FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM QUEER VOICES, EDIȚIA 5
Начало: 01/12/2022 - 18:00
Место: Muzeul zemstvei
Цена: -
FACEBOOK

În perioada 1-4 decembrie va avea loc a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices. Anul acesta ne așteaptă 19 proiecții, dintre care trei sunt speciale, primul Drag Show din Moldova, Ballroom Try Out Session 2.0, Spectacolul Queerdos Rage: Tu mă auzi?, Atelier de Filmmaking, petreceri și multe alte surprize.

Proiecțiile le vom putea vedea la ZPAȚIU, Ballroom-ul în Sala Mare, Spectacolul Queerdos la Mediacor, iar la Queer Cafe vor avea loc petrecerile și Drag Show-ul.

Programul detaliat este deja publicat și poate fi văzut aici: https://queervoices.md/festival/

Happyland, Queerky Town și Between Two Worlds sunt trei filme queer moldovenești, dezvoltate în cadrul Atelierului de Filmmaking al ediției de anul trecut Queer Voices.

Ce este fericirea? Este ea oare pentru toţi? Chiar crezi asta? La aceste întrebări vor încerca să răspundă cele trei regizoare ale documentarului “Happyland”. Pe parcursul a doi ani ele au interacționat cu locuitorii și oaspeții Republicii Moldova, oameni de diferite sexe și
sexualităţi, identităţi de gen și vârste, etnii și convingeri politice sau religioase. În „Happyland” veți vedea un contrast uriaș între vorbe şi fapte, între aspirații și realitate.
Filmul Queerky Town este o încercare de a găsi pattern-uri în viața de zi cu zi a Chișinăului. Împotriva percepției comune, Moldova, o țară din estul Europei, este mai mult decât curvie, promiscuitate, alcoolism și fanfare în fiecare zi. Revolta împotriva percepțiilor Occidentale și heteronormative este o necesitate, iar acest film este un manifest împotriva lor. Este distractiv, progresiv și ciudat.
În pofida lipsei de expertiză atât a naratorului, cât și a publicului, vom reuși (sau măcar să ne prefacem) să înțelegem că umorul nu este doar o chestiune de a fi amuzant. Adevărata funcție este de a crea noi legături sociale, de a schimba și de a reda noi semnificații. Vom
înțelege cum putem obține hegemonia culturală prin intermediul comediei. Și, în sfârșit, cum putem deveni mai umani.
În a patra zi a festivalului ne vom afla “între două luni”. Timp de 30 de ani Doy încerca să ascundă de sine cine este cu adevărat. În timpul pandemiei, stând în solitudinea din casă, își lasă corpul să se distingă, astfel privindu-se în oglindă începe să se accepte. Masca chirurgicală devine un mod prin care renunță la masca socială, însă după relaxarea restricțiilor COVID-19, Doy simte o altă provocare.
Organizatorii festivalului au avut grijă și de capitolul distracție. În prima seară, pe 1 decembrie, va avea loc în premieră pentru comunitatea locală, primul Drag Show din Moldova. Transformare, emoții, muzică și exprimarea individualității – iată ce ne așteaptă în
prima zi a festivalului, la Drag Show.
În a doua zi, ne deplasăm la Mediacor, unde va avea loc spectacolul Queerdos Rage: Tu mă auzi? Acesta explorează potențialul queer în orașul de astăzi – în spații publice, dar și în spații ascunse. În această lume heterosexuală, în acest timp heterosexual, în calitate de corpuri queer, ne poticnim în interiorul prezentărilor queer precare și în curs de dispariție pe care ni le facem, în timp ce ni se refuză un trecut sau o istorie queer. Amintirile, dragostea, intimitatea pe care le împărtășim sunt tot ceea ce avem, tot ceea ce ne-a rămas. Le transformăm în foc – un foc queer. Această furie este simplă și răvășitoare – alcătuită din momente și gesturi tandre, moi, radicale, pe care le înscriem în memoria urbană și de arhivă a Chișinăului.
În a treia zi, Queer Voices organizează pentru comunitatea locală, artiști și entuziaști – Ballroom 2.0. Atelierul de Ballroom este o premieră pentru Moldova. Aici atât participanții queer, cât și non-queer, au șansa să învețe despre cultura Ballroom și cum să danseze vogue (yaaaasss, queen!) Atelierul desfășurat timp de patru zile, (30 noiembrie – 3 decembrie) este ghidat de tutori experimentați de la Kiki House of Marciano, Kiki House of Solar și Kiki House of Angels.

Și ultimul moment, dar nu și cel din urmă – petrecerile. Queer Cafe este locul unde ne distrăm la maxim. Mereu. Perioada Queer Voices nu este o excepție. În fiecare seară, de la 22:30, toate drumurile vor duce la Queer Cafe.
În perioada 1-4 decembrie, spațiul va fi gazda petrecerilor, unde ne vom bucura de muzica Dj-ilor preferați și de barul… care mereu va fi la dispoziția noastră:).

Fii mereu la curent despre evenimentele care ne așteaptă, urmărind pagina de Facebook și Instagram Queer Voices și Queer Cafe.

Ne vedem la festival!

Telegram