CRONOGRAF&Music s-a încheiat cu două prestații rock ale trupelor PLUMBUM și The GLimpse
Telegram

Premiera FIFD CRONOGRAF în acest an a fost evenimentul care îmbină muzica și filmul, numit CRONOGRAF&Music, în cadrul căruia trupele tinere de muzică alternativă din Moldova au bucurat chișinăuienii și oaspeții capitalei.

Cea de-a XIV-a ediție din 2017 a venit cu o dimensiune nouă și originală, care a avut drept scop să adune în același loc pe cei pasionați de muzică și de film. În așa fel, fiecare doritor, locuitor al Chișinăului sau din afara acestuia au avut acces liber la patru seri artistice, cu prestații ale tinerelor trupe autohtone și proiecții de documentare.

CRONOGRAF&Music a presupus și valorificarea patrimoniului orașului, cele patru concerte fiind organizate în aer liber pe Strada Pietonală Eugen Doga, în așa fel cultivând tradiția de a desfășura cât mai multe evenimente culturale destinate societății. Desfășurarea acestui eveniment a fost posibilă datorită colaborării CRONOGRAF și POT Music.

Igor Buzurniuc, conducătorul echipei POT Music:

„Atât industria muzicală, cât și cea cinematografică de la noi din țară au nevoie de o resuscitare și de o mare susținere din partea autorităților și a publicului iubitor de muzică și film. Credem că prin astfel de evenimente comune putem trezi interesul melomanilor și putem a ne face auziți.

 

Cinematografia și Muzica sunt ca mâna dreaptă și cea stângă, ambele pot face lucruri de sine stătător, dar împreună pot face lucruri mari. Personal, mi-aș dori o colaborare mai intensă, dar înțeleg prea bine că atât timp cât nu vor fi investiți bani, timp și dedicare ne va fi greu să plutim în apele tulbure sau chiar noroiul din show-business-ul moldovenesc și noi vrem să și mai exportăm produsul nostru.”

Potrivit spuselor lui Igor Buzurniuc, comunitatea POT Music a fost extrem de entuziasmată de această colaborare, întrucât ei încearcă să susțină orice tip de evenimente care au un scop frumos, iar CRONOGRAF, în viziunea lor, e un festival unde este loc și pentru muzică.

„POT Music este mândru de această colaborare și neapărat vom încerca să dezvoltăm lucrurile în așa mod, încât muzicienii și oamenii de film să se întrunească cât mai des, pentru a crea lucruri frumoase împreună”, menționează dânsul.

Pe parcursul celor patru seri, publicul a avut ocazia să savureze câteva tinere trupe din Moldova și să vizioneze filme cu generic muzical. Trupele care au evoluat în cadrul secțiunii CRONOGRAF&Music sunt: The Cocktails, Via Dacă, LabbaTrista, FlashBlood, Sillage, Claps, PLUMBUM și The Glimpse.

Vezi mai jos câteva momente surprinse în timpul prestațiilor celor două trupe care au încheiat evenimentul – PLUMBUM și The Glimpse.

Iată care sunt filmele pe care au avut ocazia să le privească spectatorii:

„Beats of Freedom/Ritmul Libertății”

Cum poate muzica rock schimba un sistem politic? Poate muzica rock restaura libertățile personale într-o națiune totalitară? Documentarul „Ritmul Libertății” prezintă un timp excepțional în Polonia, când rockul alternativ a explodat cu o forță nemaivăzută în blocul socialist.

„Own Voice/Propria Voce”

Un colind de Benjamin Britten, pe versurile lui Robert Southwell, un poet britanic din sec. XVI, exprimă metaforic credința corului Schedryc. propria voce devin unica fortăreață ce îl salvează pe parcursul vieții pe fiecare din personajele acestui film.

„100 Risings/100 de Movile”

„100 de Movile” este o călătorie antropologică, prin muzică. În căutarea unui sunet și ritm nou, un muzician din Elveția își croiește drum prin Republica Moldova și România, în vizită la câțiva dintre cei mai buni muzicieni – cei care încă păstrează folclorul ca element cheie a muzicii lor.

„TUNING PEOPLE, BIRDS AND FLOWERS/ACORDÂND OAMENI, PĂSĂRI ȘI FLORI”

Ciulește urechile și ascultă. Caută cântecul păsărilor, sunetul stufului, murmurul apei, văitatul din caldarâmul bătrân, pianul dintr-o fabrică veche, cântecul pe care bunica l-a cântat.

CRONOGRAF&Music este un eveniment în care cele două forme de artă se vor îmbrățișa, pentru a crea un mediu cald și agreabil, în care publicul va avea posibilitatea să călătorească în alte lumi de unde se va întoarce mai inspirat.

Acest eveniment este organizat în parteneriat cu POT Music și susținut de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Telegram