась выступлениями The Cancel, Beissoul & Einius, швейцарцев Kadebostany и австрийцев Max The Sax & Peter Cruseder, хороши были Garden City Movement, Submotion Orchestra, Blue Foundation и гвоздь программы – исландцы GusGus. На NuJazz Stage особо выделилась Христина Соловий, отлично выступили Vlad Karaschuk Trio, Denys Dudko Sextet (команда бывшего басиста Океана Ельзи), а также – гости из Швеции Tonbruket и легендарный современный джаз коллектив из США The Bad Plus. Последние отметили собой апогей фестиваля – такого авангарда главная сцена фестиваля не слышала давно. Последний день фестиваля запомнился выступлением Сергея Бабкина и израильтян Boom Pam.
На сцене «Джаз и море» в течение трёх дней выступили: Julinoza, Трио Pokaz & Go, Коляда Квартет, а также Юлия Рома, которая со своим мужем и сыном представила приятную программу-трибьют Сезарии Эворы. Special Stage запомнилась сетами таких артистов, как Sun Groove, Dj Mishukoff, Tobias Wilner (USA), Blush, Tomcraft (DE), Magazine DJ’s, Alex Wheels и других.

В этом году, впервые был организован кемпинг на территории фестиваля со всеми удобствами – души, туалет, розетки. Отдельный респект неизменной публике фестиваля – несмотря на масштаб, везде было чисто, спокойно и без эксцессов. Масштабы и качество фестиваля растёт быстрыми темпами.

А теперь – просто насладитесь кадрами с фестиваля и попробуйте не захотеть посетить его в следующем году!

До встречи! Всем джаз 😉

© yevhen karuzos photography

Запись Фоторепортаж: Лучшие моменты KOKTEBEL JAZZ FESTIVAL 2016 впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-luchshie-momentyi-koktebel-jazz-festival-2016/feed/ 0
10 retro automobile Morgan din Belgia pot fi admirate pe Strada Pietonală din Chișinău https://locals.md/2016/10-retro-automobile-morgan-din-belgia-pot-fi-admirate-pe-strada-pietonala-din-chisinau/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=10-retro-automobile-morgan-din-belgia-pot-fi-admirate-pe-strada-pietonala-din-chisinau https://locals.md/2016/10-retro-automobile-morgan-din-belgia-pot-fi-admirate-pe-strada-pietonala-din-chisinau/#comments Tue, 19 Jul 2016 12:00:59 +0000 http://locals.md/?p=227212 Pentru prima dată Chișinăul este inclus în harta rally-ului automobilelor retro Morgan. Cele 10 automobile din anii '20-'40 pot fi admirate pe Strada Pietonală astăzi, 19 iulie, începând cu ora 12:00.

Запись 10 retro automobile Morgan din Belgia pot fi admirate pe Strada Pietonală din Chișinău впервые появилась Locals.

]]>
Pentru prima dată Chișinăul este inclus în harta rally-ului automobilelor retro Morgan din Belgia. Cele 10 automobile din anii ’20-’40 pot fi admirate pe Strada Pietonală astăzi, 19 iulie, începând cu ora 12:00.

Clubul Auto Retro Tuning în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, BMW Club Moldova și Mille Fiori Agency, vă invită la parada de automobile istorice, unde vor fi întâlniți partenerii din România — Retromobil, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României.

În premieră vor fi prezentate automobile ale retro clubului Morgan Owners Group din Belgia, participanți ai rally-ului „From North Sea to Black Sea”. Menționăm că reprezentanții retro clubului din Belgia și România sunt și descendenți ai familiilor nobile.

retro car morgan (15)

 

Organizatorii rally-ului pretind a face din asta o tradiție, cu încrederea că și Moldova poate ajunge a fi inclusă în calendarul Federației Internaționale de Vehicule Istorice (FIVA), așadar, pe harta celor mai importante competiții din lumea sporturilor cu motor.

În pofida faptului că automobilele au depășit vârsta de mai multe decenii, au un aspect impecabil, uimind atât prin curbele caroseriei, cât și prin salonul chic.

