5 metode să încorporezi armonios culoarea neagră în designul de interior
Telegram

Negrul, în toată splendoarea sa acromatică, poate face minuni într-un proiect de design de interior, cu o singură condiție: să fie folosit corect. În mâinile unui expert, negrul devine simbol al eternității în arhitectură, ce nu mai respectă rigorile timpului și nu ține de limitele de spațiu. Este o culoare ideală pentru un interior laconic și rafinat.

Nu ești sigur cum poți încadra într-un mod cât mai armonios această culoare în designul de interior? Negrul se potrivește de minune în calitate de culoare de bază pentru spațiile mari, în timp ce elementele de decor și accesoriile negre dau un aer aparte odăilor mici. Aparent, este o sarcină grea să găsești echilibrul perfect dintre celelalte nuanțe folosite și acromatismul auster al negrului. Dar nicidecum imposibil. În cele ce urmează vei lua cunoștință de câteva tactici ușor de aplicat.

1.  Definește prioritățile, dar nu ignora detaliile

Există spații în care adesea interiorul este dominat de culorile deschise, dar acest status quo poate fi contestat prin implicarea unor mici detalii în negru. Într-o bucătărie, de exemplu, sunt binevenite nuanțele calde, ce lărgesc vizual spațiul… însă negrul se poate regăsi cu succes în mici detalii: vase, draperii sau lustre. Chiar și un singur element, mai masiv, poate face o diferență – o chiuvetă neagră ar putea reprezenta un accent inedit. Iar într-un living cu pereți albi rafturile negre arată impozant.

2. Nu uita de uși și ferestre

Deși este o alegere frecventă când este vorba de designul de interior, albul folosit în mod excesiv ar putea arăta cam plictisitor. Vestea bună e că ai la dispoziție mai multe metode de a schimba atmosfera. Cea mai simplă dintre ele este să adaugi un pic de negru. Un exemplu ar fi: să vopsești ramele de la ferestre în negru, astfel vei reuși să îndrepți privirile vizitatorilor spre exterior, ceea ce va face spațiul să pară mai mare. O ușă neagră va atrage atenția imediat, în special pe fundalul unor pereți albi.

Elementele întunecate devin puncte de atragere a atenției în casă și te vor scuti de nevoia să implici mai multe elemente decorative pe pereții din jur.

3. Adaugă un pic de eleganță

Negrul se combină bine cu orice altă nuanță. Cei care își doresc ceva cu adevărat deosebit pot opta pentru combinația dintre negru și auriu, recognoscibilă mai ales datorită stilului art deco. Nu exagera, nu este obligatoriu să umpli întregul interior cu această combinație, câteva elemente sunt suficiente. Același lucru este valabil și în cazul combinației cu alte culori aprinse: negru și maro creează o atmosferă sobră potrivită pentru designul unui oficiu. Poți îmbina negrul cu verde, pentru un design inspirat din natură, cu aer de art nouveau.

4. Încearcă paleta monocromatică

Minimalismul, hi tech-ul și stilul scandinav – toate folosesc o combinație clasică dintre alb și negru. Interiorul monocromatic va arăta bine atâta timp cât vei folosi culorile în blocuri mari, în caz contrar riști să fragmentezi vizual spațiul în bucăți mici. Plus, ar fi bine să eviți prea mult alb curat și să optezi pentru nuanțe fine de gri sau bej, pentru că un contrast puternic dintre negru și alb poate obosi privirea.

5. Folosește accente

Există spații în care negrul poate fi utilizat doar cu mare atenție – de exemplu, în dormitor. Aici e nevoie de acuratețe, din acest motiv trebuie să alegi cu atenție ce accent întunecat vrei să folosești. O alegere bună ar fi să decizi să vopsești un singur perete în negru, iar pentru și mai multă inspirație poți consulta portofoliul biroului de arhitectură din Chișinău AB+Partners.

Telegram