Știai că sportul influențează capacitatea de concentrare a copiilor? Iată ce spun medicii
Cu toții suntem conștienți despre beneficiile sportului pentru sănătatea organismului nostru. Totuși, modul de viață activ este și mai important în copilărie, întrucât ajută la întărirea corpului și imunității. Dar, efectele pozitive ale sportului pentru copii nu se termină aici – acesta contribuie la dezvoltarea mentală și crește capacitatea de concentrare. Iată cum are loc acest lucru.
Cum activitatea fizică influențează creierul copilului?
Organismul uman are o mare nevoie de activitate fizică. În ultimile decenii, viața noastră s-a schimbat radical, deoarece indiferent dacă suntem acasă sau la birou, o bună parte din timp o petrecem în fața dispozitivelor electronice. Lucrul dat are un impact major asupra dezvoltării copiilor, deoarece duce la consecințe precum sedentarism, izolare, suprastimulare a unor arii cerebrale și lipsa de motivație. Deci, pentru un echilibru sănătos, micuții trebuie să petreacă timp alergând, jucându-se sau practicând sport, fie acest tip de mișcare dans, gimnastică, înot pentru copii sau orice altă activitate de acest fel.
După cum am menționat, cu toții știm că efortul fizic, în cantități rezonabile, are rezultate pozitive. Însă, puțini cunosc despre impactul acestuia în procesul de dezvoltare a creierului uman. Oamenii de știință au descoperit că stilul de viață activ afectează creșterea celulelor nervoase responsabile de funcții intelectuale ca memoria și gândirea. Cercetările arată că sportul poate ajuta copiii să fie mai concentrați. A fost demonstrat că școlarii din clasele mici, care erau implicați în activități fizice pe parcursul zilei, în timpul orelor erau mai implicați și asimilau mai bine informațiile.
Sportul presupune implicarea întregului corp pentru realizarea unui anumit scop. Capacitatea de a coordona corect fiecare mișcare se învață în timp și este nevoie de multă concentrație în timpul antrenamentelor pentru a atinge rezultatul propus. Un exemplu este gimnastica pentru copii, unde pentru efectuarea exercițiilor sunt implicate o mare parte dintre grupele de mușchi, iar o mică distragere a atenției poate duce la eșec. Prin urmare, micuțul va înțelege că rezultatele se obțin prin perseverență și implicare maximă.
Cum să combini rațional activitatea fizică cu cea intelectuală?
În sport, ca și orice altă activitate, este importantă măsura. Antrenamentele nu ar trebui să stoarcă de forțe complet micuțul, după acestea ar trebui să simtă un pic de oboseală, dar nu și slăbiciuni. Totodată, copilul nu trebuie forțat să practice un sport care nu-i este interesant, întrucât antrenamentele trebuie să fie un timp petrecut util și plăcut. Pentru a ajuta micuțul să facă alegerea potrivită, puteți merge împreună la școala sportivă din Chișinău, Aquaterra Sport School. Aici veți găsi o mulțime de secțiuni sportive – de la dansuri, acrobatică și gimnastică sportivă, până la judo, taekwondo, kickbox și karate, în Chișinău, pe str. Ginta Latină 12/13. Astfel, odrasla va avea posibilitatea să facă cunoștință cu mai multe tipuri de sport și îl va alege pe cel care îi este drag.
De asemenea, nu ar trebui să uiți că secțiunea sportivă nu ar trebui să înlocuiască plimbările în aer liber. Când planifici programul zilnic pentru copil, acestea neapărat trebuie să facă parte din el. Aerul curat și lumina solară sunt componentele ce afectează direct starea de spirit umană.
Activitățile fizice și cele intelectuale trebuiesc combinate rațional și să existe o delimitare între acestea. Ai grijă ca copilul să aibă suficient timp pentru orele la școală, joacă, sport și, cu siguranță, odihnă. Excesul de diferite activități, fără timp liber, doar bulversează. Prin urmare, ai grijă să păstrezi echilibrul din viața copilului, pentru ca acesta să crească sănătos, inteligent și fericit.