Răscolind prin istorie, aflăm că automobilele Morgan s-au fabricat dintotdeauna în jurul unui cadru de frasin și al unui șasiu de oțel. Compania de automobile Morgan încă este deținută și administrată de către familia Morgan, așa cum a fost încă de la începuturile sale, în 1909.

retro car morgan (3)

 

Descoperă în fotografiile de mai jos detaliile celor 15 automobile retro pe care aveți ocazia să le admirați astăzi, 19 iulie, pe Strada Pietonală:

Autor foto: Eugenia Tataru

Запись 10 retro automobile Morgan din Belgia pot fi admirate pe Strada Pietonală din Chișinău впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/10-retro-automobile-morgan-din-belgia-pot-fi-admirate-pe-strada-pietonala-din-chisinau/feed/ 2
Фотопутешествие на север Молдовы https://locals.md/2016/fotoputeshestvie-na-sever-moldovyi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoputeshestvie-na-sever-moldovyi https://locals.md/2016/fotoputeshestvie-na-sever-moldovyi/#respond Mon, 11 Jul 2016 07:24:51 +0000 http://locals.md/?p=226052 Третья ступень школы фотографии Романа Рыбалёва отправилась некоторое время назад в двухдневное путешествие по Молдове.

Запись Фотопутешествие на север Молдовы впервые появилась Locals.

]]>
Третья ступень школы фотографии Романа Рыбалёва отправилась  в двухдневное фотопутешествие по Молдове и сегодня мы делимся с вами кадрами из этой поездки.

Роман Рыбалёв: “На третьей ступени в графике занятий у нас запланировано приключение. Мы уезжаем на 2 дня в небольшое фотопутешествие по укромным уголкам нашей страны. В этот раз мы отправились на север страны. По дороге заехали на дубоссарскую ГЭС, потом в Резину, Еденцы, Фетешты, Костештское водохранилище и многое другое. Два насыщенных дня: закаты, восходы, много запланированного и много импровизации. Задача таких занятий показать, что рядом много интересного, главное не сидеть на месте. Ученики активно снимают пейзаж и жанровые кадры, учась друг у друга и у преподавателей. Также ребята лучше знакомятся друг с другом, развивается общий дух, дружба укрепляется, ведь эти 2 дня наполнены не только приключениями, но и большим количеством положительных эмоций и весёлых моментов, которые, конечно, потом ещё долго будут вспоминаться.”

_DSC8913
_DSC8925
_DSC9293
AS1Z8704


AS1Z8819

AS1Z8836

AS1Z8970

AS1Z9100

AS1Z9295

AS1Z9721

DSC_0357

DSC_1074

DSC_1100-2

DSC_1109

DSC_1342

DSC_1369

DSC_1823

DSC_2015

DSC_2065

DSC_2198

IMG_0057

IMG_0125

IMG_0329

IMG_0483

IMG_6072

IMG_6322

IMG_6598

IMG_8378

IMG_8402

IMG_8488

IMG_8582

IMG_8599

IMG_9978

RYB_3447

RYB_3671

RYB_3680

RYB_3686

RYB_3700+

RYB_3703


RYB_3705

RYB_3714

RYB_3720

RYB_3744

RYB_3755

RYB_3759

RYB_3876

RYB_3917

RYB_3930

RYB_4004_bw

RYB_4016

RYB_4115

RYB_4124

RYB_4152

RYB_4172

RYB_4265

RYB_4267

RYB_4279

RYB_4299

RYB_4305

RYB_4340

RYB_4349

TAN_3122-РєРѕРїРёСЏ

TAN_3219

TAN_3241-РєРѕРїРёСЏ

TAN_3337-РєРѕРїРёСЏ

TAN_3550-РєРѕРїРёСЏ[/badge]

TAN_3718-РєРѕРїРёСЏ

TAN_3841

TAN_4016-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4302-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4602-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4707-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4884-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4920-РєРѕРїРёСЏ

