14 декабря 2023

Sorin Maslo, director general al Combinatului „Cricova”: 2023 ne-a adus rezultate frumoase și proiecte sustenabile. În 2024 vom surprinde consumatorii noștri cu adevărate bijuterii vinicole!

Sorin Maslo, director general al Combinatului „Cricova”: 2023 ne-a adus rezultate frumoase și proiecte sustenabile. În 2024 vom surprinde consumatorii noștri cu adevărate bijuterii vinicole!

Anul 2023, care e pe sfârșite, a fost unul extrem de productiv pentru Combinatul de Vinuri „Cricova” SA. Un volum mare de producere, struguri de calitate înaltă, noi plantații de viță de vie, vinuri ECO, parc fotovoltaic, exporturi extinse, angajați instruiți – acestea sunt doar câteva dintre reușitele administrației acestei companii de stat. Despre succes, dar și provocări, portalul www.locals.md a discutat cu directorul Combinatului, Sorin Maslo.

Domnule Maslo, conduceți Combinatul în funcție deplină de mai bine de 1 an, dar activați la întreprindere de peste 20 de ani. Cum a fost evoluția Combinatului în acești ani și, nemijlocit, în ultimul an?

S.M.: Da, activez de peste 20 de ani la întreprindere. Am început de la Marketing Manager și am crescut în acești ani alături de companie. Sigur au fost ani diferiți, care nu au depins de angajați, de aceea aș vrea să mă refer la perioada de când eu sunt cel care administrează procesele aici. Ultimii 2 ani, pot afirma cu certitudine că, au fost ani de cotitură pentru Combinatul Cricova. Anume în această perioadă am pornit mai multe procese, proiecte inovative, care deja și-au demonstrat eficiența, iar pe termen mediu impactul se va resimți și mai mult. Sunt mândru de cifra de afaceri a Combinatului, dar și de profit, care doi ani la rând, adică și în 2022, dar și în 2023, a crescut cu peste 25%. Este un indicator bun, care ne motivează să continuăm în același ritm.

 

Ați făcut referire la proiecte inovative. Despre ce anume este vorba? 

S.M.: Cred că cunoașteți că am obținut certificatul european CERES, care înseamnă îmbuteliere și certificare pe piața europeană a produselor ecologice. Altfel spus, vinurile ecologice marca Cricova, seria WILD, pot fi exportate în UE. De altfel, deja am exportat astfel de vinuri și pot să vă spun că se bucură de succes nu doar peste hotare, dar și în interiorul țării. Totodată, implementăm Sistemul de sustenabilitate Fair and Green, destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan european și care indică că vinurile noastre din categoria ECO sunt „sustenabile”, iar plantațiile de viță de vie ecologică extindem de la 22 ha la 50 ha. Tot în cadrul aceluiași Sistem, în 2022 a fost creat primul parc fotovoltaic, o premieră aici la întreprindere, iar în 2023 cel de-al doilea parc pe baterii fotovoltaice cu o capacitate de 200 kw. Fiți de acord, nu multe companii se pot mândri cu asemenea rezultat.

 

În septembrie, Agenția Proprietăți Publice (APP) a transmis, în comodat, Combinatului de Vinuri Cricova S.A. terenuri agricole cu o suprafață totală de 672 hectare – din administrarea instituției. Ce înseamnă acest lucru?

S.M.: Conform situaţiei din octombrie, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. deţinea în proprietate şifolosinţă plantaţii de viţă de vie cu o suprafaţă totală de circa 630 ha din necesarul de 1000 ha. Iar aceste terenuri, care de altfel un erau utilizate, prelucrate, înseamnă un viitor prosper al întreprinderii cu capital de stat – S.A. Combinatul de Vinuri Cricova.

Pe parcursul ultimilor ani se atestă o creștere a consumului și o cerere sporită din partea consumatorilor atât pe piața internă, dar cu predilecție – pe cea externă, faţă de produsele vinicole din soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Viorica, Rară Neagră), iar suprafețele de teren ocupate cu astfel de struguri sunt relativ mici în Republica Moldova, inclusiv și la Combinatul de Vinuri „Cricova”, și ca rezultat cantitatea de materie primă necesară este insuficientă. Combinatul nu dispune de mijloace financiare pe care ar putea să le direcționeze în vederea cumpărării unor noi terenuri, iar achiziționarea de struguri de la alți producători generează cheltuieli importante care afectează direct prețurile și profitabilitatea întreprinderii.

