Festivalul „DeVin&DeGust”: peste 5000 de vizitatorii au cunoscut Vinul Moldovei cu Indicație Geografică Protejată (IGP)
Telegram

Peste 5000 de persoane, adică echivalentul unui jumătate de stadion din capitală, au fost prezente la festivalul „DeVin&DeGust”, dedicat Vinului Moldovei din zonele cu Indicație Geografică Protejată (IGP) asociat cu deliciile gastronomice și cultura specifice regiunilor. În primul week-end al verii, 28 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei – „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian – au luat parte la eveniment. În cele 2 zile ale festivalului „DeVin&DeGust”, companiile vinicole au oferit spre degustare peste 300 de vinuri.

Ediția curentă a evenimentului, a adunat peste 150 de persoane la cele cinci master-class-uri ghidate din cadrul Școlii Vinului. Participanții au învățat de la  somelieri și degustători certificați, regulile de evaluarea corectă a unui vin, dar și asocierea cu bucate specifice gastronomiei locale. Astfel, la orele practice, vizitatorii au degustat 20 tipuri de vinuri. Iar în cele 2 zile ale evenimentului, în baza tichetelor de degustare, oaspeții au evaluat peste 5800 de vinuri cu IGP. Indicația Geografică Protejată (IGP) este un semn de calitate care asigură consumatorii finali că produsul este originar dintr-un areal viticol delimitat, este obținut din anumite soiuri de struguri și produs în conformitate cu niște reguli stricte.

Pe teritoriul țării sunt 4 zone cu Indicație Geografică Protejată, care sunt conduse de o asociație de producători locali de vin moldovenesc. Regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, din centrul țării, este cunoscută pentru podgoriile situate la cele mai înalte altitudini.  Regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, amplasată în sud-estul Republicii Moldova, s-a distins de-a lungul timpului prin producerea vinurilor roșii, care ne-au dus faima în întreaga lume. Iar regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, amplasată în sudul Republicii Moldova și care cuprinde Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului, este cunoscută pentru vinurile cu o culoare intensă și un gust bogat.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Producătorilor de Vinuri cu IGP „CODRU”, „ȘTEFAN VODĂ” și „VALUL LUI TRAIAN”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Festivalul „DeVin&DeGust” se desfășoară și cu suportul partenerilor media: AGRO TV Moldova, TVR Moldova, KISS FM, Agromedia.md, Agrobizness.md, Agroexpert.md, Finewine.md, Wine Like a Local, wine-and-spirits.md, «Экономическое обозрение Логос-пресс», diez.md, Infomarket.md, Locals.md

Telegram