„Empowering Women Hub Networks” conectează femeile la profesiile din domeniul IT
Sectorul TIC din Republica Moldova, care generează cca 7% din PIB-ul țării, continuă să fie slab reprezentat de către femei. Deși joburile în domeniul tehnologiilor informaționale sunt printre cele mai plătite, doar 20% dintre acestea sunt ocupate de femei. De vină ar fi stereotipurile, insuficiența modelelor demne de urmat, munca neremunerată (de exemplu îngrijirea copiilor, treburile casnice) sau pur și simplu teama de a concura într-o industrie dominată de bărbați. Locurile de muncă în domeniul IT sunt tot mai solicitate și există tot mai multe oportunități pentru femeile care dețin cunoștințele necesare să obțină o carieră de succes. Pentru a spori abilitarea economică a fetelor și femeilor a fost lansat proiectul „Empowering Women Hub Networks”. Acesta va fi implementat de „Seed Forum Moldova”/iHUB, în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu Proiectul „Tekwill”, susținut de USAID și Suedia.
Empowering Women Hub Networks – posibilități extinse pentru fete și femei de a îmbrățișa profesii din domeniul STEM
Fetele și femeile din Chișinău, Bălți și Comrat vor avea posibilitate să cunoască domeniul IT și să obțină abilitățile necesare pentru a activa în domeniu. Prin inițiative speciale, proiectul le va oferi femeilor acces la educație și locuri de muncă mai bine plătite, ele vor fi încurajate să se dezvolte și vor obține mai multe abilități în domeniul antreprenoriatului. De asemenea, proiectul își propune să acorde sprijinul necesar pentru reprofilarea profesională a cel puțin 300 de femei, care, drept rezultat, vor putea obține joburi în companii din domeniul digital sau își vor dezvolta propriile afaceri.
Activitățile din cadrul „Empowering Women Hub Networks” vor include:
- deschiderea a două incubatoare de afaceri pentru femei și fete în Comrat și Bălți
- cursuri de formare în diverse ramuri ale domeniului IT
- ore de mentorat și sprijin în procesul de învățare
- participare la programe internaționale de inovare
- acces la evenimente online de antreprenoriat
- posibilitate de participare la evenimente comunitare, organizate exclusiv pentru fete și femei ce activează în domenii precum: marketing, design, software, testare, IT și programare
Aceste inițiative vor permite identificarea soluțiilor și oportunităților pentru înlăturarea dezechilibrului de gen în domeniul IT din țara noastră. În capitală, la activitățile menționate vor participa cel puțin 400 de femei, care se vor bucura de posibilitățile oferite, iar ulterior, această rețea va contribui la extinderea proiectului la nivel național.
În regiunile Comrat și Bălți, cu susținerea proiectului „Tekwill”, va fi facilitat accesul la proiecte de sprijin ale femeilor care activează în domeniul IT și vor fi organizate evenimente de orientare în carieră, hackathoane cu impact regional și vor fi deschise două huburi pentru fete și femei.
Prioritate vor avea, în special, femeile din zonele defavorizate, care vor beneficia de cursuri de specializare, sprijin din partea mentorilor și a comunității, acces la instrumente digitale și spațiu de coworking. Ulterior, beneficiarele vor avea posibilitate să se înregistreze pe platformele internaționale, pentru a se implica în diverse proiecte și pentru a putea contribui la dezvoltarea unor domenii importante pentru economie și societate – „FinTech”, „AgTech”, „HealthTech”, „EdTech”, „DeepTech”, „WineTech”, „FashionTech”. Beneficiarele vor fi asistate de către specialiști, inclusiv la primele oferte de muncă sau oportunități antreprenoriale.
Despre „Empowering Women Hub Networks”
„Empowering Women Hub Networks” este implementat de SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul TEKWILL, finanțat de USAID și Suedia. Prin oferirea accesului la oportunitățile de dezvoltare, proiectul își propune să contribuie la implicarea mai multor fete și femei în sectoarele promițătoare ale economiei naționale și să creeze platforma necesară pentru asigurarea egalității de gen în IT și a independenței financiare a beneficiarelor.