09 августа 2018

Meet me in Cluj: Valiza. Gara. Cetățuie

Clujul este una dintre destinațiile mele favorite când vine vorba unde să-mi petrec concediul. Și-ți spun imediat de ce – nu este costisitor în extreme, deși se zice că e mai scump ca Bucureștiul, majoritatea prietenilor mei s-au mutat cu traiul sau cu învățatul acolo, iar unele dintre trupele mele preferate vizitează Clujul, because Transilvania și because toți adoră această regiune pentru bunăvoința oamenilor ei și spiritul prietenos, pe care-l propagă orașul. Toate astea sună, bineînțeles, ademenitor. Iată de ce vin cu o ediție specială a ghidului orășenesc, întrucât voi vorbi, mainly, despre fosta Capitală a Tineretului și actuala Capitală a distracției (titlul ăsta i l-am oferit noi, cei de la Locals) Cluj-Napoca – unde să te distrezi ieftin, pe ce merită să cheltui banii tăi și cât de deosebite sau nu sunt petrecerile la Flying Circus. Sau la Cafeneaua TIFF. Sau la festivalurile de acolo.

Algiers la Atelier Cafe

O bucată de iulie l-am petrecut în Cluj, împreună cu oamenii mei, cum cântă MC Bean. Arhitectura post-modernistă și străzile pline de viață te scot mai mereu din casă. Unless ești foarte lenos și vrei să-ți hodinești oasele după cele 13 ore (uneori și mai multe) petrecute în busul Cluj-Chișinău. Prețul unui bilet într-o direcție – 380 MDL. Din Cluj spre Chișinău, biletul ți-l rezervi la un număr de aici.

Nu vom pune poze super-profesioniste, ci alea făcute de noi, echipa Locals. Poze pline de emoții și culoare, pentru că așa am văzut noi Clujul. Așa că, după cum spune camaradul meu Dubi – Valiza. Gara. Cetățuie!

**Atenție! Prețurile, care urmează, sunt indicate în lei românești

Cetățuie, str. Gruia

Clujul de seară

Cetățuie este un meeting point clujean. De fapt, este un deal-fortificație, edificată în perioada Habsburgică și proiectată în secolul XVIII de către un arhitect italian, iar acum e o groază de scări, cu potecuțe nice și un hotel fancy în vârf. De la Cetățuie/Belvedere ai parte de cea mai frumoasă priveliște spre minunatul Cluj, cu căsuțele lui de poveste și lumini sclipitoare.

Grădina Botanică „Alexandru Borza”, str. Republicii 42

Serele din Grădina Botanică de Cluj lucrează după un orar special – între 15 octombrie și 7 aprilie, serele sunt deschise între 9:00 – 16:00, iar între 8 aprilie – 14 octombrie, serele sunt deschise între 9:00 – 18:00.

Aici găsești sere, unde visezi sub cântecele lui Björk pe lângă palmieri sau te sufoci de căldură sub Weird Fishes; Turnul de Apă, unde poți sau nu să-ți învingi frica de (doar câteva etaje) înălțime; Grădinile Japoneze, unde vei comunica cu broaștele țestoase; Grădina Romană, unde-ți hodinești oasele după plimbări lungi, mânca bobițe de nușce plante (dar mai bine n-o fă!) și studia sute, ba chiar mii de plante, ce cresc și sunt păstrate în Muzeul Botanic și Herbarul Grădinii Botanice.

Grădina Botanică „Alexandru Borza” este înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Cluj

Te asigurăm, 10 lei e chiar un preț extrem de simbolic pentru bucatele vizuale, pe care le vei consuma timp de (recomandăm!) cel puțin două ore în Parcul Grădinii Botanice. Studenții Babeș-Bolyai pot merge măcar în fiecare zi, pentru că o fac gratuit, iar elevii și studenții altor universități, inclusiv și din Republica Moldova, la prezentarea carnetului de student obțin bilet redus.

Parcul Iulius, str. Teodor Mihali

Da, se află lângă Iulius Mall. Dar te sfătuim ca după o sesiune de shopping să te odihnești în grădinile verzi de lângă mall, unde vei vedea oameni, care practică joggingul, sau căței cu stăpânii lor, sau rățuște cu bobocii lor.

Magazine de second, peste tot

Anume Humana se află pe str. Emil Isac 20

Tabita, Humana, poate și Piața Oser se încadrează perfect în categoria de locuri de haine second-hand, pe care le găsești mai peste tot, la orice margine de parc, pod sau răscruci. Sunt și magazinașe mici, unde ne-am ales cu fuste și cămăși cu un leu fiecare, pantaloni scurți H&M la 2 lei și alte mărunțișuri până la 20 de lei. Lasă loc în bagajul tău și pentru niște haine, dacă ești mereu curios în fashion și te alegi, de obicei, cu careva cumpărături în plus.

Anticariat, Horea 19

Viniluri. Două la cinci lei

Găsești anticariate, ca și magazine de second-hand, mai peste tot. Noi, însă, te sfătuim să mergi la ăsta – găsești cărți, la prețuri de 5 sau 10 lei despre o droaie de domenii. Dicționarele și enciclopediile au alte prețuri, dar cui ele trebuiesc, când ai Google la îndemână. În plus, ghidul nostru Petru s-a ales cu patru viniluri la doar 10 lei, iar al cincilea l-a primit în dar. Pe acesta era o compoziție muzicală de balet pentru orchestră, după care înnebunim – Bolero de Maurice Ravel.

