Femeile în pas cu evoluția sectorului IT: Participă la cursuri gratuite în domeniu
Telegram

Femeile în pas cu evoluția sectorului IT: Participă la cursuri gratuite în domeniu

Fie că își doresc să încerce un domeniu nou sau să-și aprofundeze cunoștințele pe care deja le dețin, cert este că studiile în IT le vor deschide multe uși: locuri de muncă sigure, salarii competitive și oportunități de dezvoltare rapide. Asta le așteaptă pe femeile și fetele care vor să fie membre ale comunității de programatori, mai ales că au toate calitățile necesare pentru a sparge stereotipurile. Cu puterea click-ului și a minții acestea pot schimba pentru totdeauna „interfața” domeniului IT din Republica Moldova.

Asta o confirmă și sutele de fete și femei de toate vârstele care au fost studente în cadrul unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Participantele au studiat pentru a deveni programatoare Front-End, una dintre cele mai solicitate profesii pe piața forței de muncă. Aceasta presupune activitatea de programare a interfeței site-ului sau aplicației web cu care interacționează utilizatorii, pentru a avea o experiență digitală interactivă, comodă și plăcută.

„Aș face codare zile întregi fără să mă plictisesc”

Deși a studiat sociologia, Olesea a fost pasionată întotdeauna de calculator. Din acest considerent după facultate s-a angajat operator de introducere date, iar de atunci mouse-ul și tastatura au devenit partenerele ei. Doi ani mai târziu a făcut și un master în domeniul tehnologiilor informaționale, specializându-se pe web-design, iar acum a înțeles că pentru a evolua trebuie să-și aprofundeze cunoștințele.

Olesea Lîsîi, particpantă a Programului: „Mi-a plăcut din școală calculatorul, dar nu am avut resurse financiare pentru a face o facultate de informatică. Cu toate acestea, mai târziu am făcut un program de masterat în domeniu, iar de 13 ani lucrez doar la calculator. Eu încerc întotdeauna să fac față provocărilor, nu mă axez pe o singură direcție și îmi place să învăț lucruri noi, să fiu multilateral dezvoltată. De aceea, am optat  pentru un curs care să mă ajute să implementez anumite schimbări în job-ul actual.”

Olesea lucrează la o companie de decorațiuni, în care gestioneză site-ul, dar se ocupă și de alte proiecte ca freelancer. Pe viitor însă, își dorește să activeze într-o companie IT. Asta însă nu doar pentru că tehnologiile informaționale sunt un domeniu de perspectivă, ci pentru că IT-ul este pasiunea sa. Spune că atunci când lucrează pierde esența timpului și ar face codare zile întregi fără să se plictisească.

„Nu e un domeniu monoton”

Asta a făcut-o și pe Ludmila să studieze IT-ul la facultate, dar viața ei a luat o altă turnură și s-a pomenit făcând canotaj academic timp de 7 ani peste hotare. În urma unui accident s-a întors în Republica Moldova, revenind la profesia sa. În timpul concediul de maternitate, Ludmila a înțeles că trebuie să-și actualizeze cunoștințele și a ales acest curs pentru a putea evolua în carieră.

Ludmila Lupașco, participantă a Programului: „Când am făcut facultatea în 2001 am studiat cu totul altceva. Eram a treia promoție, iar pe atunci nu erau informații, chiar și internet am avut abia în anul 3. Este o bază bună ce am studiat la facultate, dar după atât de mult timp, totul a evoluat și am înțeles că e necesar să-mi actualizez cunoștințele. În adolescență eram pasionată și de informatică, dar și de medicină așa că acum am ajuns să le combin. Activez în sistemul medical și am reușit alături de colegii mei să introducem sisteme automatizate pentru medici, să-i învățăm să le folosească și să modernizăm site-ul instituției.”

În viitor, Ludmila însă și-ar dori să activeze într-o companie IT, unde consideră că i-ar fi mai ușor să-și dezvolte abilitățile.

Ludmila Lupașco, participantă a Programului: „E un domeniu interesant, nu e monoton și mereu e ceva nou de învățat. Cred că orice femeie ar putea să-l studieze, mai ales dacă se află în concediu de maternitate și nu îi place ceea ce a făcut înainte. Stând acasă, 15 minute pe zi e ușor să le dedici cursului. Iar dacă te ții sistematic de acest domeniu, ai cu siguranță, mai multe șanse în viitor.”

Prima ediție a programului de instruire s-a desfășurat în perioada octombrie 2018 – mai 2019, pe parcursul căreia participantele au avut sarcina de a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6, studiind doar câte 15 minute pe zi. Cursurile gratuite au fost predate în limbile română și rusă și au avut ca scop principal încurajarea femeilor de a profesa în cadrul celei mai dinamice industrii.  Datorită succesului înregistrat, cea de-a doua ediție a adunat la fel de multe fete și femei care își doresc să activeze în domeniul soluțiilor tehnice inovatoare.

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Doar 17-18% din totalul de angajați IT din Republica Moldova sunt femei. Credem că încurajarea femeilor de a îmbrățișa această profesie este esențială atât pentru cariera lor, cât și pentru sectorul privat care necesită forță de muncă în domeniu. ATIC împreună cu partenerii săi de dezvoltare își propune să motiveze și să suțină femeile să urmeze cursuri IT pentru a dispune de șanse egale de afirmare profesională.”

Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women Moldova: „Asigurarea egalității de gen și abilitarea femeilor este mandatul de bază al UN Women în Moldova. În viața cotidiană încă ne confruntăm cu inegalități de gen, de aceea susținem femeile să spargă stereotipurile și să acceseze oportunități care ar diminua discrepanțele de gen de pe piața de muncă. Tehnologiile informaționale au un potențial mare de forță de muncă, dar rămâne încă puternic masculinizat și cu un decalaj salarial mare dintre femei și bărbați. Suntem siguri de faptul că, odată cu implicarea femeilor în acest domeniu, diferențele vor fi diminuate, iar din asta va beneficia toată societatea”.

 

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, – în colaborare cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor, în cadrul Acordului de Colaborare și finanțat de Suedia.Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Telegram