Magia sărbătorilor de iarnă a ajuns la Chișinău cu peste 50 de brazi de Crăciun creați de tineri artiști
Spiritul sărbătorilor de iarnă a ajuns la Chișinău în această vineri, 20 noiembrie, la Expoziția Brazilor de Crăciun, ediția a V-a.
Evenimentul organizat de echipa KLumea, în frunte cu Nata Albot, s-a desfășurat în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei și a găzduit 57 de brăduți creați nu doar de tinerii artiști, ci, conform regulamentului din acest an, și de artiștii cu experiență.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 10 decembrie, iar pe 11 decembrie va avea loc Balul Brazilor de Crăciun, în cadrul căruia va fi numit câștigătorul premiului „Cel mai frumos Brad de Crăciun” și vor fi vândute lucrările la licitație. Jumătate din suma obținută va merge către participant, iar a doua jumătate va servi drept donație pentru proiectul de binefacere Arterapia.
„În concurs s-au înscris în jur de 90 de persoane, dar spre final am selectat sub 60 de participanți. Am făcut o preselecție relativ severă, pentru a nu descuraja oamenii, dar totuși pentru a elimina lucrările care nu au coincis criteriilor: tehnica, aspectul și originalitatea. Totuși, am păstrat în expoziție câteva lucrări care, din păcate, sunt o copie a celor prezentate anul trecut. Le-am expus, pentru că sunt vizitatori care nu le-au văzut atunci, dar ele au mai puține șanse să câștige concursul.
Potrivit noului regulament, și artiștii experimentați puteau participa. Nu au fost, însă, atât de receptivi, pe cât ne-am fi dorit noi, motivând, probabil, că acest concurs nu este de rangul lor. Mă amuză când oamenii se iau prea tare în serios, într-o țară unde nu se întâmplă multe lucruri în domeniul lor, nu sunt concursuri, proiecte care să-i provoace. Eu cred că dacă aș fi în locul lor, aș profita de orice ocazie pentru a mă manifesta. Ai noștri artiști sunt săraci, dar, mândri. Au reacționat foarte puțini, doar cinci persoane.
Primele rezultate ale proiectului Arterapia vor fi prezentate la Balul Brazilor de Crăciun. Suntem pe faza de încheiere a primei secții pentru copii de la Spitalul Municipal nr. 1. Sunt foarte mulțumită de cum arată și este ceea ce ne-am dorit noi. E un proiect inspirat de povestea „Harap Alb”, stilizat astfel încât aspectul acestei secții s-a schimbat vizibil. Este un pas și chiar dacă mulți ar spune că nu au echipament, că nu au alte lucruri, noi suntem o organizație responsabilă de domeniul artistic, creativ, cultural. Nu putem cumpăra echipamente de care trebuie să răspundă statul. Noi aducem bucurie și lumină în viață”, a relatat Nata Albot, organizatoarea evenimentului, liderul echipei KLumea.
La expoziție a putut fi admirată o gamă vastă de brazi, create din diverse materiale precum ar fi sticlă, lemn, metal, textile, decorate cu elemente deosebite ca linguri, sticle, tablouri, note muzicale, ciuboțele, ghemulețe de ață și tot felul de jucării.
„Este a treia ediție la care particip și încerc în fiecare an să îmi perfecționez lucrările. Atmosfera de aici în seara de Crăciun, pe care nu am mai simțit-o la fel de mult în altă parte, mă face să revin an de an. Am decis că este foarte important să mă bazez pe stilul tradițional. Am început să utilizez mai mult motive românești, materiale precum lâna. Anul trecut am prezentat o lucrare cu țesătură tradițional românească.
Pentru bradul de la această ediție am avut nevoie de două săptămâni. Baza este făcută în tehnica Papier mâché, pentru a fi mai tare. Buturuga este naturală, adusă de la țară. Am utilizat trei kilograme de ață. Mi-aș dori cu siguranță să particip la edițiile viitoarele, deoarece este un lucru frumos faptul că jumătate din sumă merge spre caritate. Este un motiv primordial de a participa la așa gen de concursuri, iar anul acesta mi-am propus să fiu și voluntară în proiectul Arterapia”, a afirmat Andrieș Victoria, anul III la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Evenimentul a fost susținut și de câteva organizații ca „Hospice Angelus”, Orfelinatul de Fete din Hâncești , Învingem Fibroza Chistică, Centrul de autism „Puzzle Kids” și „Доброе Сердце”, care și-au prezentat și ei contribuția la această cauză caritabilă prin prisma unor brăduți unici.
„Este a doua oară când particip la acest eveniment. Am revenit, deoarece îmi place acest concurs, atmosfera de aici și alte lucrări de artă, printre care și câteva ale colegilor și prietenilor mei. Prin intermediul bradului meu am încercat să redau o stare cât mai fină, moale și cu o oarecare naivitate și magie de Crăciun. Păpușele denotă acea stare pe care o trăim în copilărie de sărbătorile de iarnă. Am asamblat șapte păpuși și am utilizat circa 1,5 metri de stofă. Am creat această lucrare în ultimul moment și am avut nevoie de 3-4 zile”, a relatat Sofia Namgaladze, studentă în anul I la Universitatea Tehnică a Moldovei, Specialitatea Design interior.
„Particip pentru prima dată și am fost impresionată de oportunitatea de a fi parte din acest concurs, de a mă manifesta, de a vedea ce fac și alți artiști contemporani. Ideea ce a stat la baza creării bradului meu a fost inspirată din copilărie, amintind-mi de o jucărie alcătuită din scoici, pe care le-am asemănat cu niște linguri. Am utilizat peste 500 de linguri din mase plastice vopsite în culoare argintie timp de circa două zile”, a spus Gorobic Milena, elevă la Facultatea Design interior, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.
Pe 11 decembrie, în cadrul Balului Brazilor participanților li se vor oferi premiile (din banii colectați la licitație):
Premiul I – 7.000 de lei + cadouri,
Premiul II – 5.000 de lei + cadouri,
Premiul III – 2.000 de lei + cadouri,
Premiul „Ales de Public” – 3.000 de lei + cadouri.
De asemenea, participantului care va ieși învingător îi va surâde ocazia să beneficieze de oferta Institutului Cultural Adam Mickiewicz o călătorie pentru a vizita Polonia și a descoperi evoluția acestei țări ca fiind o societate post sovietică, în contextul creativ.
Autor text/foto: Eugenia Tataru