Eugen Gîrlea, director adjunct al AEE:  „Ne dorim ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să cunoască ce este eficiența energetică și să aplice acest concept în  viața de zi cu zi”
Telegram

Consumul rațional de energie  este o inițiativă promovată tot mai intens  pe plan internațional, dar și la nivel local. Republica Moldova este la început de cale în acest sens, cetățenii încă neavând suficiente informații despre eficiența energetică. Totuși, în ultima perioadă, Agenția pentru Eficiență Energetică a desfășurat mai multe acțiuni de informare, care au avut scopul de a informa populația cum pot să reducă consumul de energie în viața cotidiană și să economisească bani. Despre aceasta, dar și nemijlocit despre campania de informare ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente  –  prioritate a autorităților publice locale”, Locals.md a discutat  cu Eugen Gîrlea, vicedirector al AEE.

 

 1. Gîrlea, cât de bine cunosc cetățenii R. Moldova ce este eficiența energetică?

R.:  Să începem de la faptul că, deși termenul de eficiență energetică nu este unul nou, în Moldova a început să fie promovat mai intens, relativ recent. AEE depune mult efort în ultima perioadă pentru a ajunge la cât mai multă lume, atât la persoane fizice, cât și juridice. Nu este simplu, dar vedem progrese și asta ne motivează și pe noi, ca instituție.

2. În cadrul campaniei de informare ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente  –  prioritate a autorităților publice locale”  ați fost practic în toate centrele raionale.  Ce impresii aveți?

R.:  Da, în cadrul acestei campanii am mers în toate centrele raionale și ne-am întâlnit cu diferiți factori de decizie din cadrul consiliilor raionale. Pot spune că interesul față de campania noastră diferă de la raion la raion. Asta de fapt ne face să conștientizăm   necesitatea intensificării unui dialog și o informare mult mai masivă din partea noastră, dar și a organelor centrale a statului în promovarea politicilor de eficiență energetică.

3. Există la nivel local specialiști în domeniul eficienței energetice?

R.: Ne dorim să existe în fiecare consiliu raional sau primărie cel puțin câte un manager energetic și ne-am propus acest scop. Din păcate, constatăm la moment, că nu în fiecare unitate avem un astfel de angajat. În raioanele unde există acești specialiști,AEE  e în contact permanent cu aceștia, oferindu-le informații actualizate, coordonăm activitățile și venim în întâmpinare cu suport pe diferite dimensiuni. Apreciem mult administrațiile raioanelor care țin cont de opinia acestora, atunci când aplică la diferite proiecte sau fac achiziții publice.

4. De ce este important ca cetățenii să cunoască ce este eficiența energetică? 

R.: Sunt trei aspecte importante de ce ar trebui să o facă.  În primul rând, dacă pornim de la fiecare persoană sau familie în parte, atunci înțelegem că putem face economii la achitarea facturilor.  Dacă să aplicăm ideea la nivel de stat, atunci putem reduce dependența noastră de resursele energetice pe care le procurăm dinafară, cum ar fi gaz sau energie electrică. Respectiv,am putea fi mai flexibili și hotărâți în diferite activități pe care ne propunem ca stat să le realizăm, fără a depinde de factori din exterior. Al treilea aspect, este despre impactul populației asupra schimbărilor climatice. Implementarea politicilor de eficiență energetică la nivel național și internațional au efect direct la tot ce numim noi ,,efectul și emisiile de CO2” și diminuarea acestuia. Rezumând aceste trei aspecte, pot spune ferm, gândim global – acționăm local.

5. Ce informații conțin standurile instalate în centrele raioanele?

R.: Toate panourile conțin informații precum: sfaturi la domiciliu sau la birou, măsuri de eficientizare a energiei, iar pentru specialiștii în domeniu sunt disponibile informații despre cerințele minime de elaborare a unui audit energetic, scopul și importanța acestuia. Totodată, venim cu o gamă largă de sfaturi despre termoizolare, panouri fotovoltaice și cum poți deveni producător de energie. AEE a elaborat și un ,,Ghid al cumpărătorului inteligent”, unde le comunicăm cetățenilor despre eticheta energetică, ce presupune ea și de ce trebuie să atragem atenție la ea, atunci când dorim să procurăm un produs. Ne-am propus să oferim informații cât mai utile și sperăm să ajungem cu ele la cât mai multă lume. Vom încerca periodic să revenim și să suplinim panourile cu informații și sfaturi noi, astfel comunicarea noastră să fie una cât mai interactivă și de durată.

6. Cum veți conlucra cu APL în continuare? Ce planuri aveți?

R.: În cadrul discuțiilor purtate am identificat mai multe subiecte de interes comun. Astfel, în timpul cât mai apropiat, planificăm să organizăm  mai multe mese rotunde sau platforme de comunicare la nivel local sau național, unde să răspundem la întrebările parvenite, să venim cu expertiză, consultanță pe marginea proiectelor  aflate în proces de implementare sau elaborare. De exemplu, ne propunem să finalizăm procesul de instituționalizare la nivel de consilii a managerilor energetici. Vrem prin intermediul lor să creăm o punte de legătură, ce ne-ar permite mult mai eficient să comunicăm și să punem în aplicare implementarea proiectelor și politicilor de eficiență energetică la nivel de localități.

Suntem deschiși și înțelegem foarte bine că fără o comunicare bună, nu vom reuși multe.

7. Când Republica Moldova va fi independentă energetic?

R.: Este prematur să ne expunem la acest subiect. Sunt însă, ferm convins, că  noi toți putem contribui și apropia acest moment.  La această etapă ne dorim ca fiecare cetățean al țării noastre să cunoască ce este eficiența energetică, să conștientizeze importanța ei și să aplice acest concept în  viața de zi cu zi. Muncim în acest sens și suntem mândri că interesul față de politicile de eficiență energetice este în crește.

 

 

Telegram