TAN_4934-РєРѕРїРёСЏ


TAN_5022-РєРѕРїРёСЏ

TAN_5132-РєРѕРїРёСЏ

TAN_5155-РєРѕРїРёСЏ

TAN_5236-РєРѕРїРёСЏ

TAN_5241-РєРѕРїРёСЏ

TAN_5256-РєРѕРїРёСЏ

панорама_1_07_06_2016

Запись Фотопутешествие на север Молдовы впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoputeshestvie-na-sever-moldovyi/feed/ 0
Absolvenții 2016 din UTM au prezentat colecțiile vestimentare de licență https://locals.md/2016/absolventii-2016-din-utm-au-prezentat-colectiile-vestimentare-de-licenta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=absolventii-2016-din-utm-au-prezentat-colectiile-vestimentare-de-licenta https://locals.md/2016/absolventii-2016-din-utm-au-prezentat-colectiile-vestimentare-de-licenta/#comments Sat, 25 Jun 2016 22:25:59 +0000 http://locals.md/?p=223866 În total, au fost expuse 13 colecții.

Запись Absolvenții 2016 din UTM au prezentat colecțiile vestimentare de licență впервые появилась Locals.

]]>
Sâmbătă seara, 25 iunie, absolvenții și absolventele specialității de design vestimentar ai Universității Tehnice a Moldovei au prezentat colecțiile sale de licență. Colecțiile, inundate de culori, unde predominau elementele din eclectică și stilul goth stradal, dar și cu patchwork și stilistică tradițională, au fost văzute de peste 50 de oaspeți prezenți la eveniment. În total, la centrul ZIPhouse au fost expuse 13 colecții.

Cristina Lupu

prezentare-1

prezentare-2

prezentare-3

prezentare-4

prezentare-5

prezentare-6

prezentare-7

Cristina Josan

prezentare-8

prezentare-9

prezentare-10

prezentare-11

prezentare-12

Zinaida Suvac

prezentare-13

prezentare-14

prezentare-15

prezentare-16

prezentare-17

prezentare-18

Anastasia Vasilean

prezentare-19

prezentare-20

prezentare-21

prezentare-22

prezentare-23

Musteață Radu

prezentare-24

prezentare-25

prezentare-26

prezentare-27

prezentare-28

prezentare-29

Adelina Spinei

prezentare-30

prezentare-31

prezentare-32

prezentare-33

prezentare-34

prezentare-35

prezentare-36

prezentare-37

Elena Braga

prezentare-39

prezentare-40

prezentare-41

prezentare-42

prezentare-43

prezentare-44

Olga Babără

prezentare-45

prezentare-46

prezentare-50

prezentare-47

prezentare-48

prezentare-49

prezentare-51

Demian Elena

prezentare-52

prezentare-53

prezentare-54

prezentare-55

prezentare-56

prezentare-57

prezentare-58

Valeria Dragoș

prezentare-59

prezentare-60

prezentare-61

prezentare-62

prezentare-63

prezentare-64

prezentare-65

Evtodiev Diana

prezentare-66

prezentare-67

prezentare-68

prezentare-69

prezentare-70

prezentare-71

Victoria Matasari

prezentare-72

prezentare-73

prezentare-74

prezentare-75

prezentare-76

prezentare-77

Luca Maria

prezentare-78

prezentare-79

prezentare-80

prezentare-81

prezentare-82

Poze: Ilona Spesivțev

Запись Absolvenții 2016 din UTM au prezentat colecțiile vestimentare de licență впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/absolventii-2016-din-utm-au-prezentat-colectiile-vestimentare-de-licenta/feed/ 2
Фоторепортаж: Фестиваль плацинд в селе Чигырлень https://locals.md/2016/fotoreportazh-festival-platsind-v-sele-chigyirlen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-festival-platsind-v-sele-chigyirlen https://locals.md/2016/fotoreportazh-festival-platsind-v-sele-chigyirlen/#respond Sun, 05 Jun 2016 22:42:05 +0000 http://locals.md/?p=220661 В этом году локальный конкурс на самую вкусную плацинду района проходил в пятый раз.

Запись Фоторепортаж: Фестиваль плацинд в селе Чигырлень впервые появилась Locals.

]]>
5 июня в селе Чигырлень Яловенского района прошёл фестиваль «La Vatra Placintelor». В этом году локальный конкурс на самую вкусную плацинду района проходил в пятый раз.
Добрая, душевная атмосфера и никакой коммерции – все выставочные образцы безвозмездно раздавали гостям, угощая при этом домашним вином.

