Creațiile artiștilor MiHU, Nicoleta Vacaru și Vasile Botnaru la expoziția „Wine, Coffee, Time”
Telegram

Expoziția „Wine, Coffee, Time” ce cuprinde creațiile a trei artiști autohtoni – Nicoleta Vacaru, MiHU și Vasile Botnaru a fost vernisată la salonul molDeco joi, 12 mai.

Vernisajul a adunat un public numeros, îndrăgostiți de frumos și de arta celor trei – artiști, amici și jurnaliști, dornici de a simți aroma de cafea îmbibată în picturi.

28

 

„Wine, Coffee, Time” este o expoziție de pictură non-tradițională realizată în vin și cafea, ce prezintă lucrările a trei autori absolut diferiți, dar deja bine cunoscuți pentru admiratorii artei din țara noastră, fiecare în parte având un stil inconfundabil.

Oaspeții evenimentului au avut prilejul să admire circa 40 de lucrări și să achiziționeze tabloul preferat, expoziția fiind cu vânzare.

Nicoleta Vacaru a venit cu o serie de portrete în cafea, copleșite de pozitivism. MiHU, pictorul care s-a afirmat datorită seriei sale de Mândre pictate în ulei, a combinat de această dată în picturile sale vinul, cafeaua și tușul, iar jurnalistul, directorul Biroului din Chișinău al postului Radio Europa Libera, Vasile Botnaru, a fost prezent cu poeziile sale pictate în vin, portrete și peisaje de o sensibilitate artistică aparte.

5

 

Oaspeții au admirat picturile savurând un pahar de vin, o ceașcă de cafea și muzica live asigurată de trupa NICORASON`g.

mihu„Am lucrat asupra colecției în lunile martie și aprilie. Atelierul era tot plin de cafea, eu eram plin de cafea și de entuziasm și astfel am creat. Inițial credeam că vom vernisa toamna, dar domnul Botnaru a venit cu inițiativa de a expune primăvara aceasta, în așa fel ne-am mobilizat și am reușit. Am experimentat, combinând vin și cafea, tehnica petei de cafea fiind cunoscută pentru mine și prezentă în câteva lucrări din anii precedenți, expuse astăzi. Am redat emoții și sentimente trăite atunci când beam cafea, spre exemplu o pictură prezintă o pereche de ochi, a unei prietene alături de care am băut cafea în București. Pentru mine o cană de cafea înseamnă relaxare, un moment de intimitate cu sine însuți. Este util să avem o jumătate de oră dimineața pentru noi, ca să înțelegem că viața e frumoasă. Dacă ar fi comparăm colecția aceasta cu Mândrele, sunt foarte diferite. Tonalitățile de cafeniu și bordo oferă senzația de relaxare, comparativ cu nuanțele aprinse ale Mândrelor care trezeau bucurie”, relatează Mihai Ungureanu, știut ca MiHU.

13

 

 

nicoleta„Am expus 12 lucrări ce prezintă fericirea atât pe chipul copiilor, cât și pe ale adulților. Am încercat să reunesc copiii din diverse colțuri ale lumii – am redat copii din Nord, Sud, Est și Vest – ghidată de dorința de a fi pace și fericire pe Pământ, motivată de incidentul tragic de la Bruxelles. Alte picturi din expoziție redau momente, foarte importante, dar care se uită de obicei. Toate au fost pictate în cafea, o tehnică pe care am însușit-o fiind studentă, dar pe care o prefer atunci când obosesc de ulei sau acril. Chiar dacă pictura în cafea are doar nuanțe de cafeniu, consider că poate fi la fel de expresivă ca cea plină de culori, fapt ce depinde de emoția pe care o emană. Am avut experiență anterioară de a mă expune cu MiHU, dar este pentru prima dată alături de domnul Botnaru și visam la acest lucru de mult timp. A apărut un gând să adunăm toți banii câștigați în urma vânzării acestor tablouri și să îi învestim într-o expoziție comună peste hotarele țării”, povestește Nicoleta Vacaru.

19

 

 

stela„S-au prezentat trei autori absolut diferiți, dar pe care îi unește dragostea de viață și pozitivismul. Noi am încercat să arătăm o altă fațetă a ceea ne înconjoară, deoarece lucruri triste și urâte vedem în fiecare zi. Expoziția vine să afișeze partea frumoasă a lucrurilor și face parte din pictura non-tradițională, creată cu materiale ca vinul și cafeaua pe care nu toată lumea le poate aborda. Ideea mea a fost de a face o expoziție cu Nicoleta Vacaru, iar atunci când MiHU a venit cu sugestia de a face un trio, s-a potrivit perfect. Aș dori cu mare drag să găzduiesc acești tineri la expoziții ulterioare aici în salon, deoarece sunt atât de senini, contrar tendinței actuale de a reda prin artă emoțiile negative, ei păstrează ideea că arta trebuie să surprindă frumos. Expoziția este deschisă pentru toată lumea, intrarea fiind liberă, fără nici o restricție”, afirmă Stela Moldovanu, proprietara salonului molDeco.

Pentru publicul larg Expoziția „Wine, Coffee, Time” va fi deschisă între 13-28 mai 2016, la salonul molDeco de pe bd. Moscova 14/1.

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram