QUEERDOS ACTing UP pentru vizibilitatea comunității LGBTQIA+ la a doua ediție
Начало: 05/08/2022 - 14:00
Место: satul Lalova
Цена: -

Colectivul performativ transdisciplinar Queerdos Berlin în colaborare cu echipa MOLDOX și Festivalul Queer Voices organizează cea de-a doua ediție a Queerdos ACTing UP pentru comunitatea LGBTQIA+ din Republica Moldova.

Queerdos ACTing Up este o școală de vară artistică imersivă de șapte zile în care persoanele cu identitate queer-, inter-/trans- și gen non-conform sunt ghidate și încurajate să-și spună poveștile lor de viață și să transforme aceste povești într-un performance unic.

Ediția din acest an se bazează pe ideea de acțiune colectivă. Participantele și participanții acestei ediție vor încearcă să găsească răspuns la întrebarea cum vocea unită a unei comunității poate să producă schimbarea în viața membrilor săi.

„Ce înseamnă să creezi un cor queer în aceste timpuri dificile? În cazul nostru corul queer este un instrument socio-politic care ar putea să producă schimbarea în viața LGBTQIA+. Înainte de a trece la acțiune, este important să fortificam nucleul comunității.”, Jenny Browne – perfomeriță și facilitatoare.

Proiectul este o acțiune socio-culturală care urmărește responsabilizarea persoanelor LGBTQIA+ în Republica Moldova ca părți active în procesul de vindecare și solidarizare intercomunitară.

Tabăra de vară este coordonată de Queerdos Kollektiv Berlin și constă dintr-un mix de discuții despre corpul queer în arta performativă și elemente practice de realizare a acesteia. Workshopurile permit participantelor și participanților să exploreze și să experimenteze prin exerciții de voce, scriere și tehnici de performance poveștile lor și să le transforme până la finalul programului într-un performance colectiv.

„Atelierul de șapte zile din acest an se va încheia cu o cină performativă și o discuție publică. Explorăm ideea de diviziune din societatea moldovenească și cum acest fenomen acționează asupra corpului și identității queer. Folosim tehnici de cor vorbit pentru a sublinia importanța forței comunitare. Sperăm să oferim participantelor și participanților câteva instrumente practice și accesibile despre cum să își folosească istoriile personale într-un cadru performativ.” declară Cat Jugravu – fondator/ea Queerdos și facilitator/ea.

În ediția din acest an s-a introdus și workshopul pentru producător cultural unde au aplicat persoanele din comunitatea queer din Moldova interesate de aspectele de logistică și organizare cu intenția de a dezvolta un colectiv moldovenesc de performeri.

„Vrem să încurajăm mai multe inițiative queer din Europa de Est și să dezvoltăm un fel de  platforme surori ale Queerdos Kollektiv Berlin, prin care putem sprijini și inspira în mod continuu membrii comunității mai ales în regiuni în care drepturile persoanelor LGBTQIA+ sunt limitate” spune Simona Klaniute, producătoarea Queerdos Kollektiv Berlin

Echipa școlii de vară Queerdos din acest an este compusă din: Cat Jugravu – fondator/ea Queerdos, Jenny Browne – perfomeriță, poetă, Andrei Raicu – sound designer,  Raj Alexandru Udrea – colaboratoare Queerdos, performerx și Simona Klaniute – producătoare.

Queerdos Kollektiv este un colectiv transdisciplinar de artiști cu sediul în Berlin, Germania, care se concentrează pe inițierea de discursuri și dialoguri în cadrul drepturilor omului și artivismului (activism prin artă) LGBTQIA+. Scopul companiei este de a împuternici și susține vocile subreprezentate în comunitățile queer, în special, dar nu numai, persoanele cu experiență trans și de gen nonconform. Colectivul inaugurează o nouă eră prin îmbrățișarea a ceea ce este perceput ca fiind nenatural în contexte instituționale și socio-culturale.

Telegram