Ce știu refugiații despre drepturile lor în Moldova și ce atitudine au față de corupție
Telegram

Peste 100 de persoane refugiate din Ucraina în Republica Moldova au participat la un eveniment comunitar, unde au cunoscut mai multe informații despre drepturile pe care le au în țara noastră și care nu trebuie să fie compromise de corupție. Acțiunea face parte din campania „Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită”, implementată de GIZ Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu scopul de a contracara și preveni actele de corupție în Moldova. În cadrul întrunirii, participanții au avut posibilitatea să adrese întrebări, să participe la discuții și să cunoască instituțiile la care se pot adresa dacă se confruntă cu acte de corupție. Evenimentul a fost organizat împreună cu inițiativa „Moldova pentru Pace”.

Ivan Gonciar este un tânăr originar din Ucraina, care de mai bine de doi ani se află în Republica Moldova. În prezent, este voluntar la „Moldova Pentru Pace”, studiază limba română și continuă să se integreze în comunitatea din țara noastră. Este convins că informarea corectă, constantă și din surse sigure are efecte pozitive asupra refugiaților ucraineni care se află în Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește prevenirea actelor de corupție.

Ivan Gonciar, refugiat din Ucraina: „Aceste evenimente sunt foarte importante, deoarece astfel aflăm despre drepturile noastre, ce avem dreptul să facem, dar și ce ar trebui să evităm, ca să nu încălcăm legea. Este important să ne înțelegem drepturile, deoarece majoritatea nici acum nu cunosc toate informațiile noi sau le este frică să facă un anumit pas. De exemplu, se confruntă cu probleme în ce privește statutul de protecție temporară. Mulți cunosc despre această formă de protecție, dar nu se pot hotărî, deoarece se tem să încalce legea și să se afle aici ilegal, mai mult de trei luni. Asemenea evenimente sunt foarte utile pentru ei. A trecut deja mult timp și, chiar dacă nu toți sunt aici de la bun început, cred că pas cu pas trebuie să ne integrăm la școală, la muncă.”

Iar Marina Cernețkaia a venit în țara noastră împreună cu cei doi copii ai săi. În prezent, participă la toate evenimentele de informare dedicate refugiaților din Ucraina, acumulează informații noi și le transmite conaționalilor, astfel încât să fie la curent cu toate noutățile relevante și să nu să se confrunte cu acte de corupție.

Marina Cernețkaia, refugiată din Ucraina: „Nu trebuie să ne temem de nimic. Trebuie să mergem mai departe. Trebuie să studiem piața și situația. Noi aici nu suntem străini. Da, nu avem anumite drepturi, însă, într-adevăr, drepturile depind de noi. Noi trebuie să înțelegem ce e corect pentru noi și ce – nu. Nu trebuie să ne lăsăm influențați de cineva. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă clar care este scopul său, încotro se îndreaptă și ce își dorește.”

Urmărește materialul video și află mai multe despre evenimentul comunitar „Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!”

Despre campanie

„Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!” este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Campania se desfășoară în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, fiind finanțată de către Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova.

без взятки

Telegram