FIFD CRONOGRAF 2017 a început. Ai ocazia să vizionezi peste 70 de filme documentare
Festivalul de Film CRONOGRAF 2017 a început la cea de-a XIV-a ediție, la Chișinău, în incinta Centrului Cultural Odeon. În perioada 25 – 31 mai, cinefilii au ocazia să vizioneze peste 70 de filme documentare atât autohtone, cât și internaționale.
Conceptul ediției curente este „Art&Life”, care reflectă eterna îmbrățișare între viață și moarte, întrucât anume aceste două dimensiuni se regăsesc în proiecțiile de filme de la FIFD CRONOGRAF 2017.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi, 25 mai, un publicul a venit să susțină continuitatea CRONOGRAF, să aplaude personalitățile din lumea cinematografică care au fost și sunt alături de acest festival și să urmează „un medalion de documentare moldovenești”, care a dat start proiecțiilor.
Cele patru documentare sunt puncte de referință în istoria cinematografiei naționale și vor fi proiectate ca un gest de omagiu și de reverență pentru cineaștii moldoveni ce au făcut cândva un bun renume documentarului autohton. Filmate pe peliculă în perioada anilor `60 și `80, proiecțiile surprind nu doar nervul creativ și limbajul expresiv al timpului, dar și contextul social, perioada istorică și subtextul politic al acelor vremuri.
„Fântâna” marelui regizor Vlad Ioviță, „Trânta”, în regia lui Anatol Codru, „Moara”, un film semnat de Vlad Druc, „Jocurile copilăriei noastre”, realizat de Vlad Druc și Mircea Chistruga, sunt filme care au înscris o filă emblematică în istoria cinematografiei moldovenești și sunt și azi la fel de vii, viguroase și valoroase.
Această ediție a înregistrat un număr record de de înscrieri – 700 de cereri expediate din 82 de țări ale lumii. Astfel, publicul va avea prilejul să savureze 71 de producții cinematografice, dintre care 51 de filme fac parte din cele patru secțiuni competitive ale festivalului: Secțiunea Principală, Secțiunea cadRO, Secțiunea Producții Locale și Un LIKE pentru Documentar.
Secțiunea Principală a adunat 21 de filme de excepție. Președintele juriului Secțiunii Principale/Lungmetraje (16 filme) este actorul moldovean Valeriu Andriuță, invitat în acest an la Festivalul de la Cannes, împreună cu echipa filmului „Krotkaya/A Gentle Creature”, în regia celebrului regizor Sergei Loznitsa. Alți membri ai juriului sunt Bartosz Konopka – cel mai premiat regizor polonez, Zlatinka Rousseva – regizoare de film documentar și directorul de programe al Festivalului Internațional de Film Documentar Millennium din Bruxelles, Belgia, Artur Vardikyan – critic de film și director de programe la Festivalului Internațional de Film din Yerevan, Armenia și Taalaibek Kulmendeevis – invitatul festivalului din Asia, regizor de film și președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâstan.
Membrii juriului Secțiunii Principale/Scurtmetraje, care conține 5 filme, sunt moldovenii: Pavel Balan – director de imagine și fotograf, actrița Zinaida Timofti și directorul de imagine Ruben Agadjanean.
Secțiunea cadRO include 12 documentare despre români și comunitățile de români de pretutindeni. Fiind lansată acum un deceniu, secțiunea cadRO celebrează spiritualitatea românească. Membrii juriului sunt Ciprian Mega (Cipru), regizorul al cărui film „Nunta lui Iov” a fost selectat la festivalul Cannes 2015, actorul și regizorul Anatol Durbală (Moldova) și managerul cultural Robert Adam (România). Accesul la această secțiune este gratuit.
În cadrul Secțiunii Producții Locale participă opt documentare, care au fost selectate din 15 înscrieri din Republica Moldova. Membrii juriului acestei secțiuni sunt: regizorul de film Max Ciorbă (Moldova), jurnalista Corina Ceaușescu (România) și jurnalistul Andrei Mâțu (Moldova). Accesul la această secțiune este gratuit.
Secțiunea Un Like pentru Documentar a adunat 10 filme documentare, care abordează tematici importante șui relevante tinerilor și adolescenților. Filmele sunt proiectate de pe 25 mai și până pe 31 mai, începând cu ora 15:00. Juriul la această secțiune este format din 5 adolescenți de la diverse licee din țară. Accesul la această secțiune este gratuit.
FIFD CRONOGRAF va proiecta și câteva filme în afara competiției, în cadrul unor evenimente și proiecții speciale. Festivalul aduce cinci premiere de filme documentare și de ficțiune din Republica Moldova și din România. Accesul la premierele de film este gratuit.
O noutate a festivalului este CRONOGRAF&Music – o simbioză dintre film și muzică, oferită publicului sub cerul liber pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău. Pe parcursul a patru seri, între 26 și 29 mai, opt trupe locale vor evolua pe scena străzii pietonale, iar apoi se vor proiecta documentare cu tematică muzicală. CRONOGRAF&Music este organizat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Accesul este gratuit.
De asemenea, vor fi proiectate cinci documentare la Apartamentul Deschis și o serie de filme la Muzeul Național de Istorie și Etnografie și Muzeul de Arte.
FIFD CRONOGRAF organizează la Odeon, pe 28 mai, un master-class cu regizorul Bartosz Konopka. Tema master-class-ului este „Cum să-ți spui povestea așa ca nimeni altcineva. În căutarea de noi forme formule de relatare a subiectelor cunoscute”.
În ultima zi a FIFD CRONOGRAF, pe 31 mai, la Odeon, va avea loc un eveniment special: „Femeia între tradiții și libertate”, dedicat drepturilor și abilitărilor femeii. În urma proiectării a două documentare se vor desfășura discuții cu regizoarele filmelor. Evenimentul e susținut de UN Women.
Vezi programul proiecțiilor aici.
- Prețul abonamentelor pentru 6 zile, 20 mai – 25 mai: 400 lei
-
Preț bilet pentru toate proiecțiile din Secțiunea Principală (3-4 filme) între intervalul 15:00 – 19:00 – 90 lei
-
Preț pentru proiecția din Secțiunea Principală (1 film) de la ora 19:00 – 50 lei
FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio. Directorul festivalului este Virgiliu Mărgineanu, iar directorul artistic este Leontina Vatamanu. În ediția din 2016, festivalul a atras mai mult de 4000 de cinefili din Moldova și mai mult de 30 de invitați din străinătate.