Dispunem de suficient potenţial necesar de a le reabilita, exploata la nivel corespunzător şi de a genera plusvaloare. În plus, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosinţă Combinatului sunt amplasate în apropiere de combinat, astfel că utilizarea lor este eficientă şi raţională din punct de vedere economic şilogistic. Obținerea gestiunii acestor terenuri reprezintă un pas important în dezvoltarea companiei.

Se va soluționa parțial problema achiziționării cu materie primă, fapt ce va duce direct la creșterea volumului de producere, a volumelor de vânzări și respectiv exporturi, piețe noi de desfacere și noi contracte de colaborare. Pe aceste arii vor fi implementate, odată cu reabilitarea lor, principii sustenabile de prelucrare a viței de vie. Pe aceste arii ne propunem să fie plantate şi soiurile autohtone care sunt tot mai solicitate și se cer a fi scoase în evidență în special pe piețele externe. Mai mult, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosinţă, fiind amplasate în apropiere de Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., după plantarea lor cu viţă de vie, vor crea un ansamblu peisagistic unic şi irepetabil, dacă vreți „Toscana de Moldova”, care ar aduce plus valoare prin formarea şi dezvoltarea unui punct inedit şi de mare atracţie turistică.

 

Apropo, câți struguri a prelucrat „Cricova” în acest an? Unde se exportă cel mai mult vinul de aici?

S.M.: Nu a fost un an ușor, dar am reușit și în acest an să menținem cantitățile înregistrate în 2022. Am prelucrat circa 10 000 tone de struguri. Exporturile produselor au crescut în țările europene si SUA. Mai mult, pot să vă spun că vinurile  spumante „Cricova”, pentru prima dată, sunt numărul I la capitolul vinuri spumante din R. Moldova livrate peste hotare! Vinurile noastre îmbuteliate sunt pe locul III după volumul exportat. Pot să vă mai spun că, produsele noastre vinicole sunt solicitate și apreciate în așa state ca România, SUA, Germania, Marea Britanie, Canada, China Țările Scandinave, Cipru.

„Vernisajul Vinului” este deja în această săptămână. Cu ce va surprinde „Cricova” vizitatorii?

S.M.: „Vernisajul Vinului” e o tradiție frumoasă, care aduce la un loc oameni ce cunosc arta băuturilor vinicole. E ocazie perfectă, în primul rând, de a socializa și de a bucura papilele gustative cu vinuri total deosebite, inedite, de calitate înaltă. Echipa „Cricova”, ca de fiecare dată, va avea grijă să ofere oaspeților vinurile care cuceresc lumea întreaga, în special Spumantul „Elogiu”. Va fi prezentat si vinul exclusiv „Amplius”, produs din struguri stafidiți. Noi surprindem publicul cu adevărate bijuterii vinicole!

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar spumantul este elementul principal al mesei de Crăciun, Revelion… Ce oferte are Combinatul pentru consumatorii săi fideli?

S.M.: Cu siguranță, spumantele noastre nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare. Avem mai multe tipuri de spumante, pe toate gusturile și, de ce nu, pentru toate buzunarele. Nemijlocit, aceste 4 vinuri spumante savuros vor aduce stilul lor perlat atmosferei de sărbătoare: „Elogiu” are personalitate, cochetează cu eleganță în acest quatro distinct, „Lacrima Dulce” face combinația cu care nu dai greș, căci îmbină notele de ananas și miere, „Cuvee Prestige” se ține pe poziție cu gustul clasic al vinurilor de calitate și cu un rafinament echilibrat, iar „Pinot Meunier” e un spumant produs conform metodei tradiţionalefranceze, cu un gust captivant și note de fructe zemoase. Pot să vă garantez că nu veți da greș nici cu un produs de la „Cricova”. Muncim zi de zi pentru ca să oferim cele mai bune produse, iar rezultatele confirmă aceste lucru!

Подписывайся