Vernisarea expoziției „ARTA SCRISULUI DE MÂNĂ”
Начало: 22/01/2021 - 11:00
Место: str. 31 August 1989, nr. 78, Muzeul Cărții, blocul II
Цена: -

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, marchează Ziua Internațională a Scrisului de Mână, desfășurată anual la 23 ianuarie, printr-o expoziție comună Arta scrisului de mână”, amplasată în spațiul „Muzeul Cărții”.

Expoziția „Arta scrisului de mână” reunește adevărate opere de artă realizate de caligrafii medievali în diferite scriptorii, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor, alături de cele mai apreciate lucrări caligrafice ale lui Valeriu Herța, grafician & designer și lucrări realizate de studenții facultății Design și Poligrafie din cadrul UTM, care  vin să confirme și să justifice importanța caligrafiei în epoca contemporană.

Biblioteca Națională a selectat din colecțiile sale manuscrisele originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX. Din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor sunt expuse documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan cel Mare.

În cadrul acestei expoziții veți avea ocazia să admirați și instrumentele de scris, folosite odinioară pentru caligrafie.

Ziua Internațională a Scrisului de mână sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociaţiei producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumul de pixuri, creioane și hârtie de scris.

Astăzi, această remarcabilă zi este celebrată cu scopul de a ne aminti de frumuseţea şi necesitatea scrisului de mână, deja o raritate în epoca tehnologiilor informaționale, când mulți din noi, cred că aproape n-am mai avea nevoie de creion şi foaie de hârtie.

Ziua Internațională a Scrisului de Mână precede o altă importantă dată – Ziua Internațională a Educației, marcată din 2018 la 24 ianuarie, la inițiativa UNESCO, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare.

Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii  până în luna iunie 2020, în mod grătuit.

Vernisarea expoziției va avea loc vineri, 22 ianuarie 2021, ora 11.00, Muzeul Cărții, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78 ).

Telegram