Запись Фоторепортаж: Фестиваль плацинд в селе Чигырлень впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-festival-platsind-v-sele-chigyirlen/feed/ 0
Moldova, fii #fărăfrică! Despre protestul pașnic, biserică și băieții de la etajul patru https://locals.md/2016/moldova-fii-farafrica-despre-protestul-pasnic-biserica-si-baietii-de-la-etajul-patru/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=moldova-fii-farafrica-despre-protestul-pasnic-biserica-si-baietii-de-la-etajul-patru https://locals.md/2016/moldova-fii-farafrica-despre-protestul-pasnic-biserica-si-baietii-de-la-etajul-patru/#respond Mon, 23 May 2016 07:00:39 +0000 http://locals.md/?p=218488 A fost un Marș dedicat solidarității și libertății. Poate chiar un Marș care a putut demonstra că lucrurile, puțin câte puțin se schimbă.

Запись Moldova, fii #fărăfrică! Despre protestul pașnic, biserică și băieții de la etajul patru впервые появилась Locals.

]]>
Moldova Pride Week nu a rămas fără atenție din partea nimănui. În aceste câteva zile, fiind alături de Genderdoc-M, am reușit să văd și să simt atâtea, cât nu am mai experimentat în cei aproape doi de carierea mea de reporter/ viitor jurnalist. Dar despre asta voi vorbi într-un alt articol.

Sâmbătă, 21 mai, susținătorii comunității LGBTQI din țară au avut ocazia să vină să savureze dintr-un Iarmaroc al Curcubeului. Unul pașnic, colorat și intens, urmat de un concert și distracție nemaipomenită la barul Spălătorie. Bineînțeles că am fost și eu acolo, în calitate de jurnalist, susținător și pur și simplu prieten. Atunci și am aflat, după performance-ul lui Artiom, că adresa marșului de solidaritate „Fără Frică” a fost schimbată. „Din considerente de securitate, vă rog să nu veniți deodată la Marș în tricouri. Le veți îmbrăca pe loc, iar apoi, la finisarea traseului, le veți da jos”, spuse Artiom. Sinceră să fiu, nu credeam că totul va fi cumva atât de grav.

Duminică dimineața. Mă trezesc în străluci după seara de sâmbătă. Cumva aveam emoții mixte și stranii. Urma să mă trezesc și să merg la Marș, de aia de cu seară mi-am pus tricoul în geanta și mi-am luat inima-n dinți. Pe Facebook văzusem că Artiom a distribuit o postare de-a lui Petrenco. Textul acesteia m-a uimit. „Люди выходят заявить, что не надо боятся! Не надо боятся, что мы все разные, не надо боятся преследований, не надо боятся быть самим собой! Это вызов страхам и ненависти, в которых утопает сегодняшнее молдавское общество!”. Nu m-am așteptat să găsesc un mesaj atât de pozitiv de la o asemenea personalitate și, sinceră să fiu, această, să-i spunem, surpriză cumva m-a făcut să cred că Marșul o să decurgă într-un mod pașnic. Ceea ce s-a și întâmplat din partea noastră, nu și din partea contra-protestului de după cordonul de poliție.

mars-fara-frica-1

Întârziam. Era deja puțin trecut de 12:00 și am hotărât să fug pe str. Tighina în deal să-i prind pe membrii protestului pașnic acolo, dar… Era multă poliție. Un grup de preoți și enoriași cântau piese pascale, ținând în mână icoane și diverse pancarte cu mesaje ciudate. Domnul polițist mi-a spus că nu-mi dă voie, să o iau print altă parte, dacă doresc. Nu am riscat să scot tricoul din geantă și să i-l arăt. Grupul ăla îmi părea atât de agresiv, că mi-era cumva frică pentru securitatea mea. FRICĂ. Senzația pe care nu trebuia să o simt în momentul ăla.

mars-fara-frica

Am fugit cu un cartier înapoi. Plămânii mei dădeau semn că nu rezistă – niciodată nu am strălucit la educația fizică la liceu. Am ajuns eu pe București și văd doar un automobil cu doi voluntari, câțiva polițiști și un om, care înjura voluntarii. „Și unde-i Artiom?”, întreb eu pe unul din voluntari. „El e acolo”, indică el spre Tighina. „Tu ai întârziat!”. Celălalt voluntar îmi dă un tricou, identic cu cel din geanta mea, iar eu, fără ca să stau mult pe gânduri, am pornit-o spre marș.

