05 июня 2024

Nu rata Moldova Digital Summit 2024:  un singur eveniment, nenumărate  oportunități!


Chișinăul găzduiește pe 6-8 iunie unul dintre cele mai mari evenimente digitale din regiune – Moldova Digital Summit 2024!

3 scene, 20 de workshopuri tematice, peste 50 de speakeri ai jucătorilor de talie mondială și peste 1500 de metri pătrați dedicați unei expoziții a inovațiilor – summitul este o platformă unică pentru schimbul de expertiză, cunoștințe, networking și …inspirație. Nume sonore ale industriei IT din Estonia, România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Suedia și alte state vor fi prezente în capitala țării noastre. Agenda completă cu invitații evenimentului poate fi vizualizată pe www.moldovadigitalsummit.md Pe platforma summitului, participanții vor avea ocazia de a face schimb idei cu alți profesioniști, în cadrul unor întâlniri individuale pe care le pot seta prin intermediul unei aplicații online.

În acest an sunt așteptați să participe peste 4,000 de persoane din  comunitatea IT, de afaceri, reprezentanții instituțiilor publice și a organizațiilor de suport, precum și toți cei interesați de transformare digitală și promovarea unei economii digitale. Indiferent de domeniul de activitate, Moldova Digital Summit oferă oportunități pentru fiecare. Participarea este gratuită, iar înregistrările pot fi făcute pe  www.moldovadigitalsummit.md

Cătălina Plinschii, secretară de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Moldova Digital Summit nu este doar despre IT, dar este și despre noi ca societate. Fiecare cetățean al țării trebuie să înțeleagă că un stat 100% digital nu este un scenariu de viitor, dar este despre prezent. În cadrul evenimentului, în premieră, vom lansa public, gratuit și disponibil tuturor aplicația EVO – care va uni toate serviciile publice și va permite cetățenilor să utilizeze documentele electronice în interacțiune cu instituțiile statului. Antreprenorii și societatea civilă trebuie să fie aici pentru că vom prezenta oportunități de finanțare pentru digitalizare și inovație. Sectorul IT trebuie să fie la eveniment pentru că vom stabili un parteneriat cu unul dintre cele mai mari hub-uri de cercetare și inovare din Emiratele Arabe Unite, care le va permite să facă schimb de experiență cu companiile IT din EAU. ”

Marina Bzovîi, administratoare la Moldova IT Park: La Moldova Digital Summit vom avea peste 100 de invitați internaționali, iar jumătate dintre ei vor urca pe cele 3 scene în calitate de speakeri. Avem speakeri din Estonia, SUA, Australia – toți vin să aducă expertiza în Moldova pe care au acumulat-o în diverse funcții, atât pentru comunitatea de business, cât și pentru fiecare cetățean interesat de digitalizare. În zona expo vom avea diverse companii cu produse și servicii inovative, dar și companii IT cu propriile servicii și produse dezvoltate în Republica Moldova. Astfel, vizitatorii vor putea să încerce, să testeze, să vadă produsele autohtone și funcționalitatea lor.”

Oportunități nelimitate de conectare, colaborare și inovare

În câteva zile, Moldova Digital Summit își va întâmpina cei 4000 de invitați la Chișinău Arena. Cei mai influenți lideri din domeniul digitalizarii vor urca pe cele 3 scene dedicate  pentru a iniția conversații importante:

  • Scena principală – Arena Mare – peste 50 de speakeri internaționali vor aborda subiecte critice în cadrul a 25 de paneluri, inclusiv transformarea digitală la nivel guvernamental, integrarea în piața digitală, dezvoltarea unui ecosistem digital global și rolul dezvoltării capacităților, inteligența artificială și securitatea cibernetică și altele.
  • Scena 2 Workshops – zeci de experți cu renume vor împărtăși din experiențele lor cu participanții celor cca 20 de ateliere tematice: exporturi IT în UK și alte state, parteneriate comerciale și afaceri pe piața din Orientul Mijlociu, strategii de securitate cibernetică, oportunități de finanțare pentru startup-uri etc.
  • Scena 3 – Showcase – cca 30 de antreprenori vor relata istoriile de succes, cu provocări și reușite, prezentând modele de afaceri scalabile – o oportunitate unică pentru participanți de a-și extinde viziunea pentru dezvoltarea afacerilor inovatoare.

