Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”
Telegram

Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”

De la crearea lor, tehnologiile au fost cele care ne-au îmbunătățit calitatea muncii, ne-au ajutat să progresăm social și economic, ne-au încurajat la solidaritate și ne-au susținut în demersul nostru de a crea o lume durabilă. Aproape toate aspectele vieții noastre au la bază știința și  tehnologia – de la salvarea de vieți omenești și îmbunătățirea siguranței publice până la prevenirea dezastrelor și dezvoltarea industriei alimentare. Indiferent de circumstanțe și modul în care ne vedem viitorul nostru astăzi, tehnologiile continuă să ne sprijine pentru a schimba cursul istoriei și a modela ziua de mâine. De aceea noi, comunitatea TEKWILL, avem motive întemeiate să spunem: „Tech will go on!”

  • Tehnologiile conectează comunitățile la progresul economic. Încă acum cinci ani ne-am propus să conectăm comunitățile pentru crearea unui climat de inovare, care să ofere condițiile propice pentru ca împreună să accelerăm progresul economic al țării noastre. Astfel toți – antreprenori, companii private, organizații guvernamentale, instituții academice, parteneri și donatori internaționali – ne-am unit eforturile pentru a dezvolta Centrul de Excelență în IT „Tekwill” din Chișinău. Programele, evenimentele și serviciile centrului au determinat 1 din 10 locuitori ai capitalei să-i treacă pragul, pentru a se conecta la tehnologii sau inovații, iar 1 din 7 companii IT au susținut în calitate de parteneri demersul nostru sau au beneficiat de programele noastre. Pentru a extinde posibilitățile de utilizare a tehnologiilor în toată țara, am creat centre de excelență în IT „Tekwill” la Bălți și Comrat. Până la deschiderea lor, sunt implementate programe pentru susținerea educației tech, dezvoltarea forței de muncă și a antreprenoriatului, iar comunitățile de elevi, profesori, specialiști și liberi profesioniști beneficiază de know-how-ul necesar pentru crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării economice. Aproximativ, 800 de mii de locuitori ai țării au beneficiat de sprijin, direct sau prin intermediul partenerilor noștri. Iar împreună am atras fonduri de cca 20 de milioane de dolari SUA.
  • Tehnologiile intervin cu soluții în situațiile excepționale. Cu ajutorul tehnologiilor informaționale am reușit să reacționăm prompt la provocările lansate de situațiile excepționale. Tehnologiile informaționale au devenit un catalizator important al stabilizării pe durata crizei generate de pandemia de COVID-19, iar susținerea digitalizării afacerilor a fost una dintre soluțiile care au ajutat IMM-urile, afectate negativ proporție de 88%, să-și continue activitatea. Mii de antreprenori, oameni de afaceri și cetățeni de rând au beneficiat de programele noastre, lansate pentru a sprijini sectoarele tradiționale ale economiei – „Startup Moldova Digital Upgrade”, „Startup Moldova Digital Impact”, „Inițiative private pentru crearea și promovarea soluțiilor digitale și a comerțului online”, „Startup Academy” pentru IMM-uri, dar și inițiative regionale de susținere a inovației și digitalizării.

Comunitatea Tekwill s-a mobilizat și pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina – o altă situație de criză, în care tehnologiile au demonstrat că pot face diferența. În semn de solidaritate cu cei care au fugit din calea războiului și au ajuns în țara noastră, sunt desfășurate o serie de acțiuni de susținere a copiilor și adulților refugiați, la Chișinău și Bălți: spații și echipamente necesare pentru a munci la distanță și a-și păstra sursele de venit, acces la programe educaționale online și traininguri pentru copii, astfel încât elevii să continue să învețe, acces la internet și dispozitive pentru a comunica cu cei apropiați etc.

  • Tehnologiile amplifică vocea femeilor. Femeile sunt o resursă importantă, care de-a lungul timpului și-a pus amprenta pe dezvoltarea științei, economiei și a societății. Fiecare al doilea rezident al țării noastre antrenat în activități de antreprenoriat este o femeie, iar un grup cu o pondere atât de mare în economie poate influența considerabil dezvoltarea țării în toate domeniile. Mai multe proiecte dezvoltate de TEKWILL au produs un impact major asupra eliminării barierelor care împiedică abilitarea economică a femeilor, prin: inițiative de orientare în cariera IT, traininguri și instruiri IT, platforme de networking, programe de mentorat, creștere și afirmare profesională în sfera tehnologiilor etc. Astfel, peste 47,4% dintre beneficiarele programelor Tekwill sunt femei.
  • Educația TIC pregătește profesioniști pentru necesitățile reale. Investițiile majore pentru formarea și dezvoltarea forței de muncă în IT sunt esențiale pentru creșterea competitivității economice, a productivității și a capacității de a înregistra progrese a unei țări. În acest scop, TEKWILL a dezvoltat mai multe inițiative educaționale pentru elevi, studenți, profesori, profesioniști IT sau tineri care-și doresc să schimbe domeniul de activitate. Proiectul a oferit programe de educație la standarde internaționale pentru 100.681 beneficiari care au participat la 2.226.936 ore de instruire, prin intermediul mai multor inițiative precum: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Burse în IT etc. Iar până în anul 2024, 97% din școlile din Moldova vor fi conectate la profesiile viitorului, misiune asumată prin intermediul proiectului „Tekwill în fiecare școală”. Astfel, educația în TIC, sector care generează în jur de 7% din PIB-ul țării, poate face din Moldova o țară atractivă pentru investiții și mai adaptabilă la cerințele de pe piața muncii de mâine.
  • Antreprenoriatul tehnologic oferă soluții pentru problemele locale și globale. Antreprenoriatul tech este unul dintre segmentele cu cel mai mare potențial de inovare, dar și capacitate de a identifica rapid soluții la problemele comunitare. Iată de ce Tekwill s-a angajat în promovarea utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei, precum FinTech, AgTech, PowerTech și HealthTech. Ca urmare a colaborărilor strânse cu mediul de afaceri, dar și cu universitățile din Moldova, în instituții au fost create mai multe laboratoare dedicate – platforme unde studenții cu spirit antreprenorial să genereze, să testeze ideile de afaceri și să le implementeze în viața de zi cu zi. Pe fiecare domeniu strategic, sunt dezvoltate programe pentru creșterea capacităților profesionale, stimularea cooperării în cadrul comunității de afaceri, încurajarea și atragerea investițiilor, fie că vorbim de hackatoane, acceleratoare sau „Demo Days”. Soluțiile create de antreprenori au vizat aspecte precum eficiența energetică, accesul sporit la soluții de finanțare, servicii publice îmbunătățite etc. Până în prezent, peste 47 de mii de tineri din Moldova au beneficiat de programele de antrepenoriat, iar 1421 de echipe sau startup-uri s-au bucurat de asistență și educație în domeniu, prin intermediul a 735 de inițiative dezvoltate de TEKWILL.

Contextul actual impune necesitatea creării unui climat în care să rămânem conectați la tehnologii, pentru binele tuturor – societate, companii private, sectorul public, ONG-uri etc. În această misiune eforturile fiecăruia vor conta, iar tehnologia va putea contribui la pacea regională, la siguranța socială și la speranța și încrederea în ziua de mâine. Tehnologiile sunt viitorul nostru, iar noi suntem viitorul tehnologiilor! De aceea „Tech will go on!”

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Telegram