Dar la doi metri de mașină în fața mea s-a oprit un băiat în costum sportiv, care îmi aruncase întrebarea „А ты не устала, девочка?”. Și din nou senzația aia de pericol. Am rupt-o la fugă. Nu țin minte când ultima dată am fugit așa ca spre Marș, dar nu m-am oprit. Am văzut contra-protestatarii, auzeam lozincele lor mizerabile și urâte. M-am apropiat de cordonul dublu de poliție și, iarăși, se uitau sceptic la mine și nu-mi permiteau să mărșăluiesc alături de ei. Am aruncat geanta jos, am îmbrăcat tricoul ce-l aveam în mână și i-am întrebat dacă acum se poate. „Hai da-ți-i voie”, strigă un domn polițist.

Gata! Trecută de două cordoane de poliție, eram la Marș. M-am bucurat să văd atâtea fețe cunoscute, să împart impresiile despre începutul de Marș cu cei de alături, să ascult discuții pașnice.

La un moment dat, în apropiere de str. Bulgară, aud țipete din partea polițiștilor să mergem spre dreapta. Țipete care ne grăbeau. „Mai repede, nu stăm pe loc. Mai repede, să trecem de intersecție”, aud eu, privindu-l pe polițistul care flutura rapid din mână să ne mișcăm. Am înțeles ce se întâmplă abia în momentul când vedeam cum cad de sus pungi galbene și ouă. Câțiva contra-manifestanți se aflau la etajele de sus ale clădirii unde e Neuron-ul de pe Bulgară și aruncau cu acest gunoi în noi. „Mai repede mișcați-vă”, aud din nou și lumea s-a năpustit spre intersecția cu Armenească, unde credeau că o să se simtă mai în siguranță.

Văzusem deja alte fețe cunoscute. Nu cunosc cifra exactă câți oameni se aflau la protestul pașnic „Fără Frică”, dar erau mai mulți decât chiar eu însămi așteptam. „Нам не надо гей парада”, se aude la colț de Armenească. „Poliția e trădătoare”, strigă o femeie cu, probabil, o icoană în mână. Ne mișcăm. Încet. Stabil. Pașnic.

Brusc, văd cum pe partea de jos a străzii București fug câțiva tineri contra-protestatari, iar pe partea de sus – câțiva poliști. Câteva persoane din Marș își scot umbrelele și le pun deasupra capetelor. Mă așteptam la un nou val de gunoi. Dar nu am auzit decât alte țipete să urcăm în autobuse. La intersecția străzilor Alecsandri cu București, ne așteptau trei. Am fost evacuați rapid și rugați să scoatem tricourile de pe noi.

Abia fiind în transport, am înțeles prin ce-am trecut. Poți să-mi spui că-s de fire slabă, că scriu chestii care nu te-ar interesa, însă în momentul ăla, când am dat tricoul jos și am început să discut cu lumea din jur, mă năpădeau lacrimile. Vroiam să plâng. Nu de aia că s-au aruncat ouă în noi. Nu de aia că s-au aruncat cuvinte urâte. De faptul că la noi oamenii nu sunt deschiși nici la minte, nici la suflet. De aia că suntem cumva în urmă cu educația și informarea. De aia că în loc să ne respectăm dreptul de a manifesta PAȘNIC și libertatea de a lupta la fel de pașnic pentru drepturile noastre, alți oameni folosesc agresivitatea pentru a băga frica în tine, în sora ta, în colegii tăi de muncă, în animalul tău de companie.

mars-fara-frica-2

Discutam cu toții, doar că să nu izbucnesc cumva în lacrimi. Am început și aplauda la un moment dat. O domnișoară venise cu tricoul deodată de acasă și i-am dat fularul meu să se acopere. Am fost purtați prin oraș cu transportul vreo douăzeci de minute, până am ajuns la destinație. La conferința de presă care urma. „Tu toată tremuri”, îmi spune o prietenă. Tot ce am putut face este să beau apă și să mă uit cum ceilalți discută, fumează, zâmbesc.

