SPACES: Practica Spațiului Public – conferință
25 august 2014, ora 18:00
Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale)
str. Șciusev 103, Chișinău
Ceea ce inițial a apărut ca o formă de documentație și adaptare la context – lucrul cu spațiul public – s-a transformat ulterior treptat într-o cercetare informată de acțiune. O întreagă serie de intervenții, instalații și incidente au contribuit astfel la articularea unei practici a spațiului public, prin care am testat diverse instrumente. Unele dintre aceste instrumente au transformat cu succes spațiile publice în cadrul cărora au fost aplicate și au modificat practicile utilizatorilor. În ultimii ani, am început să utilizăm aceste instrumente în cadrul intervențiilor efectuate în spațiul public comunitare, acolo unde componentul comunității joacă un rol mai important.
studioBASAR (România) a fost înființat de Alex Axinte și Cristi Borcan în 2006, atât ca studio de arhitectură, cât și ca o Echipă de Căutare – Salvare, care acționează ca un agent de observare și intervenție urbană. Suntem preocupați de dinamica culturii locale urbane și diminuarea importanței spațiilor publice în Bucureștiul tranzițional. Arsenalul nostru de lucru este variat: de la intervenții în spațiul public, instalații de artă sau cercetare urbană până la concursuri și elaborarea unor tipologii ale clădirilor rezidențiale și publice.
Ewa RUDNICKA (1982, Polonia) absolvește în 2009 Școala Națională Superioară de Arhitectură din Paris la Villette. În teza sa de Master ea se preocupă de revitalizarea porturilor navale, zonelor postindustriale și a spațiilor urbane abandonate. Începînd cu 2010 ea lucrează asupra unor proiecte ce abordează simultan arta, arhitectura și spațiul public și noi metode de educație în cultură.
Marlena HAPPACH (Polonia) – arhitect, animator și educator. Absolvește facultatea de Arhitectură (Universitatea Tehnică din Varșovia) și Școala Națională Superioară de Arhitectură din Paris la Villette. Este bursieră a fundației germane DAAD (Departamentul de Planificare Urbană și Regională din Berlin, 2003). Lucrează în calitate de asistent la facultatea de Geodezie și Cartografiere (Universitatea Tehnică din Varșovia). Fondatoare și Președinte a asociației Deblocare (Odblokuj.org) ce-și propune să îmbunătățească situația cartierelor rezidențiale. Obține premii în domeniul arhitecturii (inclusiv premiul Erhard Busk, competiție pentru Varșovia). Conduce un atelier de arhitectură pentru copii – archiTEKTURKI.
Grzegorz MLYNARSKI (1982, Polonia) este sociolog, cercetător, designer de servicii și procese. Îl preocupă tendințele și mișcările sociale asociate cu întrepătrunderea mediilor și identității diferitor spații. El explorează percepția socială a locurilor și evenimentelor, analizează comportamentul în spațiul virtual și cel real. Este co-proprietar al atelierului de transformări urbane Sociopolis, unde conduce studioul de grădinărit urban Kwiatkibratki, Struktura360 (design aplicat) și URBalance (design de procese în așteptare).
Această conferință este parte a programului CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI – un parc pentru comunitate.