Chișinău Startup Week, Ziua 4: Ecosistemul de startupuri din Moldova ar putea avea un viitor de succes
Telegram

Chișinău Startup Week continuă, iar participanții nu încetează să viziteze toate spațiile destinate activităților din cadrul acestui eveniment. Te îndemnăm să vezi ce activități în ziua întâi, doi și trei, iar în continuare află ce s-a discutat și ce ateliere au avut loc în ziua de joi.

sw4-1

Prima activitate pentru a patra zi de Chișinău Startup Week a adunat diverși invtiați, precum Ionela Titirez, Anca Albu, Hari Tallin, Dovidas Varkulevicius, Natan Leibzon, pentru a discuta despre starea ecosistemului de startupuri din Republica Moldova.

Cuvântul de salut i s-a oferit Ancăi Albu, una dintre cele mai cunoscute femei din țară, care susține mișcarea startupurilor prin diverse activități și sesiuni informative. Anca a prezentat organizațiile și încăperile existente, menite pentru dezvoltarea ecosistemului după apariția lor în timp. Dacă nu cunoști ce este un ecosistem de startupuri, structura acestuia este relativ simplă – liderii, care joacă un rol important de mentori în afacerile în domeniu, legislația, asupra căreia trebuie de lucrat, resursele, care trebuiesc găsite și prețuite, activitățile, care acum se petrec din ce în ce mai des pentru entuziaștii în startupuri, implicarea comunității, pentru a oferi fiecărui actor antreprenorial un rol important, infrastructura, cultura și mentalitatea.

Problemele, cu care se confruntă comunitatea locală de startuperi, sunt lipsa fondurilor, a experienței în domeniu, corupția și lipsa culturii startupurilor. Soluțiile ar fi investițiile făcute la timp, un guvern cu o structură mai bună,c are atrage o atenție deosebită față de spațiul antreprenorial al țării, o legislație executată și în conformitate cu necesitățile startuperilor și infiltrarea unei educații mai bune în instituțiile de învățământ.

sw4-2

O altă activitate importantă a fost prezentarea programului IBM Global Entrepreneurship Program, pe care-l găsești aici. Acest program oferă un suport substanțial în dezvoltarea spiritului antreprenorial, oferind credite simțitoare în Cloud în valoare de până la 120 de mii de dolari. Aceștia pot fi folosiți pentru păstrarea datelor, crearea API-urilor, dar și accesul gratuit la datele analitice ale IBM-ului. De asemenea, bursierii IBM profită și de diverse oportunități de participare la evenimente de networking, competiții globale, colaborare cu echipe post-prototype.

sw4-3

„Legal Pocket Guide for Startups”, condus de Roger Gladei, Managing Partner în cadrul firmei de avocați „GLADEI & PARTNERS”, a vorbit despre procedurile de inițiere a unei entități juridice în Moldova. De asemenea, el a explicat diferența dintre frauda și evaziunea fiscală, oferind și sfaturi pentru funcționarea eficientă a unui startup în limitele legislației țării noastre.

sw4-5

Ziua de joi s-a sfârșit cu Ignite Chișinău, unul dintre cele mai așteptate evenimente a lunii noiembrie, unde personalități notorii din țară au povestit despre greșelile lor în viață, la muncă sau în startupuri.

Întreaga agendă a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești aici. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.

Telegram