22 июня 2023

La Chișinău a pornit cel mai mare eveniment al comunității de mediu, Festivalul Ziua Mediului

La Chișinău, a pornit cel mai mare eveniment al comunității de mediu, Festivalul Ziua Mediului. Acțiunea a ajuns la a VIII-a ediție și va dura până în luna iulie.

Sâmbătă seara, pe 10 iunie, mii de oameni au venit la evenimentul de deschidere în Parcul Valea Morilor. Pentru public, au fost pregătite sute de exponate, spații de joacă pentru copii, locuri pentru relaxare, produse eco pentru iarmaroc, alte activități și discuții. Ziua s-a încheiat cu un concert live, susținut de Valeria Stoica, vizitatorii având posibilitatea să vizioneze și faimosul film Home.

Între opiniile mai multor vizitatori, se remarcă cea a lui Vladislav Sanduleac: „Am fost foarte impresionat de faptul că atât de mulți oameni în statul nostru sunt pasionați de mediu și se implică în activități ecologice. M-a uimit o profesoară dintr-un sat din Călărași, care a venit cu elevii săi. Ei culeg plante medicinale, le vând, iar banii obținuți sunt donați pentru nevoile școlii […]. Am văzut chiar și un bobinaj Tesla care transmite electricitate prin aer. Am aflat mai multe informații despre radiații și despre focoasele cu uraniu îmbogățit. Acum voi dormi mai liniștit (n.r.: râde).

Pentru scurt timp, am fost pompier. Voluntarii pompieri din Sireți m-au lăsat să pulverizez apă din furtun. Și pentru prima oară în viață am ținut în mână o bucată de asfalt din plastic.”

Cătălina Molodoi, manageră a evenimentului: „Aici, ca și în marile galerii ale lumii, nu ajunge o zi să le vezi și să le auzi pe toate – beton de cânepă industrială, asfalt din plastic, flori, pisoi micuți, echipamente meteorologice, hidrologice, lăzi de compostare, tehnică pentru grădinărit de ultimă generație, echipament de verificare a calității apei, aerului, radiației, pești în acvariu, instrumente muzicale, colectoare solare, discuții, distracție, relaxare etc., etc., etc.

Noi organizăm acest festival ca să arătăm cât de divers este acest domeniu și cine sunt oamenii care mișcă din loc lucrurile. Astăzi sunt mândră că Republica Moldova are ce povesti. Și suntem mulți! Am fost cel puțin 40 organizații, instituții etc.”

Dronă avion, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice
Foto: Cătălina Molodoi
Drum din plastic, Dorsa Grup
Foto: Cătălina Molodoi
Beton din cânepă industrială, prezentat de AO Renașterea Rurală
Foto: Lilia Curchi
Standuri demonstrative ale UTM privind eficientizarea consumului de energie electrică
Foto: Cătălina Molodoi
Perete de alpinism al Clubului Montan
Foto: Ziua Mediului
Discuție pe subiectul surselor de energie regenerabilă, PNUD Moldova
Foto: Ziua Mediului
Foto: Ziua Mediului
Mici reparații de biciclete, Alianța pentru Biciclete, Moldova
Foto: Cătălina Molodoi
Concert Live cu Valeria Stoica

Festivalul Ziua Mediului este organizat în contextul Zilei Mondiale a Mediului, marcată anual pe data de 5 iunie. Motto-ul Zilei Mondiale a Mediului din acest an a fost „Soluții pentru poluarea cu plastic”.

Colector de plastic
Foto: Cătălina Molodoi

În cuvântul său de salut adresat publicului, Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului, a accentuat: „Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru a reduce utilizarea plasticului. „Chiar aici, în acest parc, avem reprezentanți ai mai multor companii din țară care se ocupă cu reciclarea plasticului, colectarea selectivă a plasticului. Ei sunt gata să investească, iar produsele create din plasticul reciclat să fie folosite în activitățile economice”.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, de asemenea a precizat: „În fiecare an, pe glob se produc peste 400 de milioane de tone de plastic și doar mai puțin de 10% din acesta este reciclat. Astfel, există riscul ca plasticul să ajungă și să dăuneze naturii noastre, faunei și, în final, nouă înșine. În Republica Moldova, Suedia sprijină inițiativele care și-au propus să îmbunătățească procesul de gestionare a deșeurilor, alături de partenerii noștri PNUD, BERD și EcoContact. În prezent, schimbările climatice și protejarea biodiversității noastre sunt, poate, cele mai urgente provocări de pe glob. Ele sunt complexe și afectează toate sectoarele societății. Nu pot fi rezolvate doar de un singur stat sau doar de o singură organizație. Nu au granițe și afectează toate statele și întreg ecosistemul la nivel global. Prin urmare, trebuie să acționăm împreună – inclusiv la nivel local”.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova: „Moldova, ca multe alte țări, nu este imună la provocările generate de poluarea cu plastic. PNUD a susținut Republica Moldova în elaborarea primului studiu național privind deșeurile de plastic, care a arătat că cantitatea de plastic a crescut constant, cu aproximativ 4% pe an. Doar 3% din totalul deșeurilor de plastic sunt reciclate. Restul ajunge în pământ, apă și în ecosistemele noastre, poluând și conducând la probleme grave de sănătate.

PNUD Moldova își menține angajamentul de a sprijini țara în rezolvarea problemei poluării cu plastic. Vom continua să oferim asistență tehnică, să creștem gradul de conștientizare, să fortificăm capacitățile și să oferim oportunități de finanțare pentru a promova practici durabile și soluții inovatoare și vom lua măsuri pentru reducerea deșeurilor de plastic, promovarea reciclării și o mai bună gestionare a deșeurilor. Cu sprijinul partenerilor noștri, implementăm proiecte și programe privind gestionarea și reciclarea deșeurilor și reducerea utilizării plasticului”, a mai afirmat Andrea Cuzyova.

Alexandru Voloc, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova: „1/4 din toate decesele din lume ar putea fi prevenite, dacă nu ar fi factori de mediu, pe care putem să îi controlăm. Lucrând pentru protecția mediului, în scopul reducerii cantității de plastic, vom reduce și numărul deceselor și vom contribui la îmbunătățirea sănătății noastre”.

Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, a menționat în adresarea sa că fiecare persoană poate contribui la îmbunătățirea mediului. „De la reciclare la reducerea consumului de energie și apă, fiecare gest contează și contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare. Festivalul Ziua Mediului este locul pentru inspirație și învățare de la oamenii care sunt deja modele de implicare la nivel local”.

Gonzo, cu muzică pe viniluri

Evenimentele din cadrul festivalului durează până în iulie. Orice activitate care urmează să fie propusă de membrii comunității în cadrul festivalului va fi anunțată pe pagina evenimentului, pe Facebook, Ziua Mediului Moldova.

Festivalul Ziua Mediului Moldova este organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu, împreună cu comunitatea de mediu – AO Ecovisio, AO Reciclare, AEER, Ecolocal, Green City Lab, Grădina Moldovei, Greenpack etc., cu suportul Uniunii Europene, al Suediei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Organizației Mondială a Sănătății (OMS Moldova) și Ministerului Mediului.

Подписывайся