Castel Mimi – cel mai grandios proiect de restaurare și dezvoltare a unui monument istoric din patrimoniul cultural al Republicii Moldova
Redescoperit accidental în timpul unor lucrări de reparație, castelului lui Mimi a parcurs în doar șase ani calea de la o clădire industrială până la cel mai monumental complex turistic din Republica Moldova. Ca și acum aproape 130 de ani, Castel Mimi a căpătat a doua viață prin energie unei familii ambițioase și a unui arhitect italian cu renume – Arnaldo Tranti.
CEO “Castel Mimi”, Adrian Trofim, spune că “ideia de a restaura vinăria a apărut în momentul în care participam împreună cu tatăl meu la lucrările de reparați a pereților, când sub mai multe straturi de tencuială, am dat de pereții originali, clădiți din piatră naturală, cu o grosime de peste un metru și jumătate. Atunci familia noastră a decis să renască acest castel și istoria lui Constantin Mimi, pentru a-i reauce faima singurului castel authentic de vinuri din Republica Moldova”.
Lucrările de restaurare și reconstrucție a teritoriului adiacent au început în 2011, până atunci fiind intervievați bătrânii satului care mai țineau minte cum arăta Castelul lui Constantin Mimi și analizate pozele din arhivele din Republica Moldova, România și SUA, pentru a restabili chipul original al fațadei. Doar restaurarea fațadei a durat cinci ani, fiind utilizate materiale cât mai apropiate celor originale, cimentul pentru restaurare fiind produs din praful rămas de la șlefuirea pietrelor pereților. În procesul reconstrucției interioare au fost descoperite mai multe galerii și camera ascunse, undele dintre care conțineau adevărate comori – cum ar fi esență de ulei de petale de trandafir care erau depozitate de zeci de ani.
Designerul italian a fost găsit din întâmplare, după mai multe încercări nereușite de a lucră cu arhitecți din țările vecine. În fiecare an, familia Trofim, viziteaza o vinarie renumită din țările renumite prin vinul său, pentru a face schimb de experienta. În cadrul unei vizite în Bordeaux ei au fost încântați de cladirea restaurată a Chateau de Ferrand, inclusă în Mondial UNESCO. Designerul care s-a ocupat de acest proiect a și fost angajat pentru a restaura Castelul de la Bulboaca.
Pentru a ajunge la balanța ideală între accentuarea vechimei castelului, a tendințelor și materialelor modern și tradițiilor acestor pământuri de până în prioada Civilizației Cucuteni, Arnaldo Tranti a vizitat de zeci de ori Republica Moldova călătorind prin cele mai îndepărtate sate ale țării, studiind simbolistica utilizată în folclor, pe covoarele moldovenești și în arhitectura caselor țărănești.
Castelul este și o construcție impunătoare. Pe o suprafață de șase ha se află Castelul, un muzeu, o galerie de artă, o sală de conferințe, un hotel și șapte bungalouri unice de cinci stele, câteva săli de evenimente și un restaurant. Din acest teritoriul două hectare sunt acoprite cu teracotă, iar la construcția castelului au fost folosite peste 50 km de cablaj. Amploarea construcției este accentuate de geamurile de aproape o tonă și jumătate și ușile de circa o tonă.
Pe întreg terioriul castelului sunt plantați peste cinci mii de copaci și arbuști, inclusiv pe terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber.
Tot acest effort, de la Constantin Mimi și până la familia Trofim, au adus această piesă de patrimoniu în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume, aceasta fiind vizitată annual de peste 30 de mii de turiști din circa 80 de țări.