Cum alegi corect ochelarii de vedere – sfaturi utile
Telegram

Pentru mulți oameni ochelarii de vedere ajung să devină un accesoriu fără de care le este greu să ducă o viață normală. Deși există lentile de contact (și pot fi găsite ușor, mai ales în Chișinău), majoritatea preferă să aibă și o pereche de ochelari, ca alternativă. Totuși, o bună parte dintre oamenii cu probleme de vedere nu știu prea bine cum trebuie să aleagă corect perechea de ochelari, pentru a evita apariția unor probleme suplimentare cu sănătatea ochilor. Deci, la ce detalii trebuie să acorzi atenție?

Alege lentilele din sticlă pentru fiabilitate sau lentile din plastic pentru siguranță

Ochelarii de vedere sunt o ustensilă optică complexă, selectată individual pentru fiecare persoană. Cea mai importantă componentă a ochelarilor sunt lentilele, întrucât acestea asigură funcționalitatea. Materiale pentru confecționarea lentilelor sunt: sticla, policarbonatul și trivexul. Fiecare are specificul său și nici unul nu cauzează daune pentru sănătatea ochilor.

Lentilele din sticlă

Materialul clasic utilizat la fabricarea lentilelor este sticla. Producția acestora este mai ieftină, corespunzător și prețul e mai mic, spre deosebire de lentilele din plastic. Plus, indiferent de perioada utilizării, pe suprafața acestora nu apar zgârieturi, iar vizibilitatea și transparența rămâne la fel. Dar, există și un dezavantaj – astfel de lentile sunt mai fragile, au o greutate mai mare, iar în caz de lovitură, asigură o protecție redusă.

Lentilele din policarbonat

Acestea sunt ușoare, flexibile și au o rezistență sporită în cazul unui impact fizic. Așadar, sunt o bună alegere pentru ochelarii copiilor, ochelarii de protecție și ochelarii pentru sport. Printre aspectele negative se numără: se zgârie ușor, au o perioadă scurtă de exploatare, absorb umiditatea și calitățile optice sunt mai slabe decât în cazul sticlei.

Lentilele din trivex

Un alt material plastic, care nu cedează în fața policarbonatului la capitolul siguranță. Mai mult de atât, lentilele din trivex sunt mai ușoare, mai rezistente, au o vizibilitate mai bună și blochează 100% din razele UV ale soarelui. Un dezavantaj al acestora este prețul, care e mai mare decât în cazul celorlalte materiale.

Lentilele polarizate

Sunt alegerea potrivită pentru persoanele care petrec mult timp în aer liber. Acestea asigură o bună protecție de razele ultraviolete și vor reduce efectul de orbire al luminii. Ochelarii polarizați sunt o alegere potrivită pentru cei care lucrează în fața calculatorului. Specificul acestora este că orice tip de lentile pot fi polarizate, pentru o sumă suplimentară.

Carcasa e mai mult decât o alegere stilată

Importanța ramei ochelarilor de vedere constă în faptul că asigură o poziționare corectă a ochelarilor și stabilitate în mișcare. Pe lângă multitudinea de forme pe care le întâlnim pe piață, primul factor de selecție este materialul din care este confecționată rama.

Ramele din metal, titan sau aliaje

Sunt rezistente, ușoare și arată mult mai elegant. O astfel de carcasă se va evidenția mai puțin și va fi mai rezistentă. Titanul și oțelul inoxidabil fac parte din categoria materialelor hipoalergice.

Ramele din plastic

Plasticul este, la fel, un material rezistent, dar în egală măsură mai ușor și susține mai bine lentilele. Partea mai puțin bună e că are o rezistență mai mică la factorii fizici, iar din cauza expunerii la soare își pot pierde din culoare. În schimb, găsim astfel de rame pentru ochelari într-o gamă largă de prețuri, modele și nuanțe.

Acordă atenție coeficientului de pătrundere a luminii

Ochelarii fotocromatici sunt o noutate în magazinele de optică – lentilele lor își schimbă transparența sub influența razelor solare. Beneficiul unor astfel de ochelari este universalitatea lor. Aceștia îți vor permite să lucrezi în spațiu închis, deoarece vor deveni transparenți, iar atunci când ești supus razelor ultraviolete, vor proteja ochii.

Șoferilor, sportivilor, pescarilor și altor persoane, care mereu lucrează sub influența luminii puternice, le este recomandat să poarte lentile polarizate. Acestea vor micșora efectul de orbire, dar astfel de ochelari nu sunt predestinați pentru utilizare permanentă, deoarece pot suprasolicita ochii.

Alege lentile cu un design progresiv

Lentilele monofocale sunt alegerea bună pentru persoanele cu miopie și hipermetropie. Acestea au aceeași dioptrie pe toată suprafața. Lentilele bifocale, mai des folosite în astigmatism, sunt împărțite în două părți, cea de sus asigură corecția vederii la distanță, iar cea de jos face imaginea mai clară. Lentilele cu trei puncte focale sunt construite din trei compartimente, pentru diferite distanțe: îndepărtată, medie și apropiată.

Persoanelor ce lucrează cu diferite distanțe de vizualizare a obiectelor pe parcursul zilei, le este recomandat să opteze pentru ochelari progresivi. Aceștia nu au o linie de trecere dintre punctele de focalizare, ceea ce asigură o vedere apropiată celei naturale –  ochiul se va focusa ușor de la un obiect aflat în depărtare către unul apropiat.

Mai scump nu înseamnă mai calitativ

Sănătatea este primordială. Chiar dacă e tentant să cumperi o pereche de ochelari de firmă, inițial asigură-te că lentilele corespund prețului. Optează pentru cele care ți se potrivesc, ele te vor ajuta să te simți confortabil în diferite situații.

Telegram