Care este prețul de producție al unui spot grafic?
Telegram

“Constrângerile de buget e cea mai eficientă modalitate de a spori creativitatea…”

René Clair,

Regizor de film

Numele meu este Elena. Sunt producător executiv al casei de producție ⦾stoa din Chișinău. Cel mai frequently asked question în munca mea zi de zi este “Cât costă la voi un spot de 30 secunde, un minut, sau zece?”.

Bun. Am adunat toata echipa, am analizat lucrările proprii, dar și cele ale studiourilor mari, sau a brandurilor cu renume mondial și am găsit răspunsul. 

Ta-daaaam! Prețul de producție a unui spot grafic este oricare vă doriți Dvs. 🙂 Da, da.

 

± €1,500,000 ± €250

Cum așa și care e diferența între producții?

Așa este pentru că am definit un range extrem de larg de prețuri. Deci, există – chiar pe bune există – posibilitatea să produceți un video grafic cu orice buget îl aveți disponibil, sau oricare ar fi suma de bani confortabilă pentru această investiție (pentru că e vorba de o investiție, nu-i așa?), sau cu orice limita financiară pe care o credeți relevantă pentru campania de comunicare pe care o gestionați și știți să prognozați ROMI-ul.

Nu o să vă spunem care este diferența între procesul tehnologic de producție la un buget mai mare și la altul mai mic. Nu vrem să facem asta, pentru că ni se pare plicticos… 

± €250,000 ± €500

E cum ar fi să vii la un magazin de haine de dame și să întrebi de ce o rochie e mai scumpă decât alta, iar ție să-ți spună că știți… noi utilizăm nu știu ce materii prime, croitoresele noastre au diplome de la școală profesionistă numărul 19, mașinile noastre de cusut sunt produse în Germania și au obținut certificare ISO, modelele le-am procurat de la nu știu ce designer cu renume, acele le folosim din oțel medicinal care nu provoacă alergii, iar ațele sunt din nailon, produs prin reciclarea sticlelor de plastic.

Sună interesant, însă nu-ți spune nimic despre rochii de fapt. Pentru că una e de dus copilul la școală și alta e de mers pe covorul roșu la un festival de film. Iată și diferența! Ori, cum se face rochia în culise e curios, dar spune puțin despre valoarea ei cu adevărat.

La fel e și în cazul nostru. Vă putem povesti cu lux de amănunte operațiunile noastre interne de producție, dar suntem siguri că nu e atât de interesant cât ne pare nouă. Până la urmă ce vrea Clientul? Să se facă livrarea la timp și să-i fie satisfăcute așteptările de calitate. Așa e! Iar cum lucrează oamenii sau roboții ca să obțină un rezultat îl interesează mai puțin.

± €25,000 ± €750

Și, totuși, prin ce diferă producțiile?

Încercați să vedeți diferența de sine stătător. O să vă placă. Vă promit!

Magie. Acesta este cuvântul. Show, spectacol, efect, impresii, ochi mari, wow, “stai să-ți zic ce am văzut!”, magie – e șirul de sinonime care definesc emoțiile și bucuria pe care o ai când te uiți la ceva captivant. Raportul e simplu. Cu cât mai mult e spre conținut, cu atât prețul poate fi mai modest, cu cât e mai mult spre bucurie de la vizionare și revizionare a filmului – cu atât e și bugetul mai mare.

± €15,000 ± €1,250

Cine alege să fie mai spectaculos sau mai modest, însă scurt, clar și cuprinzător?

Voi! Marketerii, strategiștii, comunicatorii și creativii – toți cei care știu să construiască un parcurs de comunicare a unui brand, să asigure “implantarea” mesajelor în mințile audiențelor concrete și să prezinte rapoarte în care fiecare mia de euro investită în comunicare a generat cel puțin o mie și unu euro venit, sau un alt indicator de performanță important pentru businessul pentru care lucrați. Adică cei care știu să definească exact necesitățile de comunicare ale Brandului.