Între timp, mă sună o altă bună prietenă și i-am povestit tot ce s-a întâmplat. „Mă doare sufletul”, spuse ea. „Voi nu a-ți fi trecut de Alecsandri, acolo drumul pur și simplu era blocat de diverși oameni, care țipau în cameră și strigau la poliție”, spuse ea, căci se uita la livestreamul Marșului.

mars-fara-frica-4

În scurt timp, începuse conferința de presă. Eram uimită că am văzut și jurnaliști care nu au fost prezenți la protest. În fine. Veneau cuvinte de mulțumire din partea organizatorilor. „Suntem bucuroși că în Republica Moldova sunt atât de mulți oameni liberi, pentru care egalitatea în drepturi, în această țară, este o prioritate”, spuse Anastasia Danilova, directorul executiv Genderdoc-M. „A fost cel mai lung Marș din istoria promovării drepturilor comunității LGBT din țară”, a adăugat ea.

Apoi au urmat diverse detalii. La Marș au participat de două ori mai multe persoane decât în anul precedent. Am reușit să mergem cinci cartiere, deși scopul era să ajungem la intersecția străzilor Pușkin cu București și să facem un flashmob – să ne adunăm toți în pătratul-simbol al campaniei „Fără Frică”. Discuții pe marginea noțiunii de „familie tradițională”, dar și „căsătoriei”. La Marș au venit și oaspeți din străinătate, dar nu și reprezentanți ai formațiunilor politice. Au fost și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din țară, precum și ambasadori.

Mulțumiri speciale colaboratorilor de poliție pentru profesionalism și acțiuni coordonate”, a adăugat Angelica Frolov, coordonatoare de program în cadrul Genderdoc-M. „Putem spune cu siguranță că avem o poliție fără frică. Da, nu am mers până unde am planificat. Însă securitatea participanților la protest era pentru noi prioritară, mai importantă decât continuarea protestului”, a adăugat ea.

mars-fara-frica-3

Deși, la un moment dat, gândeam că unele momente de panică erau din cauza țipetelor ce le auzeam, cineva din jurnaliștii prezenți a întrebat dacă nu a fost cumva planificat de poliție ca protestul să se termine mai repede. „Situația dată a fost discutată din timp. În cazul în care securitatea participanților avea să fie știrbită, colaboratorii de poliție urmau să-i evacueze”, a spus Angelica.

După o discuție de aproximativ 20 de minute, am plecat de la conferință. Am avut parte de alte diverse activități, am ajuns la lucru. „Poți să-mi dai și mie un tricou?”, m-a întrebat o prietenă, după ce i-am povestit peripețiile. I l-am înmânat și ea îndată l-a și îmbrăcat. Cineva mi-a spus că nu mai vorbește cu mine, că tot am fost la Marș. Altcineva ședea cu mine și privea noi și noile poze, apărute pe net. Stranie zi.

Știi, a fost un Marș dedicat solidarității și libertății. Poate chiar un Marș care a putut demonstra că lucrurile, puțin câte puțin se schimbă, și lumea începe să accepte ceea ce ei consideră „diferit” de „tradițional”. Acest articol ar putea aduna în egală măsură comentarii negative și pozitive atât pe seama Marșului și comunității LGBTQI din țară, dar și pe seama mea, că am descris toate momentele în care am arătat că am fost mai slabă de caracter decât par. Și, totuși, tu, Moldovă, chiar crezi că prin brutalitate, oamenii te vor iubi mai mult? Iar tu, biserico, crezi că cântecele religioase vor schimba ceea ce este, de fapt, normal pentru societatea de astăzi? Iar tu, băiatule de la geamul de la etajul patru – chiar crezi că gunoiul aruncat de tine va opri un Marș pașnic? Să nu vi se pară că ați învins. Moldova are oameni #fărăfrică.

Text și Imagine: Ilona Spesivțev

Запись Moldova, fii #fărăfrică! Despre protestul pașnic, biserică și băieții de la etajul patru впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/moldova-fii-farafrica-despre-protestul-pasnic-biserica-si-baietii-de-la-etajul-patru/feed/ 0
Фоторепортаж с чемпионата мира по средневековым боям: история одной победы https://locals.md/2016/fotoreportazh-s-chempionata-mira-po-srednevekovyim-boyam-istoriya-odnoy-pobedyi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-s-chempionata-mira-po-srednevekovyim-boyam-istoriya-odnoy-pobedyi https://locals.md/2016/fotoreportazh-s-chempionata-mira-po-srednevekovyim-boyam-istoriya-odnoy-pobedyi/#respond Wed, 18 May 2016 15:01:07 +0000 http://locals.md/?p=217821 Около года назад хрупкая девушка с юга Молдовы впервые узнала о кишиневском клубе «Меч Молдовы».