La Moldova Digital Summit, participanții vor avea ocazia  unică de  se conecta și a face schimb idei cu alți profesioniști. Prin intermediul Brella app,  doritorii se vor putea conecta cu alți participanți pentru a-și programa întâlniri înainte, în timpul și după summit. Detalii pe: https://next.brella.io/join/MDS2024

Experiențe de neuitat în zona EXPO: 1000m2 de inovații digitale

În zona EXPO,  1000m2 de inovații digitale vor fi oferite  de agenții guvernamentale, companii internaționale, startup-uri sau mediul academic. Aceasta va cuprinde patru  zone tematice:

  • Digitalization in GOV: Participanții vor putea afla toate informațiile de interes despre digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, ei vor putea obține semnătura electronică, pe stick sau mobilă, direct la eveniment și vor putea face cunoștință cu EVO, aplicația care revoluționează interacțiunea cetățenilor cu statul și modul de accesare a serviciilor publice. La un stand dedicat, vor fi prezentate detalii despre MIA Plăți Instant pentru Afaceri, data lansării oficiale, și cum va funcționa acceptarea plăților prin QR sau prin intermediul unui singur click.
  • Corporates, Startups & Investments: Vor fi prezentate inovații, servicii și soluții digitale de la renumite companii internaționale precum Mastercard, Orange, Google, Fortinet, IBM și alții. Vizitatorii vor trăi o experiență inedită de realitate virtuală într-un cub imersiv. Cei care vor vizita standurile MITP, Startup Moldova, Agenția de Investiții și ATIC vor afla mai multe despre sectorul IT din Moldova.
  • Research & Innovation: Va fi amenajată o zonă dedicată celor mai noi inovații și cercetări, cu participarea Universității Tehnice a Moldovei, Tekwill și proiectului „Tehnologiile Viitorului”. Aici, vor putea fi descoperite inițiative și proiecte inovatoare în domeniile EdTech, FinTech, AI, VR și multe altele.
  • Startup Alley: De neratat este și Startup Alley – o zonă de atracție pentru antreprenori și vizitatori curioși. Aici, peste 30 de startup-uri locale își vor expune produsele și serviciile inovatoare.

În cadrul Chișinău Arena va fi organizată și o zonă Food Court, pentru ca pe parcursul aflării la eveniment, toți cei prezenți să poate savura bucătăria locală și energiza cu înghețată și băuturi răcoritoare.

Concert de încheiere cu Dara și Markus Lawyer

În seara de  7 iunie, tehnologia și inovația,  va fi celebrată un concert electrizant cu DARA și DJ Markus Lawyer. Cei care vor vizita  zona EXPO și vor participa la provocările lansate, vor putea câștiga un bilet gratuit la concert.

Tekwill Expo Day

Ziua de 8 iunie este dedicată  Tekwill Expo Day, evenimentul care aduce în prim plan tinerii inovatori și creatori. Cea de-a treia zi a summitului va oferi vizitatorilor experiențe interactive cu tehnologiile educaționale și proiecte inginerești de ultimă oră create de tineri. Evenimentul se va desfășura la Centrul de Excelență în IT Tekwill, str. Studenților 9/1.

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reunește principalii factori de decizie din sectorul public și privat, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a explora cele mai recente tendințe și bune practici în transformarea digitală. Summitul oferă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum să valorificăm puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC)Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP)Agenția de Investiții a MoldoveiTechnovatorStartup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie,

a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția (sau Guvernul Elveției) și implementat de Helvetas, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană, și EU Partnership Mission în Republica Moldova, dar și e-Governance Academy Estonia.

Parteneri ai evenimentului:

Cu susținerea: Vinăria din Vale, Apa Nordica

Parteneri comunitari: AmCham Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Hotel Richmond

Parteneri media: simpals, agora.md, newsmaker.md, locals.md, realitatea.md, bani.md.

Подписывайся