Asta și-i “șmecheria”, în cazul filmelor comerciale grafice. Decizia cât să investiți într-o producție – întotdeauna vă aparține. Decideți!

± €10,000 ± €1,250

Noi, însă, știm să realizăm proiecte de orice complexitate. Nu ne temem de provocări să producem proiecte complicate și grele, dar totodată nu dăm cu piciorul în necesitățile curente și poate modeste ale Clienților noștri.

Ce înseamnă estimările inverse?

Este o invenție și un tool care ne permite să fim flexibili la necesitățile exacte ale Clienților. 

Procedeul e simplu. Pornind de la anunțarea limitelor de buget, noi venim de fiecare dată cu cea mai bună și potrivită soluție de creație și producție. Asta ne permite tehnologia CGI (prescurtarea sună ca o denumire de servicii secrete americane, dar se descifrează Computer Generated Images).

Într-o producție filmată devizul de cheltuieli depinde strict de scenariu, pentru că sunt o groază de elemente fizice, concrete care influențează costurile de producție. În schimb noi știm să le neglijăm și să inventăm o soluție de creație în baza bugetului disponibil, oricare ar fi scenariu. Deci, în cazul filmelor comerciale grafice, același scenariu poate fi realizat în diferite, foarte diferite moduri, respectiv cu diferite bugete.

± €10,000 ± €2,000

Dacă în filmări ai de regizat o scenă cu 300 de oameni pe timp de ploaie și toți să aibă câte o umbrelă și o mizanscenă complicată – e simplu, trebuie să plătești 300 de oameni, îmbrăcați pe timp de ploaie, să ai disponibile 300 de umbrele și o armată de asistenți de regie care să dirijeze la filmări această figurație timp de N-sprezece duble. E un buget. Ah, da! Și vreo șase mașini de pompieri.

În cazul nostru avem nevoie doar de o armată de ilustratori și animatori care această gloată să o deseneze și să-i dea viață. Totodată avem mult mai multe posibilități tehnologice să reprezentăm această mulțime. De la o simplă schiță, prin stilizare și până la detalizare amănunțită – și absolut toate sunt fascinante și superbe! Logica e că o animație poate să coste tot atât cât și filmările, dar și mai scump, sau dimpotrivă mult mai puțin. Filmările costă atât cât costă.

± €10,000 ± €2,500

Cum să alegi?

Mai sus spuneam despre magie, rochii și alegere. În concluzie, atunci când te pornești la magazin după sifon e okay să te îmbraci cu niște blugi și o pereche de șlapi, ori când ai de dus la un cocktail party, atunci șlapii îi lași acasă, îți ei o rochie de seară de culoarea bordo ca să produci efect și… ar fi bine și sifonul să-l lași tot acasă, la locul lui. 

Și toate aceste sunt atât de evidente, încât mi-ar plăcea ca și în cazul producțiilor de comunicare de brand să știm “cu ce să ne îmbrăcăm”, sau cel puțin cu câți bani să o facem.

± €7,500 ± €2,500

Iar pe noi să alegi e și mai simplu, odată ce ai reușit să produci cu noi cel puțin o singură dată un film grafic, ai să te îndrăgostești de felul în care știm să gestionăm proiectele de creație și producție și cât de mult ținem la respectarea termenelor agreate. Important să știți ce vreți să obțineți, de restul ne ocupăm noi. 

Creativitate & No Deadline Fuck-Ups este principiul nostru de funcționare – ceea ce vă dorim și Dvs.!

± €7,500 ± €4,000

Disclaimer: Prețurile sunt aproximative și reprezintă politica proprie al casei de producție ⦾stoa, respectiv nu au fost calculate în baza unui studiu de piață, ci în baza experienței proprii de producție și pot să difere la concurență.

unsplash-logoKobu Agency

Telegram