Запись Фоторепортаж с чемпионата мира по средневековым боям: история одной победы впервые появилась Locals.

]]>
Мы уже писали о том, что 24-летняя Екатерина Обадэ из села Садаклия получила золотую медаль на мировом чемпионате по средневековым боям «Битва наций», который проходил в Праге с 5 по 9 мая. Репортаж журналиста Андрея Гилана с места событий.

knight

Около года назад хрупкая девушка с юга Молдовы впервые узнала о кишиневском клубе «Меч Молдовы». В этом клубе всех желающих учат обращаться со средневековым оружием. Девушка заинтересовалась и решила попробовать силы.

andrew-gillan-world00008

В клубе ее научили обращаться с алебардой — разновидностью топора на длинном древке. Она усердно училась и тренировалась, поэтому ее взяли в состав сборной Молдовы, которая отправилась на всемирно-известный чемпионат «Битва наций» в Прагу. Это самое массовое соревнование в котором соревнуются любители холодного оружия и реконструкторы средневековых событий.

andrew-gillan-world00006

В 2016 году в «Битве наций» приняли участие «рыцари», «витязи» из более, чем 30 стран: США, России, Украины, Германии, Польши, Австралии, Франции, Италии, Новой Зеландии.

Во время чемпионата команды разных стран состязались в разнообразных турнирах: участвовали в групповых боях, устраивали дуэли, бились на алебардах, а также демонстрировали свои доспехи и костюмы.

Екатерина Обадэ сразилась на алебардах с соперницами из Сербии, Польши, Аргентины, России и Украины. Катя не проиграла ни одного боя и вышла в финал. В финальной схватке она схлестнулась с соперницей из Польши. Турнир как правило поделен на три раунда по 90 секунд. Несмотря на столь короткие раунды, нашей соотечественнице пришлось нелегко. Вес ее обмундирования составлял 25 килограммов. Ярко светило солнце, пот тек рекой. В этом тяжелом обмундировании приходилось не только двигаться, но и уклоняться от выпадов соперницы и наносить удары. В итоге, Екатерине удалось одолеть полячку, она даже отбила плечо сопернице.

andrew-gillan-world00000

На вопрос журналистов, насколько опасным была схватка, Екатерина призналась, что она получила несколько ссадин и синяков, но уточнила, что турнир на алебардах — это полноконтактный вид спорта, но травматические случаи в этом виде спорте происходят не чаще, чем в футболе.

Екатерина принесла своей команде и Молдове золотую медаль.

 

Запись Фоторепортаж с чемпионата мира по средневековым боям: история одной победы впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-s-chempionata-mira-po-srednevekovyim-boyam-istoriya-odnoy-pobedyi/feed/ 0
Фоторепортаж: Infected Rain @T5 https://locals.md/2016/fotoreportazh-infected-rain-t5/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fotoreportazh-infected-rain-t5 https://locals.md/2016/fotoreportazh-infected-rain-t5/#respond Wed, 18 May 2016 07:19:41 +0000 http://locals.md/?p=217701 Местный коллектив активно гастролирующий по рок и металл-фестивалям Infected Rain представил живое выступление в Кишинёве на сцене клуба T5.

Запись Фоторепортаж: Infected Rain @T5 впервые появилась Locals.

]]>
Местный коллектив активно гастролирующий по рок и металл-фестивалям Infected Rain представил живое выступление в Кишинёве на сцене клуба T5. В кадрах Светланы Костюк эффектная вокалистка Лена, участники группы и зрители, пришедшие в Типографию 14 мая.

Svet Photography

Запись Фоторепортаж: Infected Rain @T5 впервые появилась Locals.

]]>
https://locals.md/2016/fotoreportazh-infected-rain-t5/feed/ 0