The door of Chișinău – Antonina Guretskaya a pictat creativ o ușă din Centrul Vechi
Pe ulicioarele Chișinăului se întâlnesc multe uși străvechi, rămase uitate în timp și nerestaurate. Artista Antonina Guretskaya a dăruit culoare capitalei, pictând manual una dintre ușile orașului.
„Ușa – un semn simbolic, fiind un loc unde omul trece dintr-o lume în alta.”
Antonina a fermecat culorile și pensulele pentru a înfrumuseța ușa unei agenții creative din Chișinău, pictând-o în nuanțe vii. Artista menționează că „ușa” pentru ea este un semn simbolic, fiind un loc unde omul trece dintr-o lume în alta.
De ce nu am transforma Chișinăul într-un oraș al ușilor frumoase? Îmi doream de mult timp să particip într-un proiect asemănător și iată că gândurile se materializează – Natalia Petcu, directorul creativ al agenției Idea.md a venit cu propunerea de a picta ușa de la intrare, pentru a marca aniversarea de 110 ani ai clădirii, în care se află oficiul lor.
Pregătirile au fost intensive și au durat două luni, timp în care Antonina și Natalia au cercetat riguros și au ales modelul perfect pentru acest proiect.
„Pictura a fost inspirată din călătoria în Mexic, unde casele sunt decorate cu plăci viu colorate.”
Versiunea finală s-a născut brusc și a fost aleasă momentan de Natalia. Această schiță a fost inspirată de călătoria mea în Mexic, unde, în marea lor majoritate, fațadele caselor sunt decorate cu plăci viu colorate.
Potrivit spuselor artistei, timpul de afară și luminozitatea a lăsat de dorit, așadar procesul de creație s-a extins până la trei săptămâni. În tot acest timp, a avut ocazia să întâlnească trecători interesați de acest proiect artistic.
Am întâlnit oaspeți străini ai orașului nostru, care au rămas fascinați de această lucrare și au fotografiat încântați ușa și procesul de lucru. Trecătorii priveau interesați și zâmbeau, apreciind inițiativa.
Decorul ușii constă dintr-o compoziție mare, alcătuită din 18 dreptunghiuri. Fiecare dintre acestea este diferit și unic, iar, în același timp, se află în armonie unul cu celălalt. Desenul este creat în stil decorativ, eclectic. Se pot observa amprente mexicane și indiene – mandale, pictură slavonă și moldovenească – ornamente florale.
Inițiatorii au decis să completeze restaurarea ușii cu un nou felinar și o nouă cutie poștală. Accentele de coral se repetă și în exteriorul clădirii, iar nuanțele de indigo se regăsesc în gama cromatică a picturii.
„Doar cei apropiați mie și eu știm câtă muncă, forță și dragoste am investit în acest proiect.”
Mi-a fost plăcut să cunosc persoane precum Natalia Petcu, care sunt gata să investească resurse financiare în proiecte interesante și deosebite, care prețuiesc lucrul unic și nu se întreabă: „pentru ce e nevoie de pictat o ușă de la intrare?
Natalia Petcu a menționat că pictura servește drept cadou cu ocazia împlinirii a 11 ani de activitate a agenției și a 110 ani – vechimea clădirii care îi găzduiește.
„Pe parcursul vieții, omul pășește milioane de praguri. Pentru a intra și a ieși din clădire, omul trebuie să deschidă și să închidă milioane de uși. Datorită acestor interacțiuni continue și nenumărate, ușile au devenit o parte din inconștientul uman.
Talentata artistă Antonina Guretskaya, cu cele mai frumoase gropițe în obraji, a decorat timp de aproape o lună ușa noastră de la intrare. Ea a investit foarte multă energie pozitivă, și-a împărtășit talentul, iar eu i-am promis că pe această ușă vor intra doar oameni buni!”, a afirmat Natalia Petcu.
Ușile creative pot fi găsite în toată lumea, servind drept un șevalet pentru artiștii talentați care-și exprimă cele mai curajoase și deosebite idei. „Doors around the world” – creațiile care devin importante atracții pentru turiști, devin subiectele fotografiilor de pe rețele de socializare și ale discuțiilor între cei impresionați. Acum și Chișinăul este înzestrat cu o adevărată operă de artă, ce poate fi admirată pe str. Columna, 131 – o ușă pictată manual de tânăra Artista Guretskaya.
Autor text: Eugenia Tataru
Autor foto: Antonina Guretskaya, Adrian Irimca