Conceptul #ZIPUrban: Un nou spațiu recreațional va fi amenajat la ZIPHouse
Fie că ești student sau profesor la UTM, vizitezi des Tekwillul sau îți plac plimbările prin sectorul Râșcani, în curând vei avea câteva motive în plus să ajungi pe la ultima stație a troleibuzului 10.
Printre multitudinea de știri ale săptămânii trecute, vrem să-ți menționăm una cu un potențial creativ simțitor. Timp de șase zile de muncă, prezentări ambiționase, discuții și brainstorming, exerciții și dezbateri și, bineînțeles, puțină odihnă, 15 arhitecți și designeri de obiect și alte industrii creative adiacente au întocmit sau, mai bine zis, inventat conceptul viitorului spațiu recreațional din fața Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse.
Dacă nu ai știut, în cadrul unei școli de vară, condusă de designerul și lector al UTM, Mihai Stamati și colegul său Andrei Gramatschii, cei 15 participanți au muncit la elaborarea unui proiect ambițios de reorganizare a unei zone care, la moment, nu se bucură de prea multă popularitate, decât în rândurile șoferilor, care sunt în permanentă căutare a unui loc de parcare.
Această curte de dimensiuni medii se află în preajma unui bloc locativ, câteva facultăți ale UTM-ului și este mărginită de un stadion destinat unei școli auto. În vecinătatea ZIPHouse se află Tekwillul, care dispune de o zonă de odihnă, amenajată pentru rezidenții, care doresc să facă pauze de la prea multă muncă.
S-ar părea ca spațiul din fața ZIPHouse nu este întocmai atractiv – vântul puternic circulă de colo-n-colo, soarele te orbește, plantele au nevoie de revitalizare, iar scaunele nu sunt chiar comode. Această zonă nu este, deocamdată, valorificată pentru a deveni un scuar mai welcoming atât pentru rezidenții Centrului, cât și locuitorilor blocurilor din vecinătate, dar și oaspeților și vizitatorilor ambelor Centre de Excelență.
Echipa școlii a propus un concept al unui spațiu mai funcțional, estetic și atractiv. Centrul compozițional al conceptului va fi un stâlp de metal de circa 10 metri, vârful căruia este stilizat sub forma unui fermoar ce se deschide. De acesta atârnă construcția din cabluri, care este dispersată în două direcții. O direcție este cea a zonei de odihnă, unde sunt amenajate scaune și o masă, la care pot să pălăvrăgească și, spre exemplu, să ia lunchul circa 10 persoane.
Altă direcție este cea a zonei parcului, mărginită de un panou. Zona poate fi adaptată oricărui tip de eveniment ce va avea loc în parc. Spre exemplu, unui fashion show al colecțiilor absolvenților facultăților de design vestimentar, întrucât unul dintre drumuri va fi folosit pentru defilare. Vor fi și scaune! Cele existente vor fi îmbunătățite și folosite în diverse moduri, adică nu doar as usual, dar și rezemat sau culcat. Construcția de cabluri din metal va mărgini, spre ambele direcții, câteva bucăți de pânză – instalație care va rezolva parțial problema lipsei umbrei. Aceleași bucăți de stofă vor fi puse și peste geamurile de la parterul Centrului, astfel încât zonele de lucru ale rezidenților să fie umbrite.
Un plus al elementelor decorative al spațiului este că acestea vor fi vizibile din mai multe puncte din preajmă. Clădirea transformatorului de electricitate la fel e inclusă în panorama parcului. A fost binevenită ideea unei intervenții grafice pe doi din pereții acesteia, la fel sub forma unui fermoar. Poți să-l percepi drept un indicator către ZIPHouse, dar și ca un simbol caracteristic locului, care ar putea trezi interesul trecătorilor.
În cadrul evenimentului de prezentare ni s-a spus că întregul proces de executare și realizare al proiectului va lua câteva luni, dar, probabil, merită să aștepți. Participanții școlii au promis că nu se vor opri doar la această fază de machetare – chiar de unii dintre ei sunt studenți, ei își doresc să participe la întregul proces de edificare și revitalizare a zonei ZIPHouse, întrucât mai puțin s-ar putea să profite de o asemenea experiență. Școala le-a mai oferit șansa să-l cunoască pe Benjamin Kohl, arhitect în biroul Planwerk, România, care a povestit despre crearea zonei pietonale din Cluj și despre alte proiecte de dezvoltare urbană în câteva orașe de peste Prut.
Dacă-ți dorești să fii la curent cu noutățile despre zona de recreare a ZIPHouse sau să participi și la alte școli, unde-ți vei valorifica abilitățile tale de artist și urbanist sau simplu entuziast în domeniu, urmărește paginile ZIPHouse, Atelier de Design Mihai Stamati și Centrul de Urbanism.
Articol de Ilona Spesivțev