BITEI-2014: INGA sau Cauza-Efectul in teatru
Duminică la BITEI i-am avut pe niponi cu un spectacol stil Kabuki. E vorba de “Cele 5 bandite” de Kawatake Mokuami (supranumit și Shakespeare de Japonia), în regia lui Den Fujita.
Acum nu intru pe detalii inutile, pentru că mulți din voi nu cred că își pun problema care-I diferența dintre un spectacol stil Kabuki și unu stil No sau Bunraku (care-s alte stiluri pur japoneze), cel puțin moldovenii au avut ocazia să vadă ceva chiar diferit. Piesele durează în jur de 5 ore acolo la ei, vă dați seama ce răbdare au oamenii în Țara Soarelui Răsare?
În spectacolele kabuki nu se retrăiește ci se reprezintă, adică toate-s separate, actorul rămîne umbra personajului și doar îl conturează, de aia îți pot părea patetice și chiar false niște mișcări, mai ales dacă suntem deprinși cu școala Stanislavski.
Vorbirea lor, adică fonetica, e foarte aproape de cea moldovenească, chiar aveam impresia că erau replici în limba rudelor mele de la țară, un fel straniu și plăcut de a asculta limba niponă, deși nu reușeam să citesc tot ce era scris pe pereți, mă refer la subtitre, povestea era cît se poate de clară, dar n-aș spune că mi s-a părut prea interesantă.
Tot ce e diferit e privit din start cu un soi de reținere, așa au fost și cei din sală, dar cei care au avut răbdarea să aștepte pînă la final au descoperit surprize.
Culorile și gamele în care erau prezentate mizanscenele erau destul de curioase, tot timpul m-a interest Japonia feudală și am aflat lucruri noi, lucruri care m-au surprins, ceea ce ador în cultura lor e termenul “onoare”, cum înțeleg asiaticii termenul ăsta e surprinzător.
Sunt unele experimente teatrale care nu țin de faptul că-ți place sau nu ceva, ele trebuie trecute ca să știi că poate fi și așa ceva, ăsta-I avantajul festivalelor internaționale și de aia vă propun să încercați să mergeți la spectacolele prezentate în festivale, indifferent cînd și unde are loc acest festival. De data asta e la Ionesco și e pînă pe 15 iunie în fiecare seară șa 7 pm.
Sunt spectacole despre care poți scri cărți și spectacole despre care nu știi ce să scrii, dar indubitabil, fiecare vede cu ochii lui mai bine decît cu ochii altcuiva.
InGa, ceea ce din niponă înseamnă Cauză-Efect!
Toate cauzele au un effect și toate efectele au o cauză, cele 5 bandite și ceea ce au prezentat ele, a fost un răspuns la multe întrebări pe care le punem zilnic în circulație”.
Text: Ronin Terente