24 апреля 2016

Designerul Mihai Stamati: „Chișinăul are nevoie de aplicarea cât mai activă a artelor în dezvoltarea urbană”

Designerul Mihai Stamati: „Chișinăul are nevoie de aplicarea cât mai activă a artelor în dezvoltarea urbană”

Designerul Mihai Stamati, autorul băncilor care s-au bucurat de popularitate printre chișinăuieni, amplasate în Parcul UTM, și ale celor proiectate pentru Scuarul Rareș, crează în Atelierul său obiecte pentru cei mici, care fac parte din colecția „Design dedicat copiilor”.

mihai stamati (7)

Despre activitatea sa profesională și artistică, despre contribuția sa la dezvoltarea esteticului în spațiile urbane din Chișinău și meșteritul obiectelor unice în atelierul său, Mihai Stamati a relatat în acest interviu.

„În 2007 am încheiat studiile la Catedra Design Industrial de la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar un an mai târziu am finalizat și masteratul la această catedră. În activitatea mea profesională explorez atât partea practică a domeniului, lucrând la diverse proiecte de design de obiect, dar și partea educațională, academică, întrucât din 2008 până în prezent activez ca lector la Catedra pe care am absolvit-o, actualmente Departamentul Design Industrial și de Produs, UTM.”

Printre lucrările designerului Mihai Stamati putem urmări obiecte de decor, jucării și săniuțe pentru copii, realizate din lemn, acestea fiind doar unul din materialele pentru care optează atunci când creează un anumit produs.

mihai stamati (1)

 

„În designul de obiect sunt abordate diverse materiale și tehnologii care își au locul, în dependență de tipul și destinația obiectului pe care îl proiectez. Până în prezent, printre materialele pe care le-am utilizat în proiectele mele se regăsesc fibra de sticlă, metalul, placajul, pielea și, respectiv, lemnul. Dacă e să vorbim despre colecția de jucării „Design dedicat copiilor”, atunci lemnul ca material oferă un șir de avantaje, inclusiv din considerente ecologice.
Ideea de a face jucării din lemn a venit și din dorința de a crea ceva care tehnologic poate fi produs relativ ușor, dar, în același timp, să aibă un impact vizual puternic. În acest sens, lemnul îmi oferă anumite posibilități, dar și limite, iar eu văd asta ca pe o provocare care mă inspiră și mă obligă uneori să redau esența prin forme stilizate, simple.

mihai stamati (3)

mihai stamati (4)

mihai stamati (6)

La început de iarnă, Mihai Stamati a prezentat un design unic și deosebit a două modele de săniuțe, pentru copiii mici și pentru pentru cei un pic mai mari. Săniuțele din această colecție sunt din placaj, inox, piele și aluminiu. Fiecare are povestea ei, una fiind inspirată din atmosferă Crăciunului și a poveștilor, rezultând o săniuță „boemă”, iar alta e creată cu gândul la atmosfera săniușului și energia copiilor, încât designerul i-a oferit niște linii sport și un caracter dinamic.

mihai stamati (8)

mihai stamati (9)

„Unele jucării din colecție sunt realizate în serie mică și pot fi achiziționate, altele sunt unicat, dar scopul principal al acestora este unul educativ pentru copii și experimental pentru mine. Paralel acestei colecții, lucrez la proiecte de mobilier urban și acest segment al designului îmi oferă un câmp foarte larg și interesant de explorat, atât la capitolul impact vizual, cât și materiale noi. Aceasta implică cercetare și documentare despre confortul și dezvoltarea urbană.”

Mihai Stamati este autorul a câteva bănci din spațiile urbane din Chișinău, și anume băncile intitulate „Străjerul amintirilor” („Le gardien des souvenirs”) din parcul Universității Tehnice și cele din Scuarul Rareș.

scuarul rareș inaugurare (2)

„Băncile din Scuarul Rareș au fost create la inițiativa organizației Parcurile Viitorului, care și-au dorit să amenajeze acest parc și să-l readucă la viața. În urma mai multor schițe am ales să mergem pe un model cu un caracter geometric, laconic, la care am optat pentru activizare cromatică care să păstreze în același timp textura naturală și naturalețea furnirului. Băncile au fost realizate din placaj și inox, tratându-le în trei culori, pentru a înviora un pic atmosfera parcului.”

mihai stamati (5)

Banca „Le gardien des souvenirs” este un proiect realizat în 2009, în cadrul unei rezidențe ce creație la Institutul Cultural Român de la Paris. Potrivit spuselor autorului, este un proiect de suflet inspirat din emoții și din atmosfera Parisului, iar în 2010 a fost certificat de către Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală (WIPO) din Haga. În 2015, cu sprijinul Universității Tehnice a Moldovei, Mihai Stamati a finalizat lucrările de producere a unei serii limitate de astfel de bănci, din fibră de sticlă, pe care astăzi le puteți vedea în Parcul Muzeu în aer liber din strada Studenților, UTM.

„Am acceptat să proiectez aceste bănci, deoarece, în primul rând, este o cale prin care să contribui și eu la dezvoltarea din punct de vedere vizual și din punct de vedere al confortului urban a orașului Chișinău. Dincolo de astea, mai este și dorința de aplicare a ideilor pe care le am, iar aceasta a fost o oportunitate frumoasă. Despre valoarea acestora pentru societate, aș vrea să o spună alții, căci eu am creat aceste obiecte din perspectiva care mă reprezintă și care sper că are un impact estetic pozitiv asupra mediului în care trăim. Ca și valoare, mi-aș dori să aibă, în primul rând, una educativă și stimulatoare pentru cât mai multă lume din domeniul creativ, dar și administrativ, care să se implice și să dezvolte proiecte ce țin de aspectul general al orașului.”

designer mihai stamati

Chișinăul, în pofida neajunsurilor sale, ne este drag. Totuși partea estetică a aspectului urban necesită muncă și implicare. Iată ce reflectă asupra acestui subiect designerul Mihai Stamati.

„Chișinăul este minunat în lunile de toamnă târzie, dar asta e meritul naturii. Are o meteahnă (de fapt mai multe) care, dacă ar fi rezolvată, am „trăi” altfel, cel puțin cu ochii. E pestriț de panouri publicitare, ne mai vorbind de gherete. Un oraș arată frumos prin tot, drumuri, căi de acces (rampe, scări) parcuri, mobilier, transport etc. Toate astea împreună creează confortul urban și nu mă refer doar la comoditate, dar și la aspectul psihologic al oamenilor din acest mediu. Este mult de lucrat la acest capitol, dar nu imposibil.
Dincolo de lucrurile vitale care trebuie rezolvate, Chișinăul are nevoie de aplicarea cât mai activă a artelor în dezvoltarea urbană. Asta ar însemna crearea unor circumstanțe care să îi încurajeze pe citadini să acționeze în comun pentru soluționarea problemelor sociale, cum ar fi protejarea mediului, folosirea rațională a energiei, organizarea eficientă și reciclarea deșeurilor. E nevoie de mobilizare și interacțiune, altfel nu ai cum să îi dai un spirit viu orașului.”

designer mihai stamati 1
Având o activitate artistică și profesională bogată, Mihai Stamati reușește să le combină astfel încât să transmită cunoștințele sale elevilor, fiind profesor, dar și să-și împărtășească talentul și ideile cu societatea, admiratorii creații sale, prin intermediul obiectelor pe care le proiectează și a contribuției pe care o are pentru aspectul estetic al orașului. Care ar fi, totuși, calea pe care ar alege să pășească în continuare?

„Nu doresc să mă axez pe design interior, mai ales că acesta este un alt domeniu decât cel în care activez. Designul de obiect îmi oferă un câmp foarte vast de segmente pe care le-aș putea aborda. Nu există delimitări foarte stricte referitor la tematica de proiectare. Îmi place pentru că astăzi aș putea să cercetez domeniul mobilierului și să creez ceva la această temă, iar mâine să studiez problematica reciclării deșeurilor și să creez un concept de coșuri de gunoi, ca după toate acestea, poimâine, să revin la colecția de jucării. Am zis-o așa, la galop, pentru a prezenta cât mai expresiv diversitatea și contrastul de domenii care poate fi abordate în designul de obiect. Totul ține de documentare, cercetare și, evident, creație.
În anul curent voi lucra împreună cu o echipă la câteva noi proiecte de mobilier urban, voi încerca să abordez noi tehnici în creația de jucării și să îmbogățesc colecția „Design dedicat copiilor” cu câteva modele experimentale noi, iar în urma unei colaborări cu o companie locală, sper să apară și primele obiecte pentru copii produse în serie. În rest, îmi doresc ca societatea să depășească cât mai curând grijile și problemele actuale, să treacă de rutină și să consume cât mai multă artă”, conchide designerul Mihai Stamati.

Autor: Eugenia Tataru

Подписывайся