Samsara Chillout Teahouse, str. Emil Racovița nr 27

Camera cosmică din Samsara

Samsara e un loc magic. E minunat și incredibil de bine amplasat. Vara te bucuri de priveliști verzi, hamace și un scrânciob la terasă, iar tot anul împrejur vii și savurezi din cele câteva cămăruțe, pictate așa, cum îți dorește sufletul. Imagini de univers cu creaturi oceanice sau ornamente de poveste și pereți înflorați verzi. În Samsara intri doar desculț. Și doar dacă-ți dorești să petreci o seară chill, unde se cere Hiroshi Yoshimura sau Basinski pe fundal. Gălăgioșii sunt rugați să părăsească localul, pentru că na – e Samsara, locul unde liniștea e prietenul tău cel mai bun! Ceaiurile sunt extrem de gustoase și prețurile pornesc de la 10 lei pentru 400 de ml. Preferatele noastre sunt cele din fructe de pădure și mere coapte. Mai e și o Samsara Foodhouse, unde vei găsi bucate vegane la prețuri mai mari decât average. Dar nu vii la Cluj în fiecare zi, așa că ai putea să-ți permiți o pizza pe blat de nuci de caju sau un burger vegan de vo 27 de lei.

Yolka, Piața Unirii 21

Priveliște spre Piața Unirii

Localul aparține unui moldovean și acolo lucrează prieteni de-ai noștri sau, la sigur, prietenii prietenilor tăi. Picturi murale, decorații fidele elementelor din natură, prețuri rezonabile și balcon cu priveliștea spre Piața Unirii  – toate astea sună tentant. În plus, la petrecerile mai noisy, echipa de la Yolka au un perete ambulant (știm că nu asta e noțiunea corectă, dar sună funny) care e de tipul unei uși de garaj și în doi timpi și trei mișcări vecinii sunt izolați de gălăgia din local. Ar fi drăguț asemenea chestii să fie adaptate și la unele localuri din Chișinău. Să ții minte că Yolka e închisă în timpul vacanței de vară.

Flying Circus, str. Universității 3

Naxatras în concert la Flying Circus

La Flying poți prinde trupe ca Naxatras și petreceri conduse de DJ-i locali, unde, cum se spune, te rupi sub ritmurile nebune și, pe alocuri, comerciale. Entrance-ul variază de la 8 la 10 lei, iar concertele sunt, de obicei, foarte affordable.

Electric Castle, Bonțida

Trupa de post-punk Idles – cel mai tare concert de la Electric Castle

Festivalul ăsta e o istorie aparte. Un articol aparte. O aventură și o mare de emoții și muzică, iar legenda spune că la EC plouă mai mereu, așa că vei înota, pe alocuri, și într-o mare de noroi, dacă nu te-ai înarmat cu cizme de cauciuc și pelerină. Mai ia cu tine și vo două perechi de dopuri de urechi. Despre Electric Castle vei citi, mai detaliat, un pic mai târziu. Și da, am ales Electric Castle, pentru că UNTOLD nu este nici pe placul unei bune părți de clujeni.

În categoria de mențiuni speciale intră Casa TIFF – da, da, cea a renumitului festival de documentare; un fel de meeting point al artiștilor Insomnia, dar și renumitul sort-of-pub La Țevi, unde poți bea shoturi stranii cu piper și castraveți murați și asculta polemici și vedea iubitorii de metal ai Clujului.

Casa TIFF se află pe str. Universității 6

Poți vizita și Cluj Arena la vreun UNTOLD sau la vreo ceremonie de absolvire – vei fi surprins cum focurile de artificii arată mult mai cool, decât la oricare sărbătoare de la Chișinău. Expozițiile din Muzeul de Arte sunt un pic bland, așa că mai bine vizitează Universitatea de Artă și Design – culoarele de acolo sunt mult mai yumm.

La Țevi – Potaisa 6

 

TIPS! Înarmează-te cu câte doi lei pentru fiecare călătorie cu transportul public. Biletele pot fi achiziționate la terminalele special amenajate în unele stații sau la punctele de transport cum sunt, spre exemplu, în Iulius Mall. Te încurajăm, însă, să fii un fan al plimbărilor lungi și distractive. Străzile pietonale sunt imense – ai exact spațiul ăla, pe unde te poți mișca liber, fără constrângeri. Găsești și gemuri arhitecturale. Căsuțe, blocuri comerciale care se integrează perfect în stilurile arhitecturale de influență germanică și se combină neobișnuit de bine cu clădirile moderne și infrastructura locală. La Cluj-Napoca, cel puțin, poți observa că autoritățile încep să investească nu doar în huburi și huburi, dar au căutat suficiente granturi să paveze drumurile, să păstreze nestematele urbane și, bineînțeles, să valorifice potențialul urban la maxim. Așa că, de nu știi unde să te vezi cu prietenii, cheamă-i la Piața Unirii și explorează orașul.

Cam ăsta e ghidul subiectiv pe Cluj-Napoca. Have fun acolo! De asemenea, check ghidul pe București.

Articol de Ilona Spesivțev

Poze de Anișoara Solonari, Octavian Fedco și Ilona Spesivțev

Подписывайся