01 октября 2020

Veaceslav Ioniță: Accizele sunt un instrument de modelare a comportamentului oamenilor, nu doar de suplinire a bugetului

Solicitat de agenția InfoMarket pentru a comenta intenția autorităților de a majora accizele pentru anul viitor, fostul președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, a declarat că aceste majorări au un caracter de indexare. În același timp, majoritatea țărilor aplică accize diferențiat pentru a atinge prioritățile în diferite domenii. În Moldova, la fel, există un mecanism de impozitare diferențiată. De exemplu, la calcularea accizei pentru automobilele importate, cele cu motor hibrid și electric beneficiază de reduceri. Și băuturile alcoolice – berea, vinul și băuturile tari – sunt accizate diferit, în funcție de efectele acestora asupra organismului uman dar și de prioritățile statului.

Pe de altă parte, în Moldova, accizele pentru produsele de tutun nu sunt diferențiate în funcție de nocivitatea lor. La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat cel de-al treilea Summit științific dedicat Reducerii riscurilor fumatului. În cadrul evenimentului, au fost evaluate acțiunile întreprinse de diferite state în implementarea politicilor ce au avut drept scop încurajarea fumătorilor să treacă la produse alternative mai puțin nocive, care au la bază studii științifice.

În special, Grecia a anunțat noul plan privind controlul tutunului, care are patru direcții: prevenirea fumatului, protejarea populației de efectele fumatului pasiv, susținerea în procesul de renunțare la fumat, evaluarea produselor noi.

În cadrul Summitului s-a menționat că în lume sunt peste 1 miliard de fumători, iar potrivit datelor OMS, cifra nu se va schimba esențial în următorii ani. Motiv pentru care fumătorilor trebuie să li se ofere informații privind produsele inovative, mai puțin dăunătoare, dar și susținere în eforturile de a renunța definitiv la consumul de tutun.

Potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, peste 70% dintre fumători știu despre daunele fumatului și recunosc că trebuie să renunțe la acest viciu. 40% spun că au încercat să renunțe și doar 3-5% au reușit să o facă.

În cadrul evenimentului s-a menționat și despre faptul că Japonia a reușit să scadă consumul de țigări de 5 ori în ultimii ani, după introducerea pe piață a dispozitivelor inovative, dar și datorită reglamentărilor diferențiate. Iar Marea Britanie, care a adoptat la nivel de stat o strategie de reducere a riscurilor asociate fumatului și aplică accize diferite în funcție de nocivitatea produselor, a reușit, din 2009 până în 2017, să reducă numărul de fumători cu 15%.

Comentând rezultatele summitului, Veaceslav Ioniță a atras atenția asupra țării, care acum 40 de ani, anunțat lupta împotriva fumatului. Este vorba despre SUA, care poate fi un bun exemplu al felului în care statul, inclusiv prin politicile fiscale, motivează oamenii să treacă de la un rău mai mare la unul mai mic și ulterior să renunțe treptat la consumul de tutun. Anul acesta în SUA a fost permisă vânzarea sistemului de încălzire a tutunului în calitate de produs de tutun cu risc redus, iar un an mai devreme și snus-ul suedez a obținut din partea FDA statutul de produs cu risc modificat.

În Moldova, anul trecut, autoritățile au majorat de 11 ori accizele pentru dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS, punându-l în același rând cu țigările obișnuite.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anii 2021-2023 prevede majorarea accizelor la benzină cu 9-10%, la produsele de tutun (inclusiv sistemul de încălzire a tutunului) cu 15%, iar la alcool cu 5%.

infomarket.